Startlaphoz Csatlakozz!

Tárki Háztartás Monitor 2014

Hová mennek külföldre dolgozni a magyarok?

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2015. április 12. vasárnap, 19:24

A 16 éves és annál idősebb népességnek 2,4 százaléka tartózkodhat külföldön, de arra, hogy hányan vannak, a migránsok létszámának becslése során nem lehet egyetlen számmal válaszolni. A migránsok emelkedő aránya viszont az adatokból kirajzolódik.

  A legfrissebb tükörstatisztikák és a makroszintű munkaügyi statisztikák alapján készült elemzések egyaránt azt mutatják, hogy a migráció növekedésének trendje Magyarországon 2006 után kezdett felgyorsulni, s azóta töretlenül emelkedik - derül ki a Tárki Háztartás Monitor 2014 kiadványából, amelyben kutatók egy korábbi elemzésük folytatásaként újra elővették a külföldön élő magyarok kérdéskörét.
 
   A Tárki kutatói a 16 éves és idősebb népesség körében végezték a kutatást, olyanokat vizsgáltak, akik a megelőző 12 hónapban külföldön tanultak vagy dolgoztak (egy részük a kutatás idején átmenetileg, vagy akár végleg itthon volt). Ez alapján e csoporton belül 2,4 százalékra becsülhető a külföldön élők aránya.
 
   A migránsok társadalmi összetételéről elmondható, hogy a munkaerőpiacon aktívak körében a kivándorlók háromnegyede férfi és csak 25 százaléka nő. A kivándorlók emellett főleg magasabb végzettségűek és vagy vállalkozóként, vagy szakmunkásként dolgoznak, továbbá átlagon felüli arányban indulnak olyan háztartásból, amelyik nem tulajdonosa, csak bérlője lakásának, és amelyben nem magas a jövedelem, de van autó.
 
  A kutatás adatai is azt mutatják, hogy a külföldön dolgozók körében a német-brit irány dominál, de érdekes módon az Ausztriába távozók aránya elmarad az egyéb adatok alapján becsült értéktől. Utóbbira a kutatóknak nincs magyarázatuk.
 


   A külföldön tanulók kis csoportjára a német-osztrák-brit dominancia a jellemző, ami - figyelembe véve az előbbi két ország, különösen Ausztria közelségét és az egyetem ingyenességét, illetve a fiatalok angol nyelvtudásának viszonylag magasabb fokát és az angol egyetemek magas presztízsét - megfelelhet a valóságnak - jegyzik meg a Tárki kutatói. A külföldön tanulók természetesen szintén fiatalok.
 
  A kutatók szerint definíciós problémák és a nehéz mérhetőség miatt a migránsok számának és összetételének becslése továbbra is nehéz feladatnak bizonyul. A migránsok utóbbi években növekvő aránya halványan kirajzolódik az adatokból, ám a definíciós problémák miatt ennek trendje nem egyértelmű.
 

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - Hová mennek külföldre dolgozni a magyarok?.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector