Startlaphoz Csatlakozz!

Tárgyalás a tanárok munkaterheiről

A pedagógusok elégedetlenek az új életpálya-modellel

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2015. április 05. vasárnap, 13:50

 A szakszervezetek szerint a pedagógusok elégedetlenek az új életpálya-modellel. Kovács Péter, a XVI. kerület fideszes polgármestere úgy véli, ennek oka elsősorban „tömegpszichózis”, ha sokat mondják a tanároknak, hogy rosszabbul jártak, akkor elhiszik. A köznevelési államtitkárság lapunkkal közölte, az öt pedagógus szakszervezettel 2013-ban kötött megállapodás kiegészítéséről jelenleg is tárgyalnak – olvasható a Magyar Hírlapban.
 
  Azért, hogy a kollégák béremelést kaptak, nagyon nagy árat fizetnek – mondta a minap a Pedagógusok Szakszervezetének (PSZ) elnöke. Galló Istvánné szerint „először is van egy megnövekedett munkateher, egy minősítés és egy nagyon-nagyon igazságtalan bérrendszer, ami nem ösztönöz a még jobb munkára, mert a minőségi bérpótlékot is megszüntették”. Gallóné emlékeztetett, a PSZ nemrég nyilvánosságra hozott felméréséből kiderült, hogy a pedagógusok nyolcvan százaléka negyven óránál többet dolgozik hetente, s mivel a túlmunkát nem számolhatják el, ezért „ellenszolgáltatás nélkül”.

  A túlmunka kérdése szerepel a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) a szaktárcával folytatott sztrájktárgyalásának a témái között is. Mivel követeléseiket illetően eddig nem sikerült megállapodniuk, a PDSZ a héten bejelentette: demonstrációt szerveznek április végére.

  Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere nemrég megerősítette, hogy idén szeptemberben is kapnak béremelést a tanárok, erre megvan a fedezet, s a pedagógusbérek a következő években is a törvényben meghatározott módon emelkednek majd, így 2017 szeptemberére az átlagos növekedés meghaladja a negyven százalékot. Ennek ellenére – a PSZ felmérése szerint – a pedagógusok elégedetlenek, főképp a kifizetetlen túlórák miatt.

  A panaszokat illetően érdekes bejegyzést tett közzé Facebook-oldalán a XVI. kerület fideszes polgármestere, Kovács Péter. Arról számolt be, hogy egy tanár ismerőse azt mondta neki, sztrájkolni akar, mert nem fizetik ki a túlórákat, s az egész életpályamodell rossz, mert sokkal többet dolgozik, alig több pénzért. A polgármester rávette, hogy nézze át és hasonlítsa össze bérpapírjait a korábbiakkal. „A 2013. szeptember előtti alapbére bruttó 192 ezer forint volt, a mostani alapbére 301 ezer forint. A 2013. szeptember előtti járandósága pótlékkal, túlórával, helyettesítéssel együtt összesen 221 ezer forint, az első emelés után 296 ezer forint, a mostani járandósága 328 ezer forint, úgy, hogy nem fizetnek neki túlórapénzt. Ez negyvennyolc százalékos emelés” – állapította meg Kovács Péter, hozzátéve, ismerősének túlóradíja az emeléshez képest csupán 2,9 százalék lenne. „Beszélgettünk, miből gondolhatta úgy, rosszabbul, vagy csak kicsit járt jobban . Arra jutottunk, hogy ennek oka egyrészt a tömegpszichózis, vagyis, ha sokan mondják a kollégák közül, hogy rosszabb nekik, akkor elhiszi ő is. Másrészt, bár heti huszonkét óra a kötelezője, de heti huszonhat órát tanít, mert helyettesít, ezért nem kap pluszpénzt, és ezt igazságtalannak érezte. Harmadszor pedig, amikor délután négyig bent kell maradnia, akkor kevesebb magántanulót tud fogadni” – taglalta.

  Czunyiné Bertalan Judit köznevelési államtitkár a Magyar Hírlapnak nemrég úgy nyilatkozott, hogy a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ elsődleges vizsgálata alapján a pedagógusok hivatalosan nyilvántartott munkaideje heti huszonnégy óra alatt van. A sajtóban megjelent reakciók szerint ez „adminisztrációs trükköknek” köszönhető, vagyis valójában sokkal többet dolgoznak, mint amennyit „lepapírozhatnak”. A jelenséggel kapcsolatban az államtitkárság lapunkkal közölte, „a pedagógusok kötött munkaideje nyilvántartásának módja az iskolák szakmai autonómiájába tartozik, az intézmények ennek megfelelően igen eltérően tartják nyilván a pedagógusok kötött munkaidejét”.

   Az államtitkárság hozzátette, „a Pedagógusok Szakszervezetével minden, munkavállalókat érintő foglalkoztatási kérdésben folyamatos tárgyalásban vagyunk, amelyek közé értelemszerűen beletartozik a pedagógusok munkaterhelése is. A munkaterhelést is érinti a kormány és az öt pedagógus-szakszervezet által még 2013. január 22-én aláírt megállapodás, amelynek kiegészítéséről jelenleg zajlanak az egyeztetések”.
 
Elégedettek a színvonallal

  A tanulók és szülők 45 százaléka elégedett a hazai oktatás színvonalával, és magyar egyetemre vagy főiskolára szeretne jelentkezni, a diákok húsz százaléka viszont inkább külföldön tanulna tovább. Az Engame Akadémia ötszáz válaszadója szerint a legnagyobb probléma a kevésbé életszerű tananyaggal és a magas tanóraszámmal van. Lévai Balázs igazgató az Inforádiónak arról is beszélt, felmérésük szerint sok esetben megalapozatlan a tanulók döntése arról, milyen szakot válasszanak a továbbtanuláshoz, a diákok negyvenhat százaléka válaszolta azt, hogy nem kapott segítséget az orientációban, a szülők hatvan százaléka nyilatkozta ugyanezt.
 
Visszás gyakorlat az egyetemen

  Az abszolutórium kiadását, a vizsgák sikeres elvégzésén túl, a felsőoktatási intézmények nem köthetik meghatározott tanulmányi átlaghoz az ombudsman szerint. Székely László, az alapvető jogok biztosa közölte, a visszásságok megszüntetése érdekében kezdeményezi az erre vonatkozó kormányrendelet és az annak alapján kialakított gyakorlat megszüntetését. Székely egy hallgató – a Budapesti Corvinus Egyeteme szabályzatát és gyakorlatát érintő – panasza alapján indított vizsgálatot. Az ombudsman az emberi erőforrások miniszterét arra is kérte, hogy 2005-ig visszamenőleg tárja fel, hány hallgatójának okozott hátrányt az intézmény ezzel a gyakorlattal.
 
Forrás: Magyar Hírlap
 

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - A pedagógusok elégedetlenek az új életpálya-modellel.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector