Startlaphoz Csatlakozz!

Nemzetközi jogi fórumokig is elvinnék a vitát

Visszakövetelik a tényleges sztrájk jogát

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2015. április 04. szombat, 14:07

A hónap végéig le akarják zárni a sztrájktörvény módosítására tett egységes javaslatukról a kormánnyal és a munkaadókkal már megkezdett tárgyalásokat a szakszervezeti szövetségek. A sztrájkhoz való jogot szerintük jelentősen korlátozó törvény megváltoztatását így még tavaszi ülésszakán tárgyalhatná a parlament. Szakszervezeti vezetők szerint ma nincs az országban senki, aki pontosan meg tudná mondani, mit takar a sztrájkjoggal való visszaélés, így a bíróságok sem tudnak érdemben állást foglalni, ha a munkaadók erre hivatkozva viszik eléjük a dolgozói képviseleteket – írja a Népszava.

 A sztrájktörvényben megkövetelt együttműködési kötelezettség már kézzelfoghatóbb, de a sztrájk idején biztosítandó elégséges szolgáltatások körét olyan magas szinten határozza meg, hogy a megmozdulás szinte észrevehetetlen marad. A Magyar Nemzet pénteki számában Palkovics Imre, a Munkástanácsok elnöke lényegét tekintve azt nyilatkozta: 2010-ben, a törvény szigorításakor érthető volt a kormányzati szándék a korábbi sorozatos gördülő sztrájkok korlátozására és így a gazdaság, valamint a lakosság komfortérzetének visszaállítására, mára azonban bebizonyosodott, hogy a szigorítás túlzottra sikerült.
 
  A Versenyszféra és a Kormány Állandó Konzultációs Fórumának (VKF) munkavállalói oldalán helyet foglaló hat szövetség ma már egységesen úgy látja, a gyakorlatban értelmezhetetlen a Liga Szakszervezetek elnöke, Gaskó István által csak gumicsontként emlegetett sztrájkjoggal való visszaélés. A Magyar Szakszervezetek Szövetsége nevében lapunknak nyilatkozó Kopper József, a Vasutasok Szakszervezetének alelnöke ezt azzal egészíti ki, hogy a munkáltatók automatikusan bírósághoz fordulnak, ha egy szakszervezet sztrájkot kezdeményez, de ott többnyire csak azt mondják ki, hogy a felek állapodjanak meg a még elégséges szolgáltatásokról. Ennek kimondásáig is eltelik azonban átlagosan két hónap, mire többnyire már okafogyottá válik az egész kezdeményezés.
 
  A 2010-es szigorítás óta gyakorlatilag nem volt Magyarországon komoly sztrájk – emlékeztet a korábbi menetrend szerinti mozdonyvezetői sztrájkokra az alelnök. A MÁV területén a személyszállításban a vonatok fele mindenképpen elindul, viszont ha a sztrájkot jogellenesnek találja a bíróság, akkor a benne résztvevő dolgozót ki lehet rúgni, a szakszervezetet pedig súlyos pénzek megfizetésére lehet szorítani. Gaskó ezeknek a szigorításoknak az enyhítése mellett Palkovics Imréhez hasonlóan fontosnak tartaná azt is, hogy ha nem sikerül megállapodni a még elégséges szolgáltatásokról, akkor ne a bíróságon folytatódjon az egyeztetés, hanem a Munkaügyi Közvetítői és Döntőbírói Szolgálat előtt, ahol szerinte össze kellene állítani a hozzáértő szakértők listáját. A szakszervezeti szövetségek azt is szeretnék elérni, hogy ha a törvényben megszabott bírósági eljárás határideje lejár, a dolgozóknak legyen joguk megkezdeni a sztrájkot jogerős bírói határozat nélkül is.
 
  Nincs viszont egyetértés a Munkástanácsok elnökével abban, hogy ha nem sikerül megállapodni a sztrájktörvénynek a munkavállalók számára több jogot biztosító módosításáról, akkor nemzetközi jogi fórumokig érdemes elvinni a vitát. Gaskó és Kopper szerint itthon kell megoldást találni ebben a kérdésben.
 
Forrás: Népszava

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - Visszakövetelik a tényleges sztrájk jogát .
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector