Startlaphoz Csatlakozz!

Az egész életen át tartó foglalkoztatottság igen ritka

Lyukak az önéletrajzban: így kezeljük őket!

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2015. április 17. péntek, 16:54

Ha több évre vagy hónapra kiestünk a munkából, meg kell magyaráznunk az önéletrajzban. Szakértők szerint az önéletrajzokban felfedezhető lyukak igen tipikusnak számítanak, főleg a mai gazdasági helyzetben, amikor az egész életen át tartó, szünet nélküli foglalkoztatottság igen ritka – írja a profession.hu.

  A munkaadók általában negatívan tekintenek az önéletrajz kronológiai sorrendjében felfedezhető lyukakra, de ennek nem feltétlenül kell így lennie. Számos jogos oka lehet annak, ha valaki hosszabb-rövidebb időre kiesett a munkából, éppen ezért fontos, hogy megmagyarázzuk az ilyen időszakokat és ezzel akár még plusz pontokat is szerezzünk a felvételi során. Fontos, hogy nem elég, ha a motivációs levélben utalunk a hiányzó évekre, hónapokra, az önéletrajznak ugyanis önmagában is meg kell állnia a helyét.
 
   A Carreralism szakmai portál szakértői cikkében bemutatja, hogyan magyarázzuk meg a „lyukakat” az önéletrajzban. A 4 legáltalánosabb okra az alábbiak szerint adhatunk választ:
 
1. Gyermeknevelés
 
  A gyermeknevelés teljesen jogos indok, ami miatt valaki évekre kimarad a munkából és egy időre felfüggeszti karrierjét. Semmi esetre se próbáljuk ezt az időt „elrejteni” az életrajzban vagy olyan nevetséges titulusokat aggatni rá, mint: „háztartási menedzser”. Egyszerűen mondjuk el, hogy abba fektettük az energiánkat, hogy stabil környezetet teremtsünk családunknak.
 
  Ebben az esetben a munkaadót arról kell meggyőzni, hogy tudásunk és készségeink frissek és naprakészek, ezért soroljuk fel az önkéntes munkákat, amelyeket az iskolai vagy lakókörnyezeti közösségben végeztünk, alátámasztva ezzel szervezői képességeinket. Ha IT-területen dolgoztunk, akkor egy-egy készségfelfrissítő kurzust vagy a szakmánkhoz kapcsolódó frissen szerzett kiegészítő oklevelet mutassunk fel.
 
2. Munkanélküliség
 
  A munkaadók nem lepődnek meg azon, ha a jelölt munkanélküliség miatt volt kénytelen távol maradni választott karrierjétől. Ha egy évig, vagy több mint egy évig munkanélküliek voltunk és ezt nem magyarázzuk meg megfelelően az önéletrajzban, akkor a munkaadók arra fognak következtetni, hogy senki sem akart alkalmazni minket.
 
  Ha időszakos vagy részmunkaidős állásunk volt a kiesett idő alatt, azt feltétlenül tüntessük fel akár egy „Időszakos munkák” címszó alatt, kiemelve, hogy a megfelelő pozíció megtalálásáig is fontosnak éreztük, hogy ne essünk ki a rutinból. Az önkéntes vagy projekt jellegű munkákat szintén soroljuk fel.
 
3. Családi ügyek 
 
 Van úgy, hogy egyszerűen szükségünk van rá, hogy hosszabb fizetetlen szabadságot vegyünk ki, és akár otthagyjuk munkahelyünket egy-egy családtag betegsége miatt. Ha szüleinket ápoltuk, vagy mi magunk küzdöttünk súlyos betegséggel és nem akarunk ennek részleteibe menni, írjuk le, hogy „Sabbatical” évet vettünk ki. Fogalmazzunk így: „sürgős családi ügyeket intéztem, melyek mára teljesen megoldódtak.”
 
  Ha az interjún szóba kerül, fejtsük ki: „mindig 110 százalékot szeretek teljesíteni a munkámban és tudtam, hogy ez abban az időszakban nem fog menni, ezért úgy döntöttem, hogy szünetet tartok. Mára ezek a dolgok szerencsésen megoldódtak, így újra teljes energiával és lelkesedéssel vethetem magam a feladatokba.”
 
4. Tanulás
 
   Senki sem hibáztatható azért, mert tudását és munkaerő-piaci értékét növelni szeretné és ennek érdekében erőfeszítéseket tesz. Kezeljük ezt az időszakot úgy, mint egy másik „munkát” és írjuk oda, hogy „X diploma megszerzése”.

Forrás: profession.hu
 

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - Lyukak az önéletrajzban: így kezeljük őket!.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector