Startlaphoz Csatlakozz!

NAV:

Az adóköteles munkanélküli ellátás bevallása

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2015. március 27. péntek, 10:33

A személyijövedelemadó-bevallási kötelezettség teljesítésének ellenőrzése során gyakran tapasztalják a NAV dolgozói, hogy a munkanélküli ellátásban részesülők között nagy számban vannak olyan személyek, akik nem tesznek eleget bevallási kötelezettségüknek.

  A foglakoztatás elősegítéséről és a munkanélküliek ellátásáról szóló törvény alapján folyósított álláskeresési járadék, álláskeresési segély - kivéve, ha ennek megállapítására a magánszemélyre irányadó öregségi nyugdíjkorhatár öt évet meg nem haladó időtartamon belüli betöltésére is figyelemmel került sor - továbbá a kereset kiegészítés és keresetpótló juttatás adóköteles jövedelemnek minősül. Az adóköteles jövedelemmel rendelkező magánszemélyt adóbevallási kötelezettség terheli, amelyet teljesíteni kell függetlenül attól, hogy keletkezik-e adófizetési kötelezettség.
 
  A bevallási kötelezettség 2014. évre vonatkozóan a 1453-as számú személyijövedelemadó-bevallásnak vagy a 1453ADÓNYILATKOZAT-nak az állami adóhatósághoz 2015. május 20-ig történő benyújtásával teljesíthető. A bevallást az ellátás folyósítója által adott igazolás alapján kell kitölteni, amelyben a bevallás soraira hivatkozással szerepel a jövedelem, a levont adóelőleg összege.
 
  Amennyiben a magánszemélynek más adóköteles jövedelme is volt a tárgyévben, akkor az ezzel összefüggő adatokat is fel kell tüntetni az adóbevallásban.
 
   Annak a magánszemélynek, akinek az álláskeresési segélyt az öregségi nyugdíjkorhatár öt éven belüli betöltésére is figyelemmel állapították meg - feltéve, hogy más ok miatt nem terheli adóbevallási kötelezettség - nem kell adóbevallást benyújtania, mert ez a jövedelem nyugdíjnak minősül és így adómentes.
 
   Az adóhatóság a bevallások benyújtását ellenőrzi és a bevallási kötelezettség elmulasztása esetén akár 200 ezer forintig terjedő mulasztási bírságot is kiszabhat.
 
  További információ személyesen a Nemzeti Adó- és Vámhivatal adóigazgatóságai ügyfélszolgálatain, valamint az Általános Tájékoztató Rendszerén ( TCC ) keresztül, a 06-40/42-42-42 telefonszámon kérhető.
 
Forrás: NAV
 

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - Az adóköteles munkanélküli ellátás bevallása.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector