Startlaphoz Csatlakozz!

Ellátás nélkül maradhatnak az idősek

Nem kaptak fizetést, felmondott az összes idősgondozó

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2015. április 16. csütörtök, 12:23

Felmondtak Martfűn a Kelet-magyarországi Humán Szolgáltató Központ dolgozói, mert január óta nem kapták meg fizetésüket. Ellátás nélkül maradhatnak az idősek – tudta meg a szoljon.hu.

  A házi segítségnyújtó szolgáltatásban részt vevő munkatársak hétfőtől hivatalosan már nem vállalják az időskorúak gondozását, melyről tájékoztatták a munkáltatójukat és az ellátottakat is. A probléma öt dolgozót és legalább nyolcvan ellátottat érint.

  – Az első gyanús jelet akkor vettük észre, amikor egy tavaly év végi összejövetelen bejelentette a három vezető, hogy felmondanak. Mind a hárman, egyszerre. Akkor már gondoltuk, hogy decemberi fizetésünk késése ezzel összefüggésben állhat. Az év végi bért január közepén kaptuk meg, azóta egy fillért nem utalt át a munkáltató – árulták el azok a gondozónők, akik a múlt héten mondtak fel munkaadójuknak, így tegnaptól hivatalosan már senki nem gondozza a szolgáltató központtal szerződött időseket. Akik nincsenek kevesen: csaknem nyolcvan idős ember érintett, nekik a gondozónők nemcsak a bevásárlást, gyógyszerkiváltást intézték, hanem ténylegesen ápolták is őket.

  – Januárban még kilencen gondoztuk az időseket, áprilisra csak öten maradtunk, a többiek elmentek... – ingatják fejüket a hölgyek, hozzátéve, őket egyelőre még hajtja a lelkiismeret, nem szeretnék cserben hagyni gondozottjaikat, így (amíg tudják), ingyen is végzik eddigi munkájukat. Az önkormányzat kamatmentes hitellel segíti őket, egy tiszaföldvári dolgozó pedig rendkívüli segélyt kapott a szomszéd város önkormányzatától. További nehézség, hogy a már korábban felmondott dolgozók gondozottjai is az öt kitartó hölgyre „szakadtak”, akik lassan erejük végéhez érnek. Dr. Papp Antal polgármester elmondta, az önkormányzat felvette a kapcsolatot a szolgáltatást biztosító szervezet vezetőivel, keresték az együttműködést, de teljes elutasításba, érdektelenségbe ütköztek.

  – Tegnap kaptunk egy levelet tőlük, melyben leírták, hogy rossz színben tüntetjük fel őket, ugyanakkor azt állítják, egyetlen településről sem érkezett hivatalos vagy formális megkeresés hozzájuk, amely a kialakult helyzet megoldására tett volna javaslatot. Ezt mi visszautasítjuk – mondja határozottan a polgármester.

   A levélben egyébként az szerepel, hogy a nehézségeket a szervezetnél az okozta, hogy a Magyar Államkincstár Hajdú-Bihar Megyei Igazgatósága átfogó ellenőrzést rendelt el 2013-ra vonatkozóan. A szolnoki telephelyen hiányosságokat tártak fel a gondozónők munkájában (csalás gyanúja merült fel – szerk.). A megállapított hibák miatt az Államkincstár előbb a tavalyi évre vonatkozó, később az idei normatív támogatás kifizetését is felfüggesztette. Ennek ellenére a szervezet a jövőben is működtetni kívánja szociális szolgáltatásait.

 – Csakhogy Martfűn nem tudja, hiszen az összes dolgozó felmondott. Nem valószínű, hogy más településről küldenek városunkba szakembereket... – vélekedik dr. Papp Antal. Mi tehát a megoldás?

 – Az egyik például, hogy a gondozottak felmondják intézményi jogviszonyukat, így „függetlenek” lesznek, később bármelyik más szolgáltatóval szerződhetnek. Önkormányzatunk azt tervezi, hogy a Református Egyházzal összefogva egy hasonló, házi segítségnyújtással foglalkozó szervezetet hozunk létre, amely átveszi az időseket. Csakhogy egy új törvényi szabályozás miatt nem tudunk mindenkit ellátni, a szigorítás miatt ugyanis néhányan „kihullanak” a rendszerből. Nem tudni, mi lesz majd velük... Kupai-Szabó Kornél református lelkész azt hangsúlyozta, a Martfűi Református Egyházközség szolgálati úton felterjesztette a városvezetés megkeresését egyházi felettesei felé. A közeljövőben várják a Református Egyház hivatalos állásfoglalását, remélve a pozitív elbírálást.

  Gonda Lajosné, a helyi Gyermekjóléti és Szociális Szolgáltató Központ vezetője elmondta, egy új szervezet indulása nem megy egyik napról a másikra: befogadási- és működési engedélyt kell szerezni, melyek kérelmét már benyújtották, az elbírálás folyamatban van.

  Ami biztos, jelenleg nincsenek gondozók, csak ellátottak, akiket a mai napig nem tájékoztatott a fennálló helyzetről a szolgáltató, így nem is tudják, hogy mire számíthatnak az elkövetkező napokban...
 
Forrás: szoljon.hu
 

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - Nem kaptak fizetést, felmondott az összes idősgondozó.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector