Startlaphoz Csatlakozz!

Népszerűek az álláskeresést elősegítő intenzív tanfolyamok

Egyre kisebb az esély nyelvtudás nélkül elhelyezkedni

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2015. március 29. vasárnap, 07:13

A határközeli osztrák településeken egyre kisebb az esély a nyelvtudás nélküli elhelyezkedésre, a német minimum alapfokú ismerete szükséges bármely munka elvállalásához. Egyre népszerűbbek ezért az álláskeresést elősegítő intenzív tanfolyamok, melyekkel viszonylag rövid idő alatt lehet felkészülni a külföldi, illetve a hazai munkavállalásra – írja a gyorplusz.hu.

   Nem csak azok jelentkeznek ugyanis ezekre a kurzusokra, akik külföldi munkavégzést fontolgatnak, a nyelvtudás számos régiónkbeli cégnél is elvárt – hangsúlyozza Hatos Hajnalka a Hatos és Társa Nyelviskola tulajdonosa, aki a gazdasági válság kirobbanása után indította az első munkavállalásra felkészítő csoportokat, felismerve az igényt: egyre többen keresik a gyors és hatékony segítséget a nyelvismeret megszerzéséhez. Fontosnak tartja, hogy ezek a kurzusok olcsóbbak legyenek mint a hagyományos nyelvoktató tanfolyamok, hogy ezzel is támogassák az álláskeresőket. A teljesen kezdőtől egészen a haladó szintig el lehet jutni a három, egyenként hatvan órás tanfolyam végigjárásával, illetve az otthoni tanulással. „Az elején mindig tisztázom: csak úgy lehet egy nyelvet elsajátítani, ha még legalább ugyanannyi időt ráfordítanak otthon, mint a tanfolyam időtartama, főleg a kezdőknél. A német ráadásul az elején sokkal nehezebb, mint az angol” - mutat rá Majorné Horváth Jolán nyelvtanár, aki a tanfolyamok elején felméri a résztvevők céljait, s az alapok megtanításán túl az igényekhez igazítja a tananyagot. A legtöbb jelentkező a vendéglátásban vagy a kereskedelemben szeretne dolgozni. „Sokan jelentkeznek pincérnek, pultosnak, rengetegen mennek hotelekbe, ahol bármit elvállalnak, zömük konyhán dolgozik kisegítőként. Ők kevés nyelvtudással, egy kurzus után mennek általában. Rengetegen jelentkeznek a parndorfi outletbe, illetve a határhoz közeli gyárakba, vagy szezonmunkákra. A motiváció mindig a bér” - számol be a tapasztalatairól a nyelvtanár és hozzáteszi, nem egyszerű már az elhelyezkedés, aki csak pár szót beszél németül, kicsi az esélye, hogy Burgenlandban dolgozzon, hiszen a cégek válogathatnak a jelentkezők között, messzebb azonban még mindig van remény kis nyelvtudással munkát vállalni. A tanfolyamon felkészítik a résztvevőket az állásinterjúra, önéletrajzot és motivációs levelet írnak. Majorné Horváth Jolán a szóbeli kommunikációra nagy hangsúlyt fektet, illetve fontosnak tartja, hogy az osztrák szókinccsel megtűzdelve tanuljanak a diákok.
 
   Kern Adrienn például saját vállalkozásban dolgozik, s mint mondja, itthon kimerítették a lehetőségeiket, ezért nyitni szeretnének az osztrák piac felé, s ehhez az angol nyelvtudása mellé a németet is szeretné megszerezni. A kezdő tanfolyam elvégzésén túl van, s jelentkezett az induló középhaladóra is, utána pedig alkalmazottként próbál tapasztalatokat szerezni, hogy saját vállalkozást nyithasson. „120 óra elvégzése után meg van a lehetőségem, hogy elhelyezkedhessenek egy cégnél. Komoly energiabefektetéssel jár a nyelvtudás gyors megszerzése, de a jelentkezők többsége eltökélt” - hangsúlyozza Kern Adrienn.
 
Forrás: gyorplusz.hu

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - Egyre kisebb az esély nyelvtudás nélkül elhelyezkedni.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector