Startlaphoz Csatlakozz!

Nem mindenki alkalmas e munkakör betöltésére

A vezetésre születni kell?

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2015. április 15. szerda, 12:32

 Bár a magasabb fizetés és az elismertség vonzóvá teszik a vezetői pozíciót, nem mindenki alkalmas ennek a munkakörnek a betöltésére. Amellett, hogy nem szabad mindig felülírnia a munkatársakat, olyan jutalmazáson alapuló motivációs rendszert kell bevezetni, ami nemcsak a beosztottak teljesítményét növeli, de összhangban van a vállalat hosszú távú céljaival – hívta fel a figyelmet Hónig Péter tanácsadó, a Rádió Orienten.

Új kolléga a vállalatnál – csapattag vagy versenytárs?

  Amikor egy új munkatárs kerül be egy szervezetbe, fontos, hogy a már korábban ott lévő kollégák csak akkor segítsenek, hogyha az illető azt kifejezetten kéri. Természetesen ez nem azt jelenti, hogy végzetes hibát hagyni kell elkövetni – hívta fel a figyelmet Hónig Péter. Hozzátette: vigyázni kell ugyanakkor, hiszen a munkatársak annál inkább tekintik egymást versenytársaknak, minél inkább eredményorientált egy vállalat. Tehát amikor segítséget kérnek valakitől, azt nem szabad megtagadni, inkább örülni kell neki, mert azt jelenti, hogy adott területen elismerik a szakértelmét.

Végtelennek tűnő megbeszélések – hogyan lehet időt spórolni?

  A mai világban különösen okosan kell gazdálkodni az idővel. A végtelenül hosszú és nem hatékony megbeszélések csak az időt rabolják, nem teremtenek hozzáadott értéket, ráadásul a nap legértékesebb szakaszát veszik el a munkától. „Készítettem egy felmérést egy vállalatnál és kiszámoltam, hogy a legfelsőbb vezetés bérköltsége alapján havi 6 millió forintba kerülnek ezek a megbeszélések, hiszen más munkára nem marad ilyenkor idejük, s az értékes hétvégéket fordítják munkavégzésre” – mondta a szakértő.

  A hatékony megbeszélésekhez Hónig Péter szerint először is meg kell fogalmazni annak célját, a résztvevők körét és azt, hogy a vállalat életében milyen szerepe van a tárgyalásnak. Emellett fontos, hogy a megbeszélés vezetője készítsen el egy világos programot leírt formában, amelyben tételesen meg vannak fogalmazva a napirendi pontok és az azokra szánt időkeret, amit nem árt a résztvevőknek betartaniuk. „Az adatokat, számokat tartalmazó mellékleteket legalább egy nappal a megbeszélés előtt el kell juttatni a résztvevőknek, hogy legyen idejük felkészülni, így értékes hozzászólásokkal előre vinni a tárgyalás menetét.” Végül pedig fontos, hogy szülessen egy jegyzőkönyv, amely alapján később a megbeszélteket számon lehet kérni.

Nem mindenki alkalmas vezetőnek

  A szakértő szerint bár mindenki számára vonzó lehet a vezetői munkakör betöltése, nem mindenki született erre a pozícióra. Először is át kell gondolni, hogy a több fizetésért cserébe hajlandó-e az illető bizonyos áldozatokra, s képes-e a vezetői poszttal járó nagyobb teljesítményre. „Ha valaki erre nem alkalmas, arra rámehet az egészsége és a családi élete is” – hívta fel a figyelmet Hónig Péter. Azonban, ha valaki tényleg vezetői munkakörbe akar kerülni, annak nemcsak jobban kell teljesítenie, de vezetői képességeiről is tanúbizonyságot kell tennie. Mindezt azonban nem szabad erőltetetten csinálni, mert az a visszájára sülhet el. „Egyrészt bizonyítani kell a minőség iránti elkötelezettséget, másrészt állandó, kiegyensúlyozott és jó teljesítményt kell nyújtani. Végül, de nem utolsó sorban pontosnak kell lenni, nem szabad késni a megbeszélésekről” – szögezte le.

Hogyan motiválhatók a munkatársak?

  Fontos vezetői kérdés a motiváció növelése, hiszen annak elvesztése egyedül az ő felelőssége. Ahhoz, hogy a munkatársak motiváltak legyenek, meg kell határozni a célokat, visszacsatolást kell adni teljesítményükről, a munkavégzést akadályozó tényezőket pedig el kell hárítani. „Vezetőnek lenni tehát egy külön feladat, ami felelősséggel jár, ugyanakkor nem feltétlenül ő a legjobb a szakmában, ezért ügyelnie kell arra, hogy ne írja mindig felül a beosztottak munkáját, mert az szintén motiváció-vesztéssel járhat. A célokat világosan meg kell fogalmazni, jól működő, világos és érthető, jutalmazáson alapuló motivációs rendszert kell bevezetni, ami valóban azoknak a céloknak a teljesítését fogalmazza meg, amelyek az egész szervezet céljait szolgálják” – zárta szavait Hónig Péter.

Az adást teljes terjedelmében ITT hallgathatja meg.

Forrás: OrientPress Hírügynökség (OPH)

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - A vezetésre születni kell?.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector