Startlaphoz Csatlakozz!

Nem osztják meg tapasztalataikat

Zárva tartás: Félősek lettek a kereskedők

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2015. április 20. hétfő, 14:39

A családi élelmiszerboltocskák számára jelent konkurenciát, ha az Országgyűlés lehetővé teszi, hogy a kereskedelmi láncok üzletei is nyithassanak fél ötkor. Azt egyébként nem tudni, hogyan hatottak az új rendelkezések: a kereskedők nem osztják meg tapasztalataikat – olvasható a Világgazdaságban.

  Egyelőre nem nyilatkoznak a vasárnapi zárva tartás tapasztalatairól a kereskedők. A március 15-e óta élő új rendelkezések bevezetése előtt a kereskedelmi vállalatok, illetve az OKSZ többször hangsúlyozta, hogy a törvény hatályba lépése komoly forgalomesést fog eredményezni. A hipermarket láncok vasárnapi forgalma a heti bevétel 12-14 százalékára rúgott korábban, és kérdéses volt: ennek hány százalékát sikerül átterelni a hét többi napjára. Hasonló volt a helyzet más területen, például a barkács- és lakberendezési áruházakban is.
 
  A múlt héten azonban jórészt hiába kérdeztük a hálózatokat az első két hétvége tapasztalatairól. a láncok nagyrészt elzárkóztak attól, hogy a forgalom alakulásáról tájékoztassanak. Általában arra hivatkoztak: még nem telt el elegendő idő ehhez. A háttérben a miértről az egyik multinacionális cégnél informálisan elmondták: az anyacég semmilyen szinten nem kíván konfrontálódni a kormánnyal. Hozzátették: a kereskedelemben több cégvezető számára jelentett riadójelet az Auchanra egy hónapja kirótt egymilliárdos versenyhatósági bírság – attól függetlenül, hogy megalapozott volt-e a döntés vagy nem.
 
  Most ráadásul ismét tárgyal a Parlament a zárva tartási törvény módosításáról, és számtalan ponton engedni látszik a szigor. Bár hivatalosan a változtatással a kormány korlátozni szerette volna a kivételek körét (így a világörökségi területeken is bevezetnék a kötelező zárat), közben több ponton engedményeket is tenne. Az Országgyűlés vállalkozásfejlesztési bizottsága azt javasolta például, hogy a vasúti és autóbusz pályaudvarok mellett a metrómegállók területén lévő boltokra és az automatából történő értékesítésre se terjedjen ki a törvény hatálya.
 
  Az indoklás szerint a metró is vasútnak minősül, az automatából történő értékesítéshez pedig nem szükséges a munkavállalók vasárnapi munkavégzése. Ugyanebben a módosító javaslatban olvasható az a javaslat is, hogy az üzletek az eddigi 6 órával szemben már fél ötkor is kinyithassanak. „A módosító indítványt hasznosnak tartjuk, ugyanis sok helyen igénylik a vásárlók a korábbi nyitási időpontot” – tájékoztatta lapunkat a CBA és a COOP is támogatja a javaslatot. A COOP üzletlánc boltjainak jelentős része vidéken működik, így azokon a településeken, ahol a lakosság jelentős része reggel hatra megy munkába, az ingázókat is kiszolgálhatják a vállalat boltjai.
 
  A korábbi nyitva tartás esetleges megszavazásával azonban az Országgyűlés ismét a családi boltoknak okoz gondot, illetve: teremt ismét konkurenciát. Március 15 óta ugyanis a törvény a boltok nyitva tartását a 6 és 22 óra közötti időszakra korlátozta, és csak azok a 200 négyzetméter alattiak nyithatnak ki bármikor, amelyekben a tulajdonos vagy családtagjaik dolgoznak. A hajnali az ingázókat ma ezek a családi boltok szolgálják ki, és olyan településeken, ahol napközben levél sem mozdul, a kora reggeli bevétel az ilyen boltocskák számár igen fontos.
 
   Ráadásul – mint arra a Népszabadság a blokkk.com kiskereskedelmi szakmai blog bejegyzése alapján felhívta a figyelmet – a családi kiszolgálás sem egyszerű, miután egy 2010-es rendelet minden tej- és húsárúval foglalkozó eladó számára OKJ-s végzettséget ír elő. Így most a nyitva tartásért küzdő boltoknak be is kell iskolázniuk a családtagokat. A boltok legfeljebb azzal trükközhetnek, hogy a végzettséggel nem rendelkező családtagokat a kasszához ültetik be - a pénztárosoknak ugyanis nem kell ilyen végzettség.

Forrás: Világgazdaság

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - Zárva tartás: Félősek lettek a kereskedők.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector