Startlaphoz Csatlakozz!

A KSH friss összeállítása

Többet költünk hálapénzre

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2015. április 01. szerda, 15:44

Az elmúlt másfél évtizedben reálértéken csökkent a magyar háztartások által adott borravaló mértéke, továbbá egyes, régen borravalósnak számító szakmák képviselői is egyre kevésbé számíthatnak arra, hogy extra jövedelemhez juthatnak. Hálapénzre viszont reálértéken többet költöttünk, a legtöbbet a kórházi orvosok zsebébe csúsztatjuk.
 
   2014-ben 8,4 milliárdot adtak ki borravalóra a háztartások, a korábbi, 1998. évi vizsgálat szerint pedig 5,3 milliárd forintot - derül ki a KSH friss összeállításából. Ez a másfélszeres növekedés reálértéken csökkenést takar: a bő másfél évtized alatt a kétharmadára esett vissza a borravaló értéke. A háztartások jövedelméhez mérve is nagyobb mértékben, a felére - 0,08 százalékra - esett vissza a borravalóra kifizetett összeg.
 
   Gyakorlatilag ugyanennyit költöttek a háztartások hálapénzre is, viszont itt látványosabb - reálértéken 18 százalék - volt a növekedés: 3 milliárd forintról 8,3 milliárdra, nyilván nem függetlenül az egészségügy állapotának romlásától. 1998-ban jövedelmünk 0,09 százalékát fizettük ki hálapénzre, ami 2014-re alig változott (0,08 százalék). A hálapénz az adatfelvételben mint egészségügyi kiadási tétel külön is szerepel. Átlagos forintértéke évről évre nő, aránya azonban az egészségügyi kiadásokból csökken (2010-ben 5,1 százalék volt, 2013-ban 4,6 százalék).
 
Kik kapják a legtöbb borravalót?
 
   A legtöbb borravalót a szépségiparban tevékenykedő fodrászoknak, illetve kozmetikusoknak adtuk: éves szinten több mint 2,6 milliárd forintot, az összes borravaló közel harmadát. Ez egy-egy alkalommal átlagosan 300 forint körüli összegnek felelt meg.
 


  A második legnagyobb borravalós tétel (2,5 milliárd forint) a pincéreknek, felszolgálóknak, illetve ételfutároknak adott összeg. Az étel-házhozszállításnál egy-egy alkalommal 200 forint körüli borravalót adtunk a futároknak, míg a hagyományos éttermi étkezés során ennek átlagosan a dupláját is otthagytuk.
 
  A következő az összes borravalóra kiadott értékekből a benzinkutasnak (9,3 százalék) és a postásnak (7,5 százalék) adott borravaló. A háztartások alkalmanként 200 forint körüli összeget hagytak a benzinkúton, és a postások is e körüli összeget kaptak egy-egy alkalommal. Az egyéb szolgáltatások között szereplő szén- és tűzifaszállítás esetén alkalmanként 300-400, míg a temetkezési szolgáltatások igénybevételekor akár 4000 forintot is kitett a borravaló összege.
 
  A rendszerváltás előtt borravalós szakmának számító kereskedők extra jövedelme visszaszorult: összesen 222 millió forintot adtunk ki borravalóra az elmúlt évben, ez vásárlásonként átlagosan 100 forint körüli összeg volt.
 
  A taxisnak és teherfuvarozónak adott borravaló 2014-ben alkalmanként 300-350 forint között volt, a gépek javításával foglalkozó szerelők átlagosan 1000 forintot kaptak, míg a lakberendezési tárgyak javítása (kárpitozás, bútorfelújítás, antik bútor restaurálása stb.) esetén alkalmanként több mint 3000 forint borravalót ért.
 


Kik szoktak borravalót adni?
 
  A háztartások korösszetétele2szerint a legmagasabb fogyasztási kiadások a fiatalokból és a középkorúakból álló vegyes korösszetételű háztartásoknál fordul elő. Ezek a háztartások a vendéglátásban a pincéreknek és az ételfutároknak adták a legtöbb borravalót, a legkevesebbet a taxisoknak és a teherfuvarozóknak.
 
  A csak fiatalokból álló háztartások nem adnak borravalót például a szerelőknek, a portásnak, a gondnoknak, a kéményseprőnek vagy a szemétszállítási szolgáltatások után. Nem meglepő, hogy a legtöbb borravalót a vendéglátásban tevékenykedőknek adták, az összes, borravalóra kiadott forintjaik 75 százalékával a pincéreket és az ételfutárokat jutalmazták.
 
  Szintén az eltérő fogyasztási szokásokkal magyarázható, hogy a csak idősekből álló háztartások a pincéreknek, ételfutároknak alig adtak borravalót: az összes borravalós kiadásaikból csupán 13 százalék (ezen belül a házhozszállítás mindössze 3,6 százalék), míg a fodrásznak, kozmetikusnak és a postásnak adott borravaló jóval nagyobb összeget tesz ki (30 és 19 százalék).
 
Kik kapják a legtöbb hálapénzt?
 
  A legnagyobb összeget a kórházi orvosok kapják (4,1 milliárd forint), utána következnek a házi- és szakorvosok (2,5 milliárd), a fogorvosok (1,1 milliárd), végül az ápolók, orvosi asszisztensek, műtősök (508 millió).
 
  A házi- és szakorvosok több alkalommal kaptak hálapénzt, de kisebb összegben, mint a kórházi orvosok. A házi- és szakorvosok egy-egy alkalommal 3000 forintot kaptak átlagosan, a kórházban dolgozó orvosok 10 000 forint feletti összeget. A legkisebb összeg az ápolóknak, orvosi asszisztenseknek, műtősöknek jutott, alkalmanként átlagosan 2000 forint.
 
  A kórházi orvosoknak juttatott összeg az összes hálapénzből mindig is a legnagyobb részt tette ki, és ez a részarány folyamatosan nő: míg 2010-ben az összes hálapénzből 46 százalék volt a kórházi orvosok részesedése, addig napjainkra 50 százalékra emelkedett. Ezzel szemben a háziorvosoknak juttatott összeg csökkent: a 2010-es 42 százalékról 30 százalékra. Az ápolóknak adott összegek aránya a 2010. évi 5,8 százalékról 6,1 százalékra nőtt.
 


Kik adják a legtöbb hálapénzt?
 
   Az összes háztartás közül hálapénzre legtöbbet a csak idősekből álló háztartások és a fiatalokból, középkorúakból álló háztartások (35 százalék) költöttek. Az ezen belüli megoszlás már jelentősen eltér egymástól.
 
  A csak idősekből álló háztartások egészségügyi állapotukból kifolyólag a legtöbb hálapénzt a kórházban (52 százalék) és a házi- és szakorvosoknak (37 százalék) adták. A fiatalok és középkorúak szintén a kórházi orvosoknak adták a legtöbbet, de ők az a korosztály, akiknél a gyermekvállalás miatt fordulhat elő többször a kórházi ellátás. Náluk a másik legnagyobb hálapénzkiadás a fogorvosnál fordult elő (32 százalék). Mindkét csoportnál szinte azonos arányban adtak hálapénzt az ápolóknak, asszisztenseknek (5-6 százalék között).
 

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - Többet költünk hálapénzre.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector