Startlaphoz Csatlakozz!

Ezer munkahely veszélybe került

Még mindig futnak a pénzük után a Mal Zrt. beszállítói

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2015. április 10. péntek, 18:11

Továbbra sincs megoldás a Mal Zrt. beszállítóival kapcsolatban: mintegy kétszáz kisvállalkozás került csődközelbe, ezer munkahely veszélybe, azért, mert nem kapták meg az időközben állami felügyelet alá került cégtől az összesen több százmillió forintra rúgó kintlévőségeiket – írja az alfahir.hu.

  Mint arra Ferenczi Gábor korábbi jobbikos országgyűlési képviselő 2013. április 8-i interpellációjában felhívta a figyelmet, a Mal Zrt. magyar beszállítói komoly bajban vannak, a nagyvállalat ugyanis több százmillió forintnyi tartozást halmozott fel a gyárkomplexumot kiszolgáló karbantartó, építőipari és szállítmányozó cégek irányába. (Ezt később írásbeli kérdésként is feltette a miniszternek.)
 
  A tavaly ősszel a vörösiszap-katasztrófa által sújtott egyik település, Devecser polgármesterévé választott Ferenczi kifejtette: „Amennyiben ezek a magyar cégek nem kapják meg jogos járandóságukat, számos közülük tönkremegy, és munkahelyek fognak megszűnni. A beszállító cégek között általános vélemény, hogy ezeket a tartozásokat nem sikerül majd behajtani, hiszen a kormány folyamatosan azt kommunikálja, hogy az új állami tulajdonú cég sem erkölcsi, sem anyagi felelősséget nem fog vállalni a korábbi MAL Zrt. ügyeiért.”
 
   Ferenczi szerint ha a beszállítók jogi eszközökkel próbálnak érvényt szerezni követeléseiknek, még ha hosszú évek alatt talán némi sikerrel is járnának, vállalkozásuk addigra biztosan csődbe megy. Feltette a kérdést, hogy „segítenek-e ugyanúgy ezeknek a vállalkozásoknak, felelősséget vállalva a MAL Zrt. által felhalmozott tartozásokért, ahogyan például Demján Sándor érdekeltsége esetében mintegy 1,7 milliárd forinttal meg is tették ezt Ajkán?”
 
  Cséfalvay Zoltán akkori nemzetgazdasági minisztériumi államtitkár akkor érdemi választ nem adott, a csődtörvényre és a ki nem fizetett áfa kérdéskörére utalt, és kormányzati kommunikációs panelként elmondta, a kormánynak mennyire fontosak a kis- és középvállalkozások.

  Kétszáz kisvállalkozás, ezer munkahely, több százmillió forint
 
  Pedig ha fontos, itt bizony lehetne bizonyítani, hiszen mintegy kétszáz kis- és középvállalkozásról, és összességében ezer munkahelyről van szó. De hiába a felszólalások, a sajtótájékoztatók, érdemi előrelépés azóta sem történt az ügyben.
 
  Németh László, az Ipartestületek Országos Szövetségének elnöke korábban arról beszélt, egyetértenek azzal, hogy a Malt meg kell menteni, de attól tartanak, hogy ez az ő kárukra történik. Mint mondta, a Mal felszámolóbiztosától a beszállítók megkapták az értesítést, hogy a felszámolás megindítása előtti számlákkal „be kell jelentkezniük” a hitelezők sorába. A gond szerinte az, hogy ezek a vállalkozások akkor kezdtek el újra szolgáltatni a Malnak, amikor a gátszakadás után állami felügyelet alá került a cég, és a kormány kinyilvánította, hogy meg akarja menteni a Malt: a beszállítók azóta futnak a pénzük után.
 
  Kepli Lajos jobbikos országgyűlési képviselő idén februárban üdvözölte, hogy a nemzeti párt nyomására végre kártérítést kapnak a vörösiszap-katasztrófa károsultjai.
 
  A beszállítók esetében ugyanakkor továbbra sem született megoldás – pedig több mint kétszáz cég került csődközelbe kintlévőségei miatt.

Forrás: alfahir.hu

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - Még mindig futnak a pénzük után a Mal Zrt. beszállítói.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector