Startlaphoz Csatlakozz!

Az Nemzetgazdasági Minisztérium válaszol

Sok kereskedő képtelen értelmezni a vasárnapi zárva tartás szabályait

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2015. március 30. hétfő, 13:41

A vasárnapi zárva tartás szabályait a kereskedők sok esetben még mindig képtelenek értelmezni – és ez valószínűleg nem az ő hibájuk. A hvg.hu-hoz az elmúlt napokban sok egyedi, cifrábbnál cifrább eset futott be, amelyeknél első látásra szinte eldönthetetlen, mit tegyen a boltos vagy a szolgáltató. Megkértük a szaktárcát, hogy értelmezze ezeket. Sokatmondó, hogy nekik is három napba telt, a boltokat ellenőrző fogyasztóvédő hatóság pedig nem vállalkozott a válaszadásra.

   Nagyon sok üzletnek és bolttulajdonosnak fáj a március 15-én élesedett vasárnapi zárva tartás.  De nemcsak a főként külföldi tulajdonú láncokat sújtja a boltzár, az éjjel-nappalik között is sok áldozatot szed a korlátozás, munkavállalók tízezrei keseregnek hol a hét többi napján meghosszabbított munkaidő, hol a kieső vasárnapi pótlék miatt. Közben olyan családi vagy egyéni, jellemzően magyar vállalkozókat is kellemetlen helyzetbe hoz a kormány által keresztülerőszakolt szabály, akik elvileg profitálhatnának a törvényből (mert ők nyitva lehetnének). A vállalkozók, cégek azonban nem szeretnék annyiban hagyni a dolgot, megpróbálnak kiskapukat találni. Ilyen például annak a trafikosnak az esete is, aki valamilyen megoldást talált (talán azt, hogy piaccá nyilváníttatja azt az épületet, amelyben ő is árul), így pedig kibújik a boltzár alól. Lapunkhoz befutott néhány érdekes történet, amelyet leleményes vállalkozók vagy olvasók osztottak meg velünk.
 
   Amikor összegyűjtöttük a legérdekesebb felvetéseket, és eljuttattuk a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatósághoz (NFH), egy nap várakozás után csak annyi derült ki, hogy a fogyasztóvédők nem is illetékesek a válaszadásban. Az NFH szerint a jogértelmezést a Nemzetgazdasági Minisztériumnak (NGM) kell megadnia, ami azért furcsa, mert a kereskedőket viszont élesben az NFH ellenőrzi – elvileg már március 15-től.
 
  Az ügyre rálátó egyik forrásunk szerint az NFH a fő szabályokra és a nagy piaci szereplőkre kénytelen koncentrálni, a csip-csup ügyekkel egyszerűen képtelen foglalkozni. A hatóságnál egyelőre nagyon ódzkodnak attól, hogy a kisebb, de problémásabb esetekbe belebonyolódjanak, úgy tartják házon belül, a jogszabály egyelőre annyira lyukas, hogy nagyon nehéz értelmezni, és ezzel rengeteg munka szakadhatna az NFH nyakába.
 
   Az NGM mindenesetre megválaszolta a feltett kérdéseinket, de sokatmondó, hogy három napba telt nekik. A válaszokat most közöljünk, hátha tisztul a kép azokban a városi legendákban, amelyek közszájon forognak.

1. Egy borospince úgy értelmezi a szabályt, hogy vasárnap este 10-től nem kóstoltathat bort, mert nem vendéglátóhely. Mit kell tennie a tulajdonosnak?
NGM: Abban az esetben, ha ingyenesen kínálnak bort, megtehetik 22 óra után is, mivel a kereskedelemről szóló törvény értelmében önmagában a borkóstolás nem minősül kiskereskedelmi tevékenységnek. Ha a borospince – a kereskedelmi hatósághoz történő bejelentésében megjelölten – kiskereskedelmi tevékenység mellett vendéglátási tevékenységet is folytat, akkor árusíthat bort, tekintettel arra, hogy a törvény hatálya nem terjed ki a vendéglátási tevékenységre. Ebben az esetben este 10 óra után is lehet bort értékesíteni a borospincében.

2. Egy kertészet vasárnap csak 150 négyzetméteren nyit ki, de a valóságban 200 négyzetméter feletti a területe. Megteheti ezt?
NGM: Az árusítótér az üzleten belül a termék vásárlóknak történő bemutatására és értékesítésére szolgáló terület. Az adott üzlet méretéről bejelentés során maga a kereskedő nyilatkozott, ezt az adatot a település jegyzője tartja nyilván. Ennek értelmében a kereskedő nem választhatja le az üzlet bizonyos részét vasárnapokon, illetve munkaszüneti napokon.

3. Egy olvasónk jelezte, hogy egy Vodafone üzletet látott vasárnap is nyitva, ügyfélszolgálatként. Megteheti ezt a cég? Hogyan lehet ellenőrizni, hogy a betérő ügyfeleknek nem ad el szolgáltatást/árut?
NGM: Az ügyfélszolgálat önmagában nem kiskereskedelmi tevékenység, mivel szolgáltatásnak minősül. Abban az esetben azonban, ha kiskereskedelmi tevékenységet folytat vasárnap, tehát terméket árul, jogszabálysértést követ el. Az ellenőrzés a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság hatáskörébe tartozik.
A Vodafone sajtóosztálya meg is erősítette, hogy „a jogszabályi előírásoknak megfelelően vasárnaponként a saját márkaboltok ügyfélszolgálati tevékenységet és SIM-kártyával kapcsolatos ügyintézést ellátva, míg a viszonteladói üzletek az ügyfélszolgálati tevékenyégi területen túl SIM-kártya- és készülékértékesítéssel is várják az ügyfeleiket”.

4. Ha egy pláza tetején télen jégpálya, nyáron teniszpálya van, sportlétesítmény lehet-e a teljes üzletház? Nyitva tarthat-e erre való hivatkozással?
NGM: A sportról szóló törvény kimondja, hogy sportlétesítmény a sportrendezvény megrendezésének helyszínéül szolgáló építmény és terület. Ennek megfelelően sportlétesítménynek kizárólag az annak céljára szolgáló építményt, illetve területet lehet tekinteni, a teljes üzletházat nem, mivel a sportlétesítményben nem jellemzően fordul elő kiskereskedelmi tevékenység ellentétben a bevásárlóközpontokkal.

5. A világörökségi részeken bizonyos szupermarketek nyitva voltak, bizonyos hipermarketek nem. Mi a szabály pontosan? Melyik járt el helyesen?
NGM: Március 24-én terjesztette a kormány az Országgyűlés elé a kiskereskedelmi szektorban történő vasárnapi munkavégzés tilalmáról szóló törvény módosítását, amelyben kezdeményezi a világörökségi területek törvény hatálya alá vonását. A javaslatot az Országgyűlés még nem tárgyalta meg, ennek megfelelően a hatályos szabályok alapján a világörökségi területen lévő üzletek nyitva tarthatnak az általános zárvatartási időszakban is. Természetesen a nyitva tartás nem kötelezettség, hanem lehetőség, ezért a világörökségi területen nyitva tartó és zárva tartó üzletek egyaránt helyesen jártak el.

6. Egy pékségben vasárnap lezárták azt a hűtőszekrényt, amelyben a tejtermékeket árulták. Helyesen értelmezik a szabályokat? Árulhatnak ilyet vasárnap?
NGM: A tejterméket tartalmazó hűtőt a pékségben nem kell lezárni. A törvény kimondja, hogy az általános szabályoktól eltérően a kizárólag pékárut és tejterméket értékesítő üzlet kiskereskedelmi napokon 5 óra és 22 óra között, vasárnap és munkaszüneti napokon 5 óra és 12 óra között nyitva tarthat.

7. Egy fitneszteremben nem árulnak vasárnap csokoládét, de a csomagolásból kibontva igen. Helyesen értelmezik a szabályokat?
NGM: Az edzőterem esetében a tevékenység központjában egy szolgáltatás nyújtása áll, így a kiskereskedelmi szektorban történő vasárnapi munkavégzés tilalmáról szóló törvény hatálya nem terjed ki rá. Ugyancsak nem terjed ki a törvény hatálya a vendéglátás keretében, jellemzően helyben, fogyasztási céllal forgalmazott ételek és italok értékesítésére sem.

Forrás: HVG

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - Sok kereskedő képtelen értelmezni a vasárnapi zárva tartás szabályait.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector