Startlaphoz Csatlakozz!

KSH:

Februárban 3,4 százalékkal nőtt az átlagkereset

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2015. április 21. kedd, 13:13

Februárban 3,4 százalékkal nőttek az átlagkeresetek az egy évvel korábbiakhoz képest a legalább öt embert foglalkoztató vállalkozásoknál és költségvetési intézményeknél, valamint a nonprofit szférában - jelentette kedden a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

    A közfoglalkoztatottak nélkül számolt átlagkereset 2,6 százalékkal volt magasabb az előző év azonos időszakinál, a versenyszférában 3,3, a költségvetési szerveknél 0,7, százalékkal nőtt.

    A fogyasztói árak 1,0 százalékos februári éves csökkenésével számolva a reálkeresetek éves 4,4 százalékkal nőttek a nemzetgazdaság egészét tekintve, és 4,3 százalékkal a vállalkozásoknál a közfoglalkoztatottak nélkül.

    A vállalkozások 3,6 százalékkal több foglalkoztatottat alkalmaztak, mint a tavaly februárban.

    A rendszeres, prémium, jutalom, egyhavi különjuttatás nélküli keresetek 0,3-0,4 százalékponttal  kevésbé emelkedtek, mint a keresetek.

    A teljes munkaidőben alkalmazásban állók nemzetgazdasági szintű átlagos bruttó keresete a legalább öt főt foglalkoztató vállalkozásoknál, a költségvetési intézményeknél és a megfigyelt nonprofit szervezeteknél 234 ezer forint volt.

    A bruttó átlagkeresetek a pénzügyi, biztosítási tevékenység gazdasági ágban voltak a legmagasabbak (480 ezer forint), a humán-egészségügyi, szociális ellátás területén pedig a legalacsonyabbak (143 ezer forint).

    A költségvetési szférában és a nonprofit szervezeteknél dolgozók egy része, mintegy 183 ezer ember - az adó- és járulékváltozások ellentételezését szolgáló, a keresetbe nem tartozó - kompenzációban részesült, összege átlagosan 10 300, illetve 9300 forint volt.

    Január-februárban nemzetgazdasági szinten az átlagos - családi kedvezmény nélkül számított - nettó kereset 154 000 forint volt, - a kereseteket terhelő járulékok és a személyi jövedelemadó-szabályok változatlansága miatt - a bruttó keresetekével azonos mértékben, 3,7 százalékkal emelkedett. 2015-ben a családi kedvezmény igénybevételének szabályai csak kismértékben változtak, ez számottevő hatást nem gyakorolt  a nettó keresetek átlagindexében. Ugyanakkor a kedvezményt is figyelembe véve a nettó kereseti átlag 160 700 forintra becsülhető - közölte a KSH.

    Az alkalmazásban állók létszáma 2 millió 856 ezer volt, 53 ezerrel több az egy évvel korábbinál. A közfoglalkoztatottak nélkül 2 millió 686 ezren dolgoztak, 84 ezerrel többen az egy évvel korábbinál. A vállalkozásoknál 1 millió 892 ezren dolgoztak,  3,8 százalékkal többen, mint egy évvel korábban.  


 

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - Februárban 3,4 százalékkal nőtt az átlagkereset.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector