Startlaphoz Csatlakozz!

Nők a Tudományban Egyesület

A tudományok iránt érdeklődő lányok jelentkezhetnek a Lányok napjára

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2015. március 30. hétfő, 13:00

A Nők a Tudományban Egyesület (NATE) idén is megrendezi a Lányok napja elnevezésű rendezvényt, amelynek keretében 11 egyetem és kutatóintézet, valamint 21 vállalat nyitja meg kapuit a tudományok iránt érdeklődő lányok előtt.

    A nők aránya a tudomány és a technológia területén még mindig meglehetősen alacsony Magyarországon, ezért számos nagy cég, kutatóintézet és műszaki egyetem nyitja meg kapuját a 14-17 év közötti, pályaválasztás előtt álló lányok előtt, hogy azok betekinthessenek az ott folyó tudományos munkába - közölte a programot szervező Nők a Tudományban Egyesület az MTI-vel.

    Április 23-án 11 egyetem és kutatóintézet, valamint 21 vállalat vesz részt 34 programmal a 10 városban zajló sorozatban, többek közt az evopro, a Morgan Stanley, az MTA Wigner Fizikai Kutatóközpont, a LEGO, az Audi, a Google, a Microsoft és a Magyar Telekom is.

    A szervezők célja, hogy a fiatal lányok megismerhessék a tudomány és a technika világát, sokszínűségét. Mint írták, fontosnak tartják, hogy a pályakezdők ne társadalmi beidegződések és sztereotípiák mentén induljanak el a felsőoktatásba, hanem döntéseikben vezesse őket kézzelfogható tapasztalat is.

    Az egyesület arra is felhívta a figyelmet, hogy ma Magyarországon az informatika területén dolgozó nők aránya 14 százalék, a műszaki szakokon 24, a természettudományos területen pedig 50 százalék. A 2014-es magyarországi felvételi statisztikák szerint gépészmérnöknek 7415 férfi és csupán 542 nő jelentkezett, 2091 férfi mellett pedig csak 148 nő szeretett volna mechatronikai mérnök lenni. Az országban a női fizikusok aránya maximum 10-15 százalék közé tehető, a Google és a LinkedIn mérnökei közül csupán 17-18 százalék, az Ericcson 1700 fős mérnökcsapatából pedig csak 9 százalék nő. A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Villamosmérnöki és Informatikai Karán húsz hallgató közül átlagosan egy lány van - sorolta a szervezet a közleményben.

    Az egyesület célkitűzései közé tartozik, hogy megmutassák a lányoknak azokat a versenyképes tudományos szakmákat, amelyek biztosíthatják számukra a stabil jövőt, valamint biztosítani kívánják a hölgyeknek a lehetőséget, hogy előítélet-mentes közegben dolgozhassanak. Mindezeken túl szeretnék a tudományos kutatói munka során sikereket elért nők eredményeit láthatóvá tenni, hogy a kutatói pályára induló lányok magyar példaképekkel is azonosulhassanak.

    Az érdeklődők március 24-től április 13-ig jelentkezhetnek a programokra a www.lanyoknapja.hu oldalon.
 

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - A tudományok iránt érdeklődő lányok jelentkezhetnek a Lányok napjára.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector