Startlaphoz Csatlakozz!

Eurostat

Akár tízszeres különbség is lehet az uniós munkaerő-költségek között

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2015. március 31. kedd, 07:23

Akár tízszeres különbség is lehet az óránként számított munkaerő-költségek között, amelyek tavaly 3,8 és 40,3 euró között mozogtak az Európai Unióban (EU) - derült ki az Eurostat, az EU statisztikai hivatalának hétfőn közzétett adataiból.

    A jelentés szerint a legalacsonyabb költségeik Bulgáriában, a legmagasabbak Dániában voltak a munkáltatóknak, leszámítva a mezőgazdaságot és a közigazgatási szférát. Magyarországon 7,3 eurót kellett fizetni egy órányi munkaerőért az Eurostat szerint 2014-ben, ami fél százalékkal kevesebb, mint 2013-ban és az ötödik legalacsonyabb érték az unióban. Forintban számítva azonban 3,3 százalékkal, 2261,4 forintra nőtt az óránkénti munkaerő-költség tavaly éves összehasonlításban.

    Az Eurostat szerint az átlagos becsült munkaerő-költség uniós szinten 24,6, az eurózónában 29,2 euró volt 2014-ben, ami 1,4 és 1,1 százalékos növekedés a megelőző évhez képest. A legmagasabb átlagos értéket az ipari szektorban mérték, uniós szinten 25,5, az eurózónában 32 eurót. A szolgáltatási szektorban ugyanez az érték 24,3 és 28,2 euró volt tavaly, míg az építőiparban 22 és 25,8 eurót regisztrált az unió statisztikai hivatala.

    Az Eurostat által számított munkaerő-költség tartalmazza a munkabért, valamint az olyan nem bérjellegű költségeket, mint a munkáltató által fizetett szociális hozzájárulás. A nem bérjellegű költségek aránya a munkaerő teljes költségéből Svédországban és Franciaországban volt a legmagasabb (31,6 és 33,1 százalék), míg Máltán és Dániában a legalacsonyabb (6,9 és 13,1 százalék). Magyarországon ez az arány 23,2 százalék volt tavaly.

    Az Eurostat a 10 munkavállalónál többet foglalkoztató vállalkozásokat vette figyelembe, az adatok összeállításakor a hivatal 2012-es munkaerő-költség felméréséből és a tagállamok által megadott munkaerő-költség indexből indult ki.

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - Akár tízszeres különbség is lehet az uniós munkaerő-költségek között.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector