Startlaphoz Csatlakozz!

Demonstrációkra készülnek a fővárosi közműcégek szakszervezetei

Kordás László: a szakszervezetek a 3-4 százalékos béremelést tekintik kiindulási alapnak

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2015. április 02. csütörtök, 20:24

Demonstrációsorozatba kezdenek a fővárosi közművállalatok szakszervezetei április 13-a után, ha addig nem sikerül megállapodni a béremelésben a tulajdonos Fővárosi Önkormányzattal - jelentették be az akciót szervező szakszervezetek csütörtökön Budapesten sajtótájékoztatón.

    Az akcióhoz a kiadott sajtóanyag szerint eddig a Főkert Zrt., a Fővárosi Kéményseprőipari Kft., a Fővárosi Közterület-fenntartó Zrt., a Fővárosi Csatornázási Művek Zrt., a Fővárosi Településtisztasági és Környezetvédelmi Kft., a Budapest Gyógyfürdői és Hévizei Zrt., a BKV egyes szakszervezetei és a - ma már nem fővárosi tulajdonú - Főgáznál működő érdekvédelem csatlakozott. A Fővárosi Csatornázási Művek Zrt. Munkahelyi Szakszervezete azonban késő délután arról tájékoztatta az MTI-t, hogy az érdekképviselet nem csatlakozott az akcióhoz, emiatt a sajtótájékoztatón sem vettek részt.

    A Fővárosi Önkormányzat bejárata előtt tartott eseményen Kordás László, a Magyar Szakszervezeti Szövetség (MASZSZ) elnöke hangsúlyozta: elsősorban tárgyalni szeretnének a mintegy 20 ezer embert foglalkoztató közműcégek tulajdonosaival. Ha „nem mozdulnak el” a vállalatok üzleti terveiben jelenleg szereplő nulla százalékos bérajánlásról, akkor a szakszervezetek más eszközöket is igénybe vesznek a hatékony érdekérvényesítésre - tette hozzá.

    Az álláspontok egyelőre elég messze állnak egymástól, a szakszervezetek az országos bérajánlásban meghatározott 3-4 százalékos béremelést tekintik kiindulási alapnak - mondta.

    Nemes Gábor, az Egységes Közlekedési Szakszervezet (EKSZ) elnöke kiemelte: ha április 13-ig a tulajdonos nem ad lehetőséget a közműcégek vezetőinek, hogy elmozduljanak a nulla százalékos ajánlásról, demonstrációsorozatot kezdenek. Ez lehet engedelmességi akció - a szabályok részletes betartása - is, amelynek keretében azonban lelassulhat a közlekedés, vagy például lassabban szállítható el a szemét - mondta.

    Székely Tamás, a MaSZSZ alelnöke kitért arra: mivel most készül a jövő évi költségvetés is, kérdéses, mi lesz a bérekkel jövőre, ha esetleg már az idén sem sikerül megállapodni a róla. Ezért kezdeményeztek jövő szerdára konzultációt a közüzemi cégek tulajdonosaival - közölte.

    Király András, a több közszolgáltató céget tömörítő Helyiipari és Városgazdasági Dolgozók Szakszervezete 2000 elnöke szerint „nem kell új dolgokat kitalálni”, hiszen 2014-ben létrejött egy fővárosi közszolgáltató konzultatív fórum, amit szeretnének működtetni, tartalommal megtölteni. A fórum keretében meg lehet tárgyalni az elmozdulási lehetőséget a nulla százalékos ajánlásról - tette hozzá.
 
 

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - Kordás László: a szakszervezetek a 3-4 százalékos béremelést tekintik kiindulási alapnak.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector