Startlaphoz Csatlakozz!

Jövőre vezetik be a szociális életpályamodellt

Czibere Károly: akkor erős Magyarország, ha erős a hazai szociális rendszer

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2015. április 15. szerda, 16:23

Akkor erős Magyarország, ha erős a hazai szociális rendszer, ami attól lesz erős, ha megbecsüljük a szociális dolgozókat és a rájuk bízottakat - mondta az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) szociális ügyekért és társadalmi felzárkózásért felelős államtitkára szerdán Győrben.

    Czibere Károly az Egyesített Egészségügyi és Szociális Intézmény Kálóczy téri Idősek Otthona felújítása és bővítése alkalmából rendezett átadási ünnepségen közölte, hogy a kormány 8,9 milliárd forintot fordított az elmúlt négy évben a hazai idősotthonok fejlesztésére.

    Ennek keretében háromezer férőhely újult meg és mintegy háromszáz férőhellyel bővült a hazai ellátás - tette hozzá.

    A politikus elmondta azt is, hogy az elmúlt húsz évhez képest jelentősen több forrásból gazdálkodhatnak a bentlakásos ellátó intézmények.

    Hozzátette, hogy 2014-től 12 milliárd forintot biztosított a kormány a szociális szférában dolgozók bérpótlékára. Az összeg a szociális bértáblával nőni fog, emellett a kormány azt tervezi, hogy jövőre bevezeti a szociális életpályamodellt, ezek nyomán a szférában dolgozók megbecsülése nő, munkakörülményeik javulnak.

    Czibere Károly hangsúlyozta: a társadalom számára az idősek nem terhet, hanem kincset jelentenek, „mert saját tudásukkal és tapasztalatukkal értékkel bírnak”, az ő segítésük „morális kötelességünk”.

    Úgy fogalmazott, hogy minden olyan ügyet, amely a szociális védelmet erősíti Magyarországon, a kormány megbecsül, mellé áll, főként, ha olyan fejlesztésről van szó, ahol a társadalom és az önkormányzat azon gondolkodik, hogyan lehet még jobbá tenni a rendszert, mert „összetartó társadalom csak a helyi közösségekből tud felépülni”.  

    Jó példaként említette a győri intézmény felújítását, amelyet 180 millió forinttal az állam, 45 millió forinttal az önkormányzat támogatott.

    Somogyi Tivadar (Fidesz-KDNP) alpolgármester azt mondta, hogy az államtitkár gondolatai mentén dolgoznak Győrben. Kiemelte, egy társadalom szociális érzékenységét az mutatja, hogyan bánik az idősekkel és a gyermekekkel, mert ők a legkiszolgáltatottabbak.

    Panker Mihály, az Egyesített Egészségügyi és Szociális Intézmény igazgatója elmondta, hogy a 2013 novemberében kezdődött felújítás keretében az épület minden szintjét akadálymentesítették, korszerűsítették a tűzvédelmi és a fűtési rendszert, nyílászárókat cseréltek ki, két liftet építettek be, emellett egy mintegy háromszáz négyzetméter alapterületű emeletet építettek, amelyen étkezőt és nővérszobákat alakítottak ki.

    Az 1980-ban épült intézménynek 135 lakója van, közülük 111 ember teljes ellátást igényel. Az otthonban lakók száma a fejlesztéssel nem nőtt, de komfortosabbá és biztonságosabbá vált az életük.
 

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - Czibere Károly: akkor erős Magyarország, ha erős a hazai szociális rendszer.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector