Startlaphoz Csatlakozz!

GVI, Aon Hewitt:

Minőségi munkaerőhiány Magyarországon

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2015. április 09. csütörtök, 17:57

A következő időszakban sem lesz könnyű a pályakezdő diplomások sorsa, de van néhány terület, ahol jóval könnyebb lesz elhelyezkedni – derül ki abból a kutatásból, amelyet a HVG HR Center megbízásából a GVI és az Aon Hewitt végzett.

  A cégek életében a legfontosabb befolyásoló tényező a szabályozási környezet változása, ezt tízből hét vállalkozó jelölte meg - mondta el Veres Rita, a kutatást végző Aon Hewitt vezetője. Ugyancsak fontosnak nevezték a vevői, fogyasztói igények változását, ahogy azt is, hogy milyen minőségű munkaerő áll majd a rendelkezésükre.
 
  Ide kapcsolódóan elhangzott, hogy a cégek átlagosan 4-7 százalék munkaerő-felvételt terveznek, és még azok is bővítenének 4-5 százalékban, akiknek nem a legjobb éveik voltak az utóbbiak - hangsúlyozta Veres. Amikor pedig azt kérdezték őket, hogy milyen stratégiai lépéseket terveznek, akkor első helyen a nemzetközi piacokon való terjeszkedés szerepelt, a második helyen a technológiai fejlesztés állt, míg a képzeletbeli dobogóra a kapacitásbővítés került. Igaz, viszonylag kevés vállalkozás biztos abban, hogy valóban végre is tudja hajtani mindezt.
 
  A kutatás szerint a magyar cégek 32 százaléka nem tervez hosszú távra tudatosan, míg 18 százalék legalább 3 évre előretekint. A cégek 21 százaléka legalább kettő „stratégiablokkoló állással” számol: a legtöbben (40 százalék) a gépészmérnököket említették, de 34 százalék a villamosmérnököket, 29 százalék a jármű és közlekedésmérnököket, míg 28 százalék az egyéb műszaki végzettségűeket - mondta Veres.
 
  Ugyanakkor a cégek szerint inkább minőségi, mint mennyiségi a munkaerőhiány: 32 százalékuk ugyanis a kevés a megfelelő szakmai tapasztalatot emelte ki, 29 százalék panaszkodott a szakmai tudás hiányára, 26 százalék pedig bérezési gondokról beszélt. Ezek után kevésbé meglepő, hogy mindössze minden 7-8. pozíciót akarnak a cégek a pályakezdőkkel feltölteni. Ez az arány a gépészmérnököknél és a villamosmérnököknél 20 százalékos.
 
  A pályakezdőknél az átlagosnál több esélye lesz a következő években elhelyezkedni az adatbázis és hálózati elemzőknek ,illetve a szoftverfejlesztőknek is, hiszen ezek iránt a szakmák iránt egyre növekvő a kereslet. A pályakezdők hátrányai: beilleszkedési problémák, az önálló munkavégzés, a kreativitás és kommunikációs képességek hiánya, a probléma felismerés, és a csapatszellem.
 
Fontos az együttműködés
 
   Magyarország munkaerő szempontjából már nem olcsó ország, ugyanakkor a tudás szempontjából jól áll - állapította meg Javier González Pareja, a Robert Bosch Kft ügyvezető igazgatója, aki szerint ez az egész régióra jellemző. A cég több hazai egyetemmel is együttműködik az elméleti és gyakorlati képzésben, hogy a diákok megfelelő munkatapasztalattal tudjanak a munkaerőpiacra kerülni.
 
  Mindegy, hogy az ország melyik régiójában dolgozunk, az oktatási intézményekkel való együttműködés rendkívül fontos, hiszen az egyetem adta tárgyi tudás magas szintű, de kellenek mellé olyan gyakorlati programok, ahol meg lehet mutatni magát a gyártási folyamatot - emelte ki Németh Kinga, az Audi Hungaria Motor Kft. személyügyi referenseinek a vezetője. Ennek megfelelően a cégnél mintegy 200 gyakornok volt tavaly. Olyan feladatokat kell a fiataloknak adni, ami nem a fénymásolásról szól, hanem ami önálló döntést igényel, amiért felelősséggel tartozik - vélte Németh, majd hozzátette: ez a vállalatok felelőssége.
 
  Rettenetesen gyorsan változik a technológia, nehéz előre tervezni. Lehet hogy 2020-ra olyan állásokat kell betölteni, amilyen szakmák ma még nem is léteznek, erre pedig nehéz felkészülni - mondta Németh Zoltán, a Telenor Magyarország Zrt. hr vezérigazgató-helyettese. Emiatt a cég nem mennyiségi, hanem inkább minőségi munkaerő-problémákra készül. Példaként elmondta, hogy nemrég a legnagyobb it-partnerüket győzködték, hogy Magyarországon hozzák létre az európai fejlesztő központját - ez sikeres volt, már a mérnököket is felvették. Ez pedig Németh szerint bizonyítja, hogy „könnyen el lehet adni Magyarországot”. A magyar fiatalok szerencsére már beszélnek nyelveket, és tudásban is hozzák a világszínvonalat, ugyanakkor nehézséget okoz, ha egy nemzetközi kooperációban el kell adni a tudást, együtt kell működni másokkal. Ebben ügyetlenül mozgunk, pedig ez utóbbi talán az egyik legfontosabb szempont a kiválasztásnál - emelte ki Németh.
 

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - Minőségi munkaerőhiány Magyarországon.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector