Startlaphoz Csatlakozz!

A jövőben még jobban szeretnék összehangolni tevékenységüket

Élesen kritizálta a Ligát a négy másik szakszervezeti konföderáció

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2015. április 20. hétfő, 17:32

Élesen kritizálta a Liga Szakszervezeteket a négy másik szakszervezeti konföderáció elnöke hétfőn egy közös sajtótájékoztatón Budapesten, amelyen azt is bejelentették, a jövőben még jobban szeretnék összehangolni tevékenységüket.

    Palkovics Imre, a Munkástanácsok Országos Szövetségének (MOSZ) elnöke úgy fogalmazott: a Liga az általa elnyert európai uniós támogatások jelentős részét a magyar szakszervezeti mozgalom „kivásárlására” fordítja, gyakorlatilag átcsábítja a többi konföderáció tagságát.

    A hétfői sajtótájékoztatóval azt szeretnék demonstrálni, hogy „egy bizonyos morális, szakmai, politikai szint alá nem kívánunk menni” - hangsúlyozta az elnök.

    A magyarországi munkavállalók kétharmadát képviselő Magyar Szakszervezeti Szövetség (MaSzSz), az Értelmiségi Szakszervezeti Tömörülés (ÉSZT), a Szakszervezetek Együttműködési Fóruma (SZEF), valamint a MOSZ vezetői azt hangsúlyozták, hogy bár szervezetileg külön állnak, és sokszor volt szakmai, ideológiai konfliktusuk, most arra szeretnék felhívni a figyelmet, hogy amiben csak lehet, saját értékeik mentén együttműködnek, és a munkavállalók érdekében lépnek fel.

    Kordás László, az MaSzSz elnöke a sajtótájékoztatón elmondta: megszólalásukkal most azokra a sajtóhírekre reagálnak, amelyek szerint akadozik a szakszervezeti együttműködés. Emlékeztetett arra, hogy a korábbi Magyar Szakszervezetek Országos Szövetsége (MSZOSZ) és az Autonómok beolvadtak egy új konföderációba az MaSzSz-be, amelynek célja, hogy hatékonyabb, aktívabb közéleti szerepléssel hívják fel a kormány, a munkaadók, és a társadalom figyelmét a munka világának problémáira.

    Hangsúlyozta: az MaSzSz a MOSZ-szal, az ÉSZT-tel és a SZEF-fel közös állásfoglalást is készített, amelyben kiemelik: bár a Liga látszólag „baráti jobbot” nyújt, valójában azonban különféle „mézesmadzag-ajánlatokkal igyekszik a többi konföderáció tagszervezeteit magához édesgetni”.

    Palkovics Imre kitért arra, hogy a konföderációk szerettek volna együtt ünnepelni május elsején, ám a Liga olyan feltételeket támasztott, amely miatt ez nem valósul meg. Elmondta, hogy a 2013-ban kiírt európai uniós támogatásokból szinte egyedül a Liga kapott kapacitásfejlesztésre és különböző programok megvalósítására forrást, ennek nagy részét azonban arra fordítja, hogy „különböző ajánlatokkal elcsábítsa” a többi konföderáció tagszervezeteit. Egy kérdésre válaszolva hozzátette, hogy bár a Munkástanácsok is nyert a pályázataival, azonban ezeket nem tudta megvalósítani forráskimerülés miatt.

    Az elnök szerint a „döntéshozatal és a Liga Szakszervezetek valamilyen módon összeérnek”.

    Kuti László, az ÉSZT elnöke kifejtette: a konföderációknak vannak vitáik, de a gyakorlatban is sokszor bizonyították, hogy a munkavállalók érdekeiért össze tudnak fogni. Sokszor említik a magyar szakszervezeti mozgalom hibájaként, hogy túl sok konföderáció van - mutatott rá Kuti László, azonban úgy vélte, együtt és külön-külön is lehet jól dolgozni.

    Az elnök szerint érdemes elgondolkozni azon, vajon kinek az érdeke, hogy a magyar szakszervezeti mozgalomban ne legyen egység, vagy hogy a munkavállalóknak ne legyen érdekképviselete.

    Varga László, a SZEF elnöke is kiemelte: viták mindig is lesznek a konföderációk között, ez részben az ágazati struktúra sokszínűségéből is adódik. „Akik itt ülnek, velem együtt azt vallják, hogy a szakszervezet arról szól, hogy a közösen megbeszélt érdekeinket megpróbáljuk a partnerekkel együtt érvényesíteni” - mondta. Megfogalmazása szerint az, „amit a Liga elnöke időnként tesz a magyar szakszervezeti mozgalommal, és (...) néha a sajátjaival is, az nem a szolidaritásról szól”.

    Kordás László kérdésre válaszolva elmondta, hogy az MaSzSz-nek több mint 200 ezer tagja van, de nekik nem az a céljuk, hogy egymástól hozzanak el tagokat, hanem a „fehér foltokat” szeretnék felszámolni.

    Kitért arra is, hogy még folynak a szakértői egyeztetések a kormánnyal és a munkaadókkal azokban a témákban, amelyeket a tavaly aláírt bérmegállapodásban rögzítettek, így a korhatár előtti nyugdíjazásról, a munka törvénykönyvéről, valamint a sztrájktörvény módosításáról.
 

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - Élesen kritizálta a Ligát a négy másik szakszervezeti konföderáció.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector