Startlaphoz Csatlakozz!

Diplomás szociális munkások

Bajba jutott embereken segítenek, mégsem becsülik a szakmájukat

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2015. április 12. vasárnap, 10:17

Magyarországon már huszonöt éve képeznek diplomás szociális munkásokat, a közvélemény mégis keveset tud róluk. Sokan önkéntesnek vagy közmunkásnak hiszik őket. Még akik nagyjából tisztában vannak vele, mi fán terem a szociális munka, azok is hajlamosak elfeledkezni arról, hogy ez – szakma – írja a Népszabadság.

  A legfontosabb a szeretet, amihez nem kell egyetemi végzettség – idéz egy tipikus, ráadásul a tudományos életben is megjelenő véleményt Bass László adjunktus, aki az ELTE Társadalomtudományi Karán, a szociális munkás tanszékén tanít. Pedig nem véletlen, hogy a szociális munkások képzése jogi, szociológiai és pszichológiai ismeretek elsajátítására is kiterjed. Az adjunktus szerint a látszólag hasonló ügyekben sem lehet sémákat alkalmazni, rutinból eljárni. Minden eset más és más: a problémák megoldásához elsősorban kreativitásra, de ugyanígy szakmai felkészültségre, rendkívül széles körű tudásra is szükség van.
 
  Segíteni és aktivizálni a bajba jutott embereket – ez a szociális munka lényege Bass László szerint. A szociális munkások jellemzően szegényekkel, szenvedélybetegekkel, idősekkel, gyerekekkel és fogyatékkal élőkkel foglalkoznak. Az egészségüggyel – jegyzi meg Bass – nem felhőtlen a viszony. Az orvosok féltik a kiváltságaikat, a kórházak nem, vagy csak elvétve engednek szociális munkásokat a betegek közelébe.
 
  Bárki, akár egy bróker is kerülhet olyan helyzetbe, hogy képtelen megoldani a problémáit, és speciális külső segítségre szorul. Más kérdés, hogy Bass László még nem találkozott olyan pénzemberrel, aki igényt tartott volna szociális munkás közreműködésére.
 
Így hivatalos
A hivatalos definíció így szól: „A szociális munka egy gyakorlaton alapuló szakma és tudományos diszciplína, mely a társadalmi... fejlődés, valamint a szociális kohézió előmozdításán fáradozik, elősegíti emberek szabadságát és hatalommal való felruházását. A szociális munkában központi jelentőségű a társadalmi igazságosság, az emberi jogok alapelve, a közösségi felelősség és tisztelet a különbözőségek iránt... embereket és rendszereket aktivizál, hogy választ adjon az élet kihívásaira.”
 
  Pedig nem is lenne rossz, ha a szociális munkások intézményesen megjelennének a banki szférában. Ha igaz, hogy egy szakma presztízsét a kliensek határozzák meg, akkor ezzel a szociális munka tekintélye bizonyosan növekedne.
 
  A szociális munkások egyetemi képzése az ELTE-n kezdődött, Ferge Zsuzsa szociológus kezdeményezésére. A rendszerváltáskor indult az első évfolyam. Ennek előképe volt a nyolcvanas években a Bárczi Gusztáv Gyógypedagógiai Főiskolán a „szociális szervezők” képzése. Több mint húsz főiskolán és egyetemen képeznek szociális munkásokat. Bass László pontosan nem tudja megmondani, hányan szereztek eddig diplomát, de mindenképpen tízezres nagyságrendről van szó. A szociális munkásként dolgozók száma – diplomához kötött munkakörökről beszélünk! – 30-40 ezer körül mozog Magyarországon. Jelentős részüket az önkormányzatok alkalmazzák családgondozóként.
 
  A nagy felfutás a kétezres évek közepén volt. Akkoriban nagyon sokan, évente ezren-ezerkétszázan szereztek szociálismunkás-diplomát. Abban az időben készült egy országos felmérés is. Kiderült, hogy a végzett szociális munkások túlnyomó többsége (80-85 százaléka) nő. Az átlagnál többen egyedülállók, a gyermektelenek. Akik megházasodtak, társadalmi státusz tekintetében általában „lefele” mentek férjhez. Feltűnően sokan választották párjukat fegyveres testületek tagjai közül. A szociális diplomával rendelkezők minimum harmada más szakterületen dolgozik, a frissen diplomázottak között ez az arány magasabb. Akkoriban – éppen a sokoldalú képzés miatt – a szociális munkás könnyedén el tudott helyezkedni lényegesen jobban fizető munkakörökben is, például cégek „személyzeti osztályán”, HR-esként. De megfigyelhető volt, hogy miután stabilizálták anyagi helyzetüket és sikerült tartalékokat felhalmozniuk, kezdtek visszaszivárogni a szociális szakmába.
 
  Szerettek volna azzal foglalkozni, ami iránt szívből elkötelezettek. Nagyon sok az elhivatott hallgató: vannak, akiket a szakma karitatív, keresztényi értékei vonzanak, nem kevesen élettapasztalataik miatt választják ezt a pályát (szegénység, családi érintettség alkohol- és drogproblémákban, fogyatékos családtag stb.). Jó ideje viszont egyre több az olyan egyetemista, aki bizonytalan elhivatottságában és értékrendjében, véletlenszerűen veszi fel a szakot.
 
 Az államilag finanszírozott helyek számának csökkenésével a jelentkezők száma is visszaesett.
 
  Ma, amikor a legnagyobb szükség lenne rá, a szociális munka nem jelent vonzó perspektívát. A fizetés kevés (átlagosan 120 ezer forint nettó), de még ennyi pénzért sem könnyű álláshoz jutni.
 
   Ehhez jön a kormány szociálpolitikája, amely Bass László szerint mindinkább a „büntetőrendszer” felé tolódik. Aligha kell bizonygatni, hogy mindaz, ami Magyarországon történik, a szociális munkások megítélésének sem kedvez.
 
Bázisdemokraták és hajléktalanok
 
  Megjelentek olyan kezdeményezések, például A Város Mindenkié csoport, amelyek az érintettek bevonásával és részvételével, velük együtt értelmeznek, egyezkednek, tevékenykednek – ezt nyilatkozta másfél éve Ferge Zsuzsa szociológus. Szerinte csak így lehetséges – idővel – olyan társadalmi léptékű változásokat elérni, amelyek a politikai gondolkodásmódot is képesek átalakítani.
 
  Ámon Kata szociológus, A Város Mindenkié aktivistája rögtön az elején tisztázza: nem osztanak adományokat, nem nyújtanak szociális ellátást. Kifejezetten a hajléktalan emberek érdekvédelmére jöttek létre. Meggyőződésük, hogy nem azért kerülnek emberek utcára, mert alkalmatlanok a hétköznapi életre. Hanem a társadalmi, politikai egyenlőtlenségek és igazságtalanságok miatt, amelyek ellen A Város Mindenkié küzd.
 
  Nem arról van szó, hogy középosztálybeliek és társadalomtudósok a szegények nevében megmondják, nekik mi a jó. Bázisdemokrata alapon szerveződnek. A hajléktalanokat nem csupán bevonják a csoport működésébe, hanem – teljesen egyenrangú félként – döntési jogosítványokkal is felruházzák őket. Igyekeznek lebontani az alá- és fölérendeltségi viszonyokat.
 
  Érvényesülési lehetőséget kell kapniuk azoknak is, akik máskülönben nincsenek hatalmi pozícióban.
 
  A bázisdemokrácia nem egyszerűen csak működőképes, nélküle A Város Mindenkié nem is lenne képes működni – jelenti ki Ámon Kata.
 
  A Szentkirályi utcai irodában, ahol beszélgetünk, velünk van Erdős Mária, azaz Csurika is. Tizenhét évvel ezelőtt vált hajléktalanná. Agresszív férje elől, Dunaújvárosból menekült el a fiával. Utcán élt, a gyerekével együtt. Kisebb-nagyobb megszakításokkal sikerült albérletet találnia, egy hónapja Budapest külterületén, Rákoskerten laknak.
 
  A fiánál hiperaktivitást állapítottak meg, akadt baj bőven. Csurika mégsem elégedetlen. Virágkötőnek tanult, halottak napja környékén most is adódik alkalmi munka. Különös érzéke van a mobiltelefonok szereléséhez. Maga se tudja, honnan szerezte tudását, de megjavított már olyan készüléket is, amire a szakszervizben azt mondták, hogy nem jó semmire, szemétbe való.
 
  Állandó megélhetését a hajléktalanok lapja, a Fedél Nélkül árusításából biztosítja. Hétszer kapott terjesztői díjat, jól végzi a dolgát. Ami abból is látszik, hogy elegendő pénz összejön a szerény albérlet fenntartásához és szakácsnak készülő fia taníttatásához.
 
  Csurika 2009-től, alapításától kezdve tagja A Város Mindenkié csoportnak. A hajléktalanoknak – mondja – elsősorban az önbecsülésüket kell visszaadni, ebből szenvednek leginkább szükséget. A Város Mindenkié visszaadja az önbecsülést: mindenkinek bizalmat ad, mindenkit értékes embernek tekint. (Cz. G.)
 
Szépségtapasz a katasztrófán
 
  A szociális munka világnapján, az Akácfa utcai Fogasházban szociális munkások, közösségfejlesztők, szociálpolitikusok annak a programnak a tanulságait elemezték, amely 25 hátrányos helyzetű kistérségében, mintegy 300 településen zajlott két és fél éven keresztül – az Autonómia Alapítvány vezetésével, uniós támogatással. A projekt a legkiszolgáltatottabb, szegregált csoportokat célozta meg. A szakemberek tudták: ilyen rövid idő alatt képtelenség megvalósítani a közösségi integrációt: annyit akartak elérni, hogy legalább elkezdődjön ez a folyamat. Képzéseket tartottak, műhelyeket szerveztek, módszertani kiadványokat adtak ki. A szegény településeken a közösségfejlesztésnek fizikai akadályai is vannak. Kovács Annamária arra hívta fel a figyelmet, hogy nem léteznek ideális közösségi terek, ezeket ki kellett alakítani. Kóródi Miklós szerint azok az elképzelések váltak be, amelyek nem a semmiből jöttek, hanem már meglévő helyi kezdeményezéseken alapultak. Fontos volt az is, mennyire sikerült önkénteseket bevonni – tette hozzá Kósa Eszter, jó példaként említve egy játszóházat, amely a program lezárása után is sikeresen működik. A „projektvilág” nem kedvez a közösségfejlesztésnek – tette hozzá. Az egyik elnyert pályázat után nem biztos, hogy lesz következő. Önmagában egy ilyen program különben sem jelenthet megoldást a szegénység felszámolására, és végképp nem mentesíti az államot a felelőssége alól. A közösségfejlesztés csak szépségtapasz lehet azon a katasztrofális szociális helyzeten, amit a különféle pénzbeli támogatások és juttatások megvonásával az állam idézett elő. (Cz. G.)
 
Forrás: Népszabadság

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - Bajba jutott embereken segítenek, mégsem becsülik a szakmájukat.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector