Startlaphoz Csatlakozz!

Balog 3,5 százalékos pedagógusbér-emelést ígért szeptemberre

15 ezer pedagógust minősít majd a a tanfelügyeleti rendszer

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2015. március 27. péntek, 09:05

Szeptembertől a pedagógus életpálya részeként újabb 3,5 százalékos béremelés várható - mondta Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere éves meghallgatásán az Országgyűlés kulturális bizottsága előtt. Jelezte: az emelés 2016-ban és 2017-ben is folytatódik majd.

  A miniszter kitért a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ (Klik) átszervezésére, amellyel reményei szerint a szervezet működése a kezdeti nehézségek után átláthatóbbá válik. Az új fenntartói rendszer 30 százalékkal járult hozzá a kistelepüléseken a szakos ellátottság javításához - említett egy pozitív változást.

  Balog Zoltán beszámolt a tanfelügyeleti rendszer létrehozásáról is, amely 2015-ben 15 ezer pedagógus minősítését, tanfelügyeleti ellenőrzését jelenti majd.

  A tankönyvellátásban megerősítették az állami felelősséget, a tankönyvek ára folyamatosan csökken - jelezte, hozzátéve: fokozatos bevezetéssel három év alatt elérik, hogy teljesen ingyenes lesz a tankönyvellátás az általános iskolákban. Most szeptemberben 700 ezren kapják ingyenesen a könyveket.

   Szólt még a Nemzeti Pedagógus Kar létrehozásáról, és azt mondta, a szakmai fórum érdemi lehetőséget kínál a párbeszédre. A kiemelt intézkedések közé sorolta még a három éves kortól kötelező óvodáztatást.

  A szakminiszter a felsőoktatás területéről azt mondta: sikeres volt az adósságkonszolidáció, stabil az anyagi bázis, tavaly pozitív egyenleg alakult ki, és 21,8 milliárd forintos többlettel zártak a felsőoktatási intézmények.

  Kitért arra, hogy a közelmúltban elfogadott felsőoktatási stratégia 15 évre jelöli ki az irányokat és feladatokat, és az a cél, hogy szervezettebb, tervezettebb felsőoktatási rendszer működhessen. Ma ugyanis egyszerre van jelen az európai színvonal és a pazarlás - állapította meg. Reményét fejezte ki, hogy a kancellári rendszerrel olyan irányítást tudtak kialakítani, amellyel elválasztják a szakmapolitikát és a gazdasági irányítást. Szólt még arról, hogy az új rendszerű, duális képzésben közel 1100 hallgató kezdheti meg majd a tanulmányait szeptembertől.

  Kunhalmi Ágnes (MSZP) az ülésen arról beszélt, hogy a tankönyvellátás rendszere és a Klik is megbukott. A képviselő firtatta a Klik többmilliárdos adósságát, és rákérdezett a Ságvári gimnázium ügyére is. Arra is kíváncsi volt Szabó Szabolcs független képviselővel együtt, hogy a tárca kapcsolatban volt, illetve van-e brókercégekkel?

   Ikotity István (LMP) az Öveges-programnál és a Híd a munka világába programnál történt visszaéléseket tett szóvá, és arra is kíváncsi volt, hogyan lehet úgy küzdeni a szegregáció ellen, ha nem mérik fel a problémát.

  Kormánypárti képviselők - köztük Demeter László és Simon Róbert - a kötelező óvodáztatás férőhelyei, illetve a tankönyvellátás és a mindennapos testnevelés tapasztalatai iránt érdeklődtek.

Dúró Dóra (Jobbik), a bizottság elnöke azt kérdezte, hogy terveznek-e olyan rendszerszintű átalakítást a tankönyvellátásban, mint a Kliknél.

   Balog Zoltán válaszában kiemelte: megbukni 2010-ben és 2014-ben az MSZP bukott meg, és ha a Klik, a tankönyvek, vagy a Ságvári gimnázium ügyében ez lenne a helyzet, akkor a  tavalyi választáson nem ilyen eredmények születettek volna.

  Az, hogy a központi költségvetésből sokkal jelentősebb összeget fordítanak köznevelésre és mégis megjelenik a hiány, abból fakad, hogy egy "nem őszinte rendszert" próbálnak tisztességessel felváltani. Egyúttal jelezte: a hiányt igyekeznek folyamatosan pótolni.

   A Ságvári gimnázium elnevezéséről azt mondta: szeretné elkerülni, hogy a dolgok nem érdemi részéről szóljon a vita. Szerinte az a kérdés, Ságvári Endre méltó-e arra, hogy egy jó nevű gimnázium névadója legyen. Semmilyen autonómiába beleszólni nem kíván, de ahol törvényes kötelezettségei vannak, ott helyt kell és fog is állni - jelezte.

  A tankönyvekről azt mondta: az, hogy a szülők terhei milliárdokkal csökkentek, talán ellensúlyozza az időbeli csúszásokat, ugyanakkor a rendszert folyamatosan javítani kell.

   Balog Zoltán jelezte: semmilyen igazgatási szervük nem áll kapcsolatban brókercégekkel, a felsőoktatási intézményeknél tud ilyen befektetési formákról, ezek összegyűjtése most folyik.

   Óvodai férőhelyek az elmúlt évek fejlesztései nyomán rendelkezésre állnak, az a néhány száz, ami még hiányzik, szeptemberre meglesz - ígérte. Kitért arra is, hogy ezzel párhuzamosan plusz óvonőképzés is segíteni fogja a felzárkózást.

   Közölte, hogy az Öveges-programnál ő tett először feljelentést és a rendőrség nyomoz. Hozzátette: ugyanez a helyzet a Híd a munka világába programmal is.

  Jelezte: vizsgálat folyik, ő miniszterként az előírások betartását tudja áttekinteni, és a székházvásárlásnál úgy tűnik, ez rendben volt. A gépkocsi-bérlést ugyanakkor nem látta rendben lévőnek, olcsóbban is meg lehetett volna oldani - jegyezte meg.

   A mindennapos testnevelésre térve kiemelte: idén hazai forrásból 18 milliárd, uniós forrásból pedig 30 milliárd forint áll rendelkezésre tanterem, uszoda és tornaterem építésére. Szavai szerint a szülők üdvözlik, a diákok pedig szeretik ezt az intézkedést.

   Balog Zoltán úgy összegzett: a gazdaság fejlesztése és a munkahelyteremtés az oktatás és kultúra megerősítése nélkül nem lehetséges. A tervezett intézkedéseket több mint 900 milliárdos uniós forrás szolgálja - erősítette meg.
 
 

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - 15 ezer pedagógust minősít majd a a tanfelügyeleti rendszer.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector