Startlaphoz Csatlakozz!

Sokan inkább a fizetésükről mondanak le

Hálapénz kerülő utakon

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2015. április 06. hétfő, 07:21

A hivatalos kommunikáció harcot hirdet a hálapénz ellen, miközben az egészségügy átszervezési kísérlete ezzel ellentétes hatású – írja a HVG.

  Havi 100–200 ezer forintos fizetésemelést kap az az orvos, aki lemond a hálapénzről, és aláírja, hogy nem megy külföldre dolgozni. E nemes elgondolás, amelyről a közelmúltban Zombor Gábor államtitkár beszélt, egyelőre „stratégiai szinten van”, vagyis csak a szokásos ötletelésből kaptak újabb ízelítőt az évek óta egyre bizonytalanabb helyzetben lévő egészségügyben foglalatoskodók. A hálapénzt több szakmában sem pótolja a béremelés, sőt még maga a fizetés sem. Vannak olyan orvosok – és persze segítőik –, akik, ha választaniuk kell, inkább a fizetésükről mondanak le a hálapénz megtartása érdekében, miközben a magánorvoslás és az állami szektor nyújtotta szolgáltatások előnyeit kombinálják.
 
    Ennek vegytiszta formája az úgynevezett önkéntes segítői státus. Lényege: a kórházzal kötött szerződés lehetővé teszi az orvosnak, hogy ott lássa el a betegeit, de fizetést nem kap érte az intézménytől. A konstrukció bizonyos szempontból a benne részt vevő valamennyi fél számára előnyös. Az orvos jelentős támogatást kap magánpraxisának fenntartásához, és emellett még hálapénzhez is jut, a munkaerőhiánnyal küzdő kórház – legalábbis papíron – képes produkálni a működéséhez szükséges létszámot, a beteg pedig választott orvosánál gyógyulhat, társadalombiztosítási támogatással.
 
  A működési engedélyeket nyilvántartó Országos Tisztifőorvosi Hivatal szerint a fekvőbeteg-intézményekben jelenleg 335 orvos dolgozik ilyen önkéntes segítőként, többségük azonban – minden szóbeszédre rácáfolva – nem nyugdíjas. Vannak olyan doktorok is, akiket egyszerre több kórházhoz fűz efféle jogviszony – válaszolta a HVG kérdésére a hivatal. „Ahány kórház, annyiféle szerződés” – vélik a fővárosi módi ismerői, bár a kontraktusoknak azért vannak közös ismérveik: az orvos kártérítési felelősséggel tartozik az okozott kárért, és saját felelősségbiztosítással kell rendelkeznie ahhoz, hogy külsősként dolgozhasson. Van, ahol a fiatalabb doktorok havi egy-két ügyelet elvállalása fejében önkénteskedhetnek, a visszajáró nyugdíjas kollégáktól azonban ezt nem várják el – magyarázza egy ily módon praktizáló fővárosi szülész-nőgyógyász. Jellemzően a hálapénzes szakmákban kedvelt ez a konstrukció, elsősorban a szülészek és a sebészek kénytelenek a műtéti lehetőség kedvéért szimbiózisban élni valamelyik kórházzal.
 
   A műtétes szakmákban kórházi háttér nélkül nem is működhetne magánpraxis, hiszen a bajok jó része csak sebészeti beavatkozással orvosolható. A nőgyógyászoknál pedig a normál vagy a császármetszéses szülés levezetése hozza a legtöbb hálapénzt. Ennek szokásos tarifája a fővárosban 120–150 ezer forint, nagyjából függetlenül attól, hogy az orvos milyen jogviszonyban áll a kórházzal, fizetésért vagy ingyen dolgozik. Míg Budapesten inkább az önkéntes segítői státus dívik, vidéken a szabadfoglalkozású orvoslás fizetős formáját részesítik előnyben. Ez azt jelenti, hogy töredék állásban, például heti két órára szerződnek el szakrendelést tartani. Így az orvost az infrastruktúrával összekötő köldökzsinór nem szakad el: magánbetegeinek fel tudja írni a társadalombiztosító által támogatott gyógyszereket, elküldheti őket nem fizetős laborvizsgálatra vagy bármely más diagnosztikára, s a betegállományba vételi és a beutalási joga is megmarad. Mindez persze úgy, hogy magánrendelésen megjelent pácienseit a szakrendelési nyilvántartáson is átfuttatja.
 
   A jogalkotók bizonyosan nem erre a tartalomra gondoltak, amikor 2005-ben törvényt hoztak a közérdekű önkéntes tevékenységről. A „szolidaritáson alapuló, mások javára ellenszolgáltatás nélkül végzett önkéntes tevékenységben” rejlő lehetőséget először 2007 áprilisában fedezte fel magának az egészségügy. Ekkor lépett hatályba a kórháztörvény az ágyszámok csökkentéséről, így elsősorban a fővárosi szülészeteknek, nőgyógyászatoknak kellett összébb húzódniuk. A létszámfeleslegnek minősült orvosok azonban nem akartak vidékre költözni, bíztak abban, hogy saját pacientúrájukat megtartva, szabadfoglalkozásúakként is meg tudnak majd élni. „Volt olyan időszak, amikor az egyik nagy fővárosi kórház szülészetére, nőgyógyászatára negyven önkéntes segítő is be-bejárt. Aztán már csak azokat engedték be, akik az intézmény ellátási területéhez tartozó betegeket hoztak” – emlékszik vissza az elmúlt évek fejlődéstörténetére egy önkéntes.
 
  További lökést adott az önkénteskedésnek a 2013-as kényszernyugdíjazás, amikor a 62. évüket betöltött orvosoknak kérvényezniük kellett a továbbszolgálás lehetőségét. Akkor sokan úgy döntöttek, hogy nem vállalják a megalázó procedúrát, és kilépnek a közalkalmazotti kötelékből – de munkájukat nem adják fel. A megélhetésen kívül vannak más motívumai is az önkéntességnek – hívta fel a HVG figyelmét egy vidéki kórházigazgató. Akad olyan is, aki valóban társadalmi munkát végez, sokan pedig képtelenek a pörgős, munkás életből átmenet nélkül a nyugalmas otthoni életre váltani. Másrészt sok beteg is ragaszkodik ahhoz az orvoshoz, akihez évtizedek alatt kialakult bizalom és kapcsolat fűzi.
 
  A kórházak engedékenyek az önkéntes vagy szabadfoglalkozású munkavállalókkal, még akkor is, ha ez alkalmanként belső viták és nézeteltérések forrása lehet. Előfordul ugyanis, hogy önkéntesként visszajár a korábbi főnök, esetleg kínos pillanatokat szerezve utódjának és volt beosztottainak. A szükség azonban nagy úr, sok osztálynak annyi hadra fogható szakorvosa sincs, hogy – különösen a szabadságolások idején – ki tudja állítani a szükséges ügyeleti létszámot, vagy bizonyítani tudja, hogy megfelel a jogszabályokban meghatározott minimális munkaerő-feltételeknek.

Forrás: HVG

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - Hálapénz kerülő utakon .
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector