Startlaphoz Csatlakozz!

A HVG HR Center friss kutatása

A piacképes gyakorlati tudás hiányzik a frissdiplomásoknál

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2015. április 15. szerda, 11:50

Diplomás szakemberhiány, hiányos vállalati tervezés és a fiatalokkal szembeni fenntartások jellemzik a magyar munkaerőpiacot, derül ki a HVG HR Center friss kutatásából, melyet a Profitline is ismertetett.

  Emellett, a javuló tendencia ellenére itthon még mindig az átlagos munkanélküliség duplája jellemző a 25 év alattiakra. Éppen ezért a vállalatok az ő gyakornoki illetve munkalehetőségeik megteremtésére és a megfelelő, minden érintett bevonásával megvalósuló párbeszéd kialakítására összpontosítanak az Összefogás a Fiatalok Foglalkoztatásáért partnerprogram keretében, melyet a kutatást is támogató Nestlé hívott életre a tavalyi év során.
 
Hiányzik az összhang

 A Macro-Talent  2015-2017 kutatás rávilágított, hogy a cégek különösen a műszaki-mérnöki területen számolnak elhúzódó szakemberhiánnyal, ugyanakkor érdemi fiatalításban a megkérdezett cégek nem gondolkodnak. A vállalatok alig egy tizede tervez lehetőséget biztosítani pályakezdők számára, hogy betöltsék a megüresedő pozíciókat. Ez jellemzően az egyetemről frissen kikerülő munkavállalókkal kapcsolatos félelmükből fakad, miszerint a fiatalok nem képesek megfelelően alkalmazkodni és helyt állni egy teljesen új feladatkörben, továbbá kétharmaduk kiemelte, hogy a képzések során jóval nagyobb hangsúlyt kellene fektetni a gyakorlati ismeretek átadására. „A vállalatvezetők jelentősnek érzik a távolságot a frissdiplomás fiatalok tudása és a rájuk váró feladatok elvégzéséhez szükséges ismeretek között” – fejtette ki Kóthay Péter a HVG HR Center operatív vezetője.

Több mint 200 fiatal itthoni sikere

  A részben a kutatás által felvetett problémákra is megoldást nyújtó Összefogás a Fiatalok Foglalkoztatásáért programot életre hívó Nestlé több, mint kétezer dolgozót foglalkoztat Magyarországon. Saját kezdeményezésük, a 2013 telén indított Nestlé a Fiatalok Foglalkoztatásáért program első hazai eredménye, hogy a vállalat 122 gyakornokot segített munkatapasztalat-szerzési lehetőséghez – ezzel a Magyarországon 2016 végéig vállalt, gyakornokokra vonatkozó célkitűzés már 50%-ban teljesült - és emellett több mint 200 harminc év alatti fiatal jutott munkához.

  Tavaly szeptemberben, a kezdeményezés részeként a Nestlé Európában 200 cég csatlakozásával útjára indította az Összefogás a Fiatalok Foglalkoztatásáért partnerprogramot, több mint 100 000 munkalehetőséget teremtve ezzel a 30 év alatti fiataloknak 2016-ig. „Magyarországon tíz felelős vállalat és szakmai szervezet csatlakozott a kezdeményezéshez, akik nem csak elkötelezték magukat a fiatalok munkaerő-piaci helyzetének javítása mellett, hanem a kérdésben egységes elveket képviselve hívták kerekasztal beszélgetésre a téma összes érintettjét. Az így létrehozott Összefogás célja, hogy a lehető leghatékonyabban segítse a fiatalok elhelyezkedését és szakmai fejlődését”– hangsúlyozza Jean Grunenwald, a Nestlé Hungária Kft. ügyvezető igazgatója.
 
Vissza az egyetemre

  A Nestlé és a Semmelweis Egyetem Egészségtudományi Kara a most futó tavaszi szemeszterben elindította külön programját, ami céljául tűzte ki, hogy a vállalat tapasztalt élelmiszermérnök, kutató, jogász, dietetikus és kommunikációs szakemberei segítségével olyan ismereteket adjon át a táplálkozástudományi képzésben résztvevő hallgatóknak, amellyel hozzájárulhatnak a fogyasztók tudatos döntéseihez. „A kreditpontos tantárgyi program hiánypótló, hiszen piacképes gyakorlati tudást ad át a hallgatóinknak, amelynek segítségével még jobban megismerhetik az élelmiszeripari sajátosságokat: az élelmiszerfejlesztéshez és a szakmailag megfelelő tájékoztatáshoz szükséges készségeket, az ezeket támogató kutatási és fejlesztési területeket, a fogyasztói magatartást, valamint a felelős kommunikációval szemben támasztott követelményeket és szabályozási környezetet ” – mondja Horváth Zoltánné PhD, főiskolai docens, a Semmelweis Egyetem Dietetikai és Táplálkozástudományi Tanszék tantárgyvezetője.

  Az Összefogás a Fiatalok Foglalkoztatásáért partnerprogram felsőoktatási törekvéseinek alapvető célja, hogy a vállalatoknál lévő tapasztalatot, tudást megosztva járulhassanak hozzá a cégek a következő generáció sikereihez. A Nestlé képzése mellett a Flow Csoport a végzős egyetemistáknak idén tavasszal egy hétnapos ingyenes képzési lehetőséget biztosít az Összefogás a Fiatalok Foglalkoztatásáért program keretein belül. „A Corvinus egyetem diákjai számára most megvalósuló képzés célja, hogy azokat a készségeket fejlesszük, amelyeket a vállalatok leginkább hiányolnak a frissdiplomásoknál” – teszi hozzá Zsikla Gábor, a Flow Csoport ügyvezetője.

  Az Összefogás a Fiatalok Foglalkoztatásáért hivatalos szakmai partnere, az Aon Hewitt évek óta tudatosan működtet gyakornoki és utánpótlás-programot, tavaly óta kiemelt szerepet vállalva a partneri kezdeményezésben. „Fontos, hogy megismerjük a fiatalok véleményét arról, hogy számukra mi lenne a legnagyobb segítség, hol vannak a tényleges problémák, és ennek tudatában hangoljuk össze a partnerekkel közös aktivitásokat is” – emeli ki Uzsák Éva, az Aon Hewitt üzletfejlesztési vezetője.
 
Forrás: profitline.hu

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - A piacképes gyakorlati tudás hiányzik a frissdiplomásoknál .
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector