Startlaphoz Csatlakozz!

Egyre kevesebbet költünk jóléti célokra

Százból két forint jut a szegényeknek

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2015. április 08. szerda, 09:16

 Sokan azt hiszik, a szegények kihasználják a jóléti rendszert, pedig nincs is nagyon mit kihasználni. 2010 óta egyre kevesebbet költünk jóléti célokra, segélyekre például 100-ból két forint jutott. Egy átlagos család a létminimum negyedét kapja, amiből még egészséges étkezésre sem telik. A Budapesti Intézet és a Roma Sajtóközpont összegyűjtötte, amit a magyar segélyezési rendszerről tudni kell – írja az abcug.hu.

Miről beszélünk?
 
  Sokszor összekeveredik a segélyek és a jóléti kiadások fogalma, pedig a kettő nem ugyanaz. A jóléti rendszer felel az állampolgárok egészségéért, lakhatásáért, oktatásáért, vagyis minden forint, amit erre költünk, jóléti kiadásnak számít, ide értve a tanárok és az orvosok fizetésétől a nyugdíjon át a családi pótlékig mindent. A jóléti juttatások egy része állampolgári, egy másik biztosítási, egy harmadik pedig rászorultsági alapon jár – utóbbiakat nevezzük segélyeknek.
 
   Vannak hosszabb időn át nyújtott segélyek, mint a lakásfenntartási támogatás, a foglalkoztatást helyettesítő támogatás, a rendszeres szociális segély, az időskorúak járadéka, vagy az ápolási díjak. Krízishelyzetben adható eseti támogatás is, például a temetési segély vagy az átmeneti segély. A segélyek egy részét nem pénzben adják: ilyen a rendszeres gyermekvédelmi kedvezmény, ami az óvodai vagy iskolai étkezést támogatja.
 
   Vagyis bár sokan azt hiszik, a családi pótlék például nem segély.
 
  A legfontosabb segélyek közé tartozik a rendszeres gyermekvédelmi kedvezmény és a lakásfenntartási támogatás. 2013-ban átlagosan minden ötödik 25 éven aluli személynek járt rendszeres gyermekvédelmi kedvezmény, lakásfenntartási támogatást pedig majdnem minden huszadik felnőtt kapott.
 
Mennyibe kerül ez az egész?
 
  2014-ben az állam a költségvetés 31,9 százalékát költötte jóléti kiadásokra, vagyis 100 adóforintból nagyjából 32-t. Ebből 17-et költött nyugdíjakra, 5-öt táppénzre és más biztosítási alapú ellátásra, 4-et szociális intézményekre (pl. gyermek- és idősotthonokra). Segélyekre 100-ból 2 forintot, a költségvetés 2,4 százalékát költöttük. Ennek azonban csak a fele igazi segély: a másik felét a 2012 óta jövedelempótló juttatásnak nevezett korkedvezményes és szolgálati nyugdíj teszi ki.
 


  Vagyis elég keveset költünk segélyekre, és nem úgy tűnik, hogy ez változna: a jóléti célokra fordított pénz aránya 2010 óta folyamatosan csökken. Az aktív korúak által igényelhető három legfőbb pénzbeli segélyre (a rendszeres szociális segélyre, a foglalkoztatást helyettesítő támogatásra és a lakásfenntartási támogatásra) fordított kiadások lényegében nem változtak. Évek óta a költségvetés egy százaléka körül alakulnak, miközben a rászorulók száma folyamatosan nő.
 


Ez volt tizenöt évig
 
  2000-ben, az első Orbán-kormány idején teljesen átszabták a munkanélküli ellátások rendszerét: a járadék innentől kezdve maximum kilenc hónapig járt, odaítélését az önkormányzatokra bízták, és bevezették a segélyezettek közmunkára kötelezhetőségét. Ekkor vezették be azt is, hogy a rendszeres szociális segélyt kérelmezőknek legalább harmincnapnyi közmunkát kell végezniük.
 
   A következő reform 2009-ben, a Bajnai-kormány idején történt, amikor kétfelé bontották a segélyezetteket: a munkaképesek fix összegű rendelkezésre állási támogatást (RÁT) kaptak, 30 helyett 90 napnyi közmunkát kellett végezniük a szociális segélyért, és együtt kellett működniük a munkaügyi központtal is. Az idősebb és betegebb rászorulók a régi szabály szerinti összeget kapták. 2012-től a RÁT új neve foglalkoztatást helyettesítő támogatás lett, az összege pedig 28500-ról 22 800 forintra csökkent, ami azóta sem változott.
 
És ez van most
 
  Idén márciustól átszabták a segélyezési rendszert, amiről az Abcúg is többször írt, itt például infografikán mutattuk be a lényeget.
 
  A településektől a járásokhoz került a foglalkoztatást helyettesítő támogatás  és a szociális segély, amit egyrészt átneveztek egészségkárosodási és gyermekfelügyeleti járadékra, másrészt pedig kivették a jogosultak köréből a nyugdíj előtt álló rászorulókat. A szakértők általában örülnek, hogy a két segély járási szintre került, mert így nem érvényesülhet a polgármester önkényeskedése, ami eddig gyakran probléma volt.
 
  Települési szinten marad egy új támogatási forma, a települési támogatás, amiről az önkormányzatok teljesen szabadon dönthetnek. Ide építhetik be a megszűnt adósságkezelési támogatást, a méltányossági közgyógyellátást, a méltányossági ápolási díjat, a lakásfenntartási támogatást, az önkormányzati segélyt, a köztemetést és a fűtési támogatást.
 
  A minisztérium szerintez nem gond, mert a szegényebb településeknek adott kormányzati segítséggel mindenhol le tudják fedni az új kiadásokat. Noha több települést is bemutattunk, ahol mégis kénytelenek voltak húzni a nadrágszíjon, Czibere Károly szociális ügyekért felelős államtitkár szerint ők sem hivatkozhatnak pénzhiányra.
 
Meg lehet ebből élni?
 
  Röviden: nem. Egy átlagos, négyfős család, ahol nincs sem nyugdíjas, sem tartós egészségkárosodott, családi pótlékkal és segélyekkel együtt is bőven elmarad a létminimumtól a bevétel.
 
  A foglalkoztatást helyettesítő támogatás összege személyenként 22 800 forint, de csak egy családtag kaphatja, a családi pótlék pedig két gyermek esetén gyermekenként 13 300 forint.  Ha a helyi önkormányzat meg is tartja a lakásfenntartásra fordított havi 8800 forintot, akkor a havi jövedelmük 58 200 forintra nőhet.  Ez az összeg negyede a négy főre számított, 253 ezer forintos létminimumnak, és még az egészséges étkezéshez szükséges kiadásokat (86 ezer forint) sem fedezi.
 
  Sokan azt gondolják, a sokgyerekes szegény családok, különösen a romák kihasználják a jóléti rendszert, de ez tévedés. A becslések szerint az átlagos roma háztartásban három gyermek van. Ez persze valamelyest emeli a bevételt, de még kevésbé fedezi a szükséges kiadásokat.
 


Forrás: abcug.hu
 

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - Százból két forint jut a szegényeknek.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector