Startlaphoz Csatlakozz!

A munkaerőpiacon a használható nyelvtudást nézik

Milyen nyelvvizsgára van szükség a diplomához?

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2015. március 29. vasárnap, 10:00

Bár a munkaerőpiacon leginkább a használható nyelvtudást nézik, ahhoz, hogy megkapjátok a diplomátokat, papírral is igazolni kell a nyelvismeretet. Hogy melyik intézmény milyen szintű és típusú tudást vár el, komoly különbségek mutatkoznak – írja az eduline.hu.

  Vannak iskolák, ahol az általános, máshol a szakmai vizsga az elvárás, az esetek többségében a középfokot kell megcélozniuk a hallgatóknak. De abban is van eltérés, hány nyelvből kell szerezni papírt. Mind alap-, mind mesterképzés esetében a felsőoktatási intézmény adott kara dönti el, hogy milyen feltételeket szab, sok esetben még szakonként is változnak. Érdemes tehát átnézni a tanulmányi kalauzt vagy a tanulmányi osztályon érdeklődni.
 
  A nemzetközi kapcsolatok és a nemzetközi gazdálkodási szak a leginkább nyelvigényes. Akik itt tanulnak, már általában több nyelvvizsgával is rendelkeznek és tudják, később milyen szűkebb területre szeretnének specializálódni. Éppen ezért ehhez választanak nyelvet is a már meglévő(k) mellé. Nagyon népszerű az angol, a német vagy a francia mellett a kínai, az orosz, az arab vagy a török is.
 
   Léteznek olyan iskolák is, amelyek rábólintottak a nyelvvizsga-amnesztiára, így ezekben az intézményekben a 2013-ban vagy az azelőtt végzett diákok nyelvvizsga helyett úgynevezett belső, intézményi vizsgát tehetnek. A 68 felsőoktatási intézményből 40-ben azonban továbbra is csak az akkreditált nyelvvizsgát fogadják el. A többi főiskola és egyetem azonban elvárja, hogy a hallgatók állami vagy államilag elismert bizonyítványt szerezzenek. Ezek listája a Nyelvvizsgáztatási Akkreditációs Központ oldalán található.
 
  Gyakran merül fel a kérdés, hogy mi a különbség az egynyelvű és a kétnyelvű vizsga között. Előbbi nem teszteli a magyar és az idegen nyelv közötti közvetítést, azaz nem tartalmaz például fordítási feladatokat, míg utóbbi igen. Szintén sokakat érdekel, hogy miként fogadják el az emelt szintű érettségit a későbbiekben. Bár ez a papír nem azonos a nyelvvizsgával, ám a bizonyítványban szereplő záradék szerint a dokumentum mégis egyenértékű a nyelvvizsga-bizonyítvánnyal, vagyis mindenre jogosít, amire a „keményfedeles" nyelvvizsga. Így, ha valakinek felsőfokú „C" típusú nyelvvizsgával egyenértékű érettségije van, azt minden további nélkül elfogadják a felvételin vagy a diplománál.

Forrás: eduline.hu
 

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - Milyen nyelvvizsgára van szükség a diplomához?.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector