Startlaphoz Csatlakozz!

AGazdaság- és Vállalkozáskutató Intézet elemzése

Bárki bármit mond, megéri diplomát szerezni

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2015. április 01. szerda, 14:00

 Kétséget kizáróan még mindig a diplomások helyzete a legjobb a magyar munkaerőpiacon, amit a kiemelkedően magas foglalkoztatási rátájuk és jövedelmi helyzetük is alátámaszt. A Gazdaság- és Vállalkozáskutató Intézet (GVI) legfrissebb elemzése a felsőoktatás és a diplomások foglalkoztatásának tényeit és összefüggéseit vizsgálja meg közelebbről.

 A GVI eredményei szerint hazánkban más csoportokhoz képest a diplomások munkaerő-piaci helyzete több szempontból is a legkedvezőbb. Ezt bizonyítja, hogy az elmúlt tíz évben a foglalkozási ráta körükben a hazai átlaghoz képest stabilan, mintegy 20 százalékponttal magasabban járt. A felsőfokú végzettségűek kisebb valószínűséggel is válnak munkanélkülivé, mint az alacsonyabb végzettséggel rendelkezők. Szám szerint nézve a diplomások munkanélküliségi rátája a kilencvenes évek végén 2% alatti volt, ami 2010-re elérte az 5%-ot, 2011 óta pedig 4%-on áll.

  A foglalkoztatottság várható alakulását tekintve is kedvező a diplomások helyzete. A cégek a 2014 és 2015 közötti időszakra a Rövidtávú Munkaerő-piaci Prognózis legújabb adatfelvételének eredményei szerint a diplomás foglalkoztatottság növekedését jelezték előre.


  A tanulmány alátámasztja azt is, hogy a diplomások jövedelemi helyzete minden foglalkozási csoportban jobb, mint a diplomával nem rendelkezőké. A 2013-as bértarifa felvétel adatain számolva az átlagosnál nagyobb iskolai végzettség bérprémiumot jelentett. Ha munkakörönként nézzük a diplomások arányát, elmondható, hogy az a fizikai munkakörökben rendkívül alacsony (1% alatti), ezzel szemben a vezetői munkakörökben foglalkoztatottak 65%-a, a felsőfokú végzettséget igénylőkében pedig 94% rendelkezik diplomával. Az egyéb és ügyviteli foglalkozásokban arányuk lényegesen kisebb: az előbbiben 25%, míg az utóbbiban 20%.

  Az „ügyviteli munkakörök” által igényelt készségek nagymértékben átalakultak az utóbbi 15-20 évben. E szakmák tartalma úgy változott meg, hogy a korábbiaknál jobban igénylik a felsőfokú tanulmányok során megszerezhető készségeket. Ezekre a változásokra utal az is, hogy az ügyviteli és egyéb foglalkozási kategóriákban nagyobb mértékben találunk 35 évnél fiatalabb diplomás foglalkoztatottakat, mint 35 év felettieket (20% és 13%).

Adatok a felsőoktatásról és a diplomások foglalkoztatásáról

   A GVI elemzése a diplomások társadalmi-gazdasági szerepéről és munkaerő-piaci helyzetéről mutat be felméréseken alapuló tényeket és az adatokból következő összefüggéseket. Az áttekintés a Gazdaság- és Vállalkozáskutató Intézet (GVI) két éve megjelent, hasonló munkájának folytatása, annak bizonyos pontjainak aktualizálása illetve kiegészítése. A kutatóintézet célja az egyének, intézmények, illetve a szakpolitikát irányítók döntéseinek elősegítése.

Forrás: portfolio.hu

 

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - Bárki bármit mond, megéri diplomát szerezni.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector