Startlaphoz Csatlakozz!

Munka törvénykönyve

Kötelező az üzemi tanács megválasztása?

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2015. április 07. kedd, 12:44

Jár-e valamilyen szankcióval, ha valamelyik munkavállalói képviseleti forma - üzemi tanács és a munkavédelmi képviselet - hiányzik a munkáltatónál? A két intézmény kapcsán eltérő választ kell adnunk – írja a munkajog.hu.

  A Munka Törvénykönyve szerint a munkavállalók a munkáltatónál vagy a munkáltató önálló telephelyén, részlegénél, ha a munkavállalók létszáma a tizenöt főt meghaladja, üzemi megbízottat, ha az ötven főt meghaladja, üzemi tanácsot választanak. A megfogalmazásból látható, hogy az üzemi tanács létrehozása nem a munkáltató feladata. A munkáltató ugyanis nem kötelezheti munkavállalóit, hogy részt vegyenek az választáson vagy azon jelöltként induljanak. Éppen ellenkezőleg, a munkáltató az üzemi tanáccsal szemben semleges magatartásra köteles, annak működését nem befolyásolhatja.
 
  Csupán arra köteles, hogy ha a munkavállalók a választás megtartását indítványozzák, ezt ne akadályozza, illetve az üzemi tanács választásával, működésével kapcsolatos költségeket biztosítsa.
 
  Ám ha erre irányuló kezdeményezés a munkavállalók részéről nincs, a munkáltató nem köteles maga gondoskodni az üzemi tanács létrehozásáról. Jó gyakorlat, ha a szakszervezet (vagy akár maga a munkáltató) az előírt létszám feletti telephelyeken rövid tájékoztatást ad a munkavállalóknak, hogy joguk van üzemi tanácsot létrehozni, és összefoglalja ennek lehetséges előnyeit.
 
  Hasonlóan, a munkavállalók sem vonhatók felelősségre amiatt, ha nem élnek a törvényben biztosított lehetőségükkel és nem kívánnak üzemi tanácsot választani. Az üzemi tanács választásának elmaradása így nem jár semmilyen jogi szankcióval. Arra azonban figyelemmel kell lennie a feleknek, hogy ha már sor kerül választásra, az érvényes legyen. Ehhez az kell, hogy azon a választásra jogosultak több mint fele részt vegyen.
 
  Érvénytelen választás esetén a választást 30-90 napon belül meg kell ismételni. A megismételt választás érvényességéhez már csak a választásra jogosultak több mint egyharmadának részvétele szükséges. Ha azonban ez a megismételt választás is érvénytelen, újabb üzemi tanácsi választást legkorábban egy év elteltével lehet tartani. A választás lebonyolítása komoly szervezést igényel, és sem a munkavállalóknak, sem a munkáltatónak nem érdeke, hogy az érvénytelen legyen. Érdemes ezért a feleknek közösen együttműködnie azon, hogy a munkavállalók tisztában legyenek az üzemi tanács feladatával, szerepével, és minél nagyobb arányban részt vegyenek a szavazáson.
 
  A munkavédelmi törvény a fentiektől eltérő szabályokat tartalmaz a munkavédelmi képviselő választására. Eszerint munkavédelmi képviselő választást kell tartani minden olyan munkáltatónál, ahol a Munka Törvénykönyve hatálya alá tartozó munkavállalók létszáma legalább ötven fő. A választás megtartásának lebonyolítása, a feltételek biztosítása a munkáltató kötelezettsége. Amennyiben az ötven főnél kevesebb munkavállalót foglalkoztató munkáltatónál a munkavédelmi képviselő választást a munkáltatónál működő szakszervezet, üzemi tanács vagy ezek hiányában a munkavállalók többsége kezdeményezi, a választás lebonyolítása, a feltételek biztosítása a munkáltatót terheli.
 
  Egy konkrét ügyben a Kúria úgy értelmezte a fenti szabályt, hogy a legalább ötven főt foglalkoztató munkáltatóknál a választás megtartása akkor is kötelező, ha a munkavállalók a választási jogosultságukkal nem kívánnak élni. Téves tehát az a jogszabály-értelmezés, miszerint a munkáltatót a választás megtartásának lebonyolítására vonatkozó kötelezettség csak akkor terheli, ha a választást a munkavállalók vagy a szakszervezet kezdeményezi. A munkavédelmi törvény érintett rendelkezése ugyanis ilyen feltételt nem szab. Az a körülmény, hogy a munkavállalók az őket megillető jog gyakorlásával kívánnak-e élni, csak a megtartott választás érvényességét, illetve eredményességét befolyásolja. A Kúria ezt az értelmezését azzal is alátámasztotta, hogy a törvény a szakszervezet, az üzemi tanács vagy a munkavállalók kezdeményezését kimondottan csak az 50 főnél kevesebb munkavállalót foglalkoztató munkáltatónál követeli meg (EBH2008/1812).
 
  Más tehát a jogi megítélése az üzemi tanács és a munkavédelmi képviselő választásának. Az üzemi tanács esetében a létrehozásra vonatkozó munkáltatói kötelezettség nincs, ha azt a munkavállalók nem kezdeményezik. A legalább ötven főt foglalkoztató munkáltatóknál azonban kötelező a munkavédelmi képviselet létrehozása, erre a munkavédelmi hatóság határozatban kötelezheti a munkáltatót, akkor is, ha a munkavállalói oldal nem kíván élni ezzel a jogával.
 
  Ha a választás megszervezése kötelező, a munkáltatónak érdemes részletesen tájékoztatni a munkavállalókat a munkavédelmi képviselet céljáról, jelentőségéről, és aktivizálni a munkavállalókat a szavazásra. Ellenkező esetben a kötelezően megtartott választás érvénytelen vagy eredménytelen lesz. Ez pedig a szavazás megismétlésével jár, az üzemi tanáccsal egyező szabályok szerint.

Forrás: munkajog.hu

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - Kötelező az üzemi tanács megválasztása?.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector