Startlaphoz Csatlakozz!

Munka törvénykönyve:

Változtatnának a munkaidő, a szabadságolás, a szakszervezetek működése, az elbocsátás és a felmondás szabályain

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2015. március 31. kedd, 10:42

Április közepéig szeretnék kidolgozni a kormány számára a sztrájktörvénnyel, a munka törvénykönyvével, illetve a korkedvezményes nyugdíj helyébe lépő rendszerrel kapcsolatos kompromisszumos módosító és törvényjavaslataikat a szakszervezetek és a munkáltatói érdekképviseletek - írja a Napi Gazdaság.

  Intenzív egyeztetésekre számítanak a felek a Versenyszféra és a Kormány Állandó Egyeztetési Fóruma (VKF) munkabizottságaiban – különösen akkor, ha az előzetes terveiknek megfelelően április közepére kompromisszumos javaslatokat szeretnének a kormány elé terjeszteni. A VKF-ben februárban kezdődtek meg a tárgyalások a sztrájktörvény, a korkedvezményes nyugdíjrendszer, illetve a munka törvénykönyve felülvizsgálata kapcsán, az erről szóló tavalyi kormányígéretnek megfelelően. Jelenleg három munkabizottságban folyik a munka: egy a sztrájktörvény módosításával, egy a munka törvénykönyve felülvizsgálatával, egy pedig a múlt év végével megszűnt korkedvezményes nyugdíjrendszer helyébe tervezett elképzelésekről egyeztet. A sztrájktörvény kapcsán eddig arra a megállapodásra jutottunk a szakszervezetekkel, hogy jogszabályban is definiáljuk vagy egyértelműsítjük a sztrájkok esetében az elmúlt években használt kifejezéseket, mint például a gördülő sztrájkot – mondta a Napi Gazdaságnak Komoróczki István, az ÁFEOSZ–COOP Szövetség titkára.
 
  Több ponton azonban még közelíteni kell a felek álláspontjait. Különösen igaz ez a munka törvénykönyve felülvizsgálatára, amelynél a javaslatok kidolgozásához a munkaügyi bíróságok álláspontját is figyelembe veszik majd. Amint azt a múlt héten a Magyar Nemzetnek a szakszervezeti oldal elmondta, az egységes oldalálláspont szerint változtatnának a munkaidő, a szabadságolás, a szakszervezetek működése, az elbocsátás és a felmondás szabályain, egyik kiemelt céljuk a kisgyerekesek felmondási védelmének erősítése. Szeretnék elérni, hogy a jogtalan elbocsátás esetén az elmaradt jövedelem címén igényelhető kártérítés 12 havi távolléti díj helyett a jogsértés súlyától függően 12–36 havi távolléti díjban legyen meghatározva. Jogtalan felmondásnál lehetővé tennék, hogy a munkaadót kötelezze a bíróság a továbbfoglalkoztatásra, azaz a dolgozót helyezzék vissza a korábbi pozícióba – már amennyiben ezt ő maga is akarja. A munkaadói oldal számára többek között a szabadságkiadás, a munkaerő-kölcsönzés vagy épp a munkavállalói kártérítés szabályainak módosítása lenne fontos – mondta Komoróczki István.
 
  A legtávolabb a korkedvezményes nyugdíj helyébe lépő rendszernél vannak a szakszervezeti, valamint a munkáltatói és minisztériumi álláspontok. Utóbbiak egyaránt úgy vélik, hogy nem kellene a régi rendszert visszahozni, sokkal inkább azt tartják elfogadhatónak, hogy az arra jogosult dolgozóknak a korhatár elérése után a munkaadó ajánljon fel más munkakört a nyugdíj helyett. Azzal kapcsolatban azonban még nincs elképzelés, hogy miként kellene eljárni akkor, ha nincs egyéb felajánlható munkakör. A korkedvezményre jogosító munkakörök listáját a kilencvenes évek óta szeretnék felülvizsgálni a felek, eddig azonban e téren sincs előrelépés a mostani egyeztetéseken. A Nemzetgazdasági Minisztérium értesüléseink szerint egyelőre csak koordinálja a tárgyalásokat – önálló javaslatot nem tett –, mondván, először a szociális partnerek jussanak egyezségre. A kormányzati egyeztetéseket követően kerülhet a parlament elé a tervezet.

Forrás: Napi Gazdaság

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - Változtatnának a munkaidő, a szabadságolás, a szakszervezetek működése, az elbocsátás és a felmondás szabályain.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector