Startlaphoz Csatlakozz!

Azonnali hatályú felmondással élhetnek a felek

Felmondás várandós nőnek próbaidő alatt

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2015. április 18. szombat, 18:27

Felmondhat-e veszélyeztetett terhes munkavállalójának a próbaidő alatt a munkáltató? Olvasói kérdésre dr. Hajdu-Dudás Mária munkajogász ügyvéd válaszolt az adozona.hu oldalán.

  Dolgozójával munkáltatója hat hó próbaidővel kötött munkaszerződést. Három hó próbaidő elteltével a munkavállaló veszélyeztetett terhes. Kérdésünk, hogy a munkavállaló próbaidő alatt el mehet-e táppénzre, a munkáltatója felmondhat-e ebben az esetben munkavállalójának? – írta olvasónk.

  A munkavállaló próbaidő alatt is lehet keresőképtelen, így megilleti a betegszabadsághoz és a táppénzhez való jog – kezdte válaszát Hajdu-Dudás Mária.

  A várandósságra tekintettel a felmondási tilalom kizárólag a munkaviszony felmondással történő megszüntetésétől véd meg. Próbaidő alatt nem felmondással, hanem azonnali hatályú felmondással élhetnek a felek, azaz a munkavállaló munkaviszonya megszüntethető írásban, indokolás nélkül.

  Ez a jog sem gyakorolható azonban korlátlanul, hiszen a munkáltatónak figyelemmel kell lennie a munkajogi alapelvekre, különösen az egyenlő bánásmód és a joggal való visszaélés tilalmának követelményére – hívta fel a figyelmet szakértőnk.

  Azaz ha próbaidő alatt azonnali hatályú felmondással megszünteti a munkavállaló munkaviszonyát, majd a munkavállaló ezzel szemben keresetet nyújt be a munkaügyi bíróságon a jogellenesség megállapítása érdekében, és tudja valószínűsíteni, hogy az azonnali hatályú felmondásra kifejezetten várandósságra tekintettel került sor, a munkáltató pedig ennek nem tudja bizonyítani az ellenkezőjét, abban az esetben a munkaadó jogellenesen járt el. Ilyenkor kötelezhető az okozott kár megtérítésére (Mt. 82. §).

  Jelen esetben tehát élhet a munkáltató az írásba foglalt és indokolás nélküli próbaidő alatti azonnali hatályú felmondás jogával, azonban ennek nem lehet mögöttes indoka a munkavállaló állapota (várandósság, keresőképtelenség).
 
Forrás: adozona.hu

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - Felmondás várandós nőnek próbaidő alatt.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector