Startlaphoz Csatlakozz!

Több száz diák gyűlt össze transzparensekkel

A Pedagógusok Szakszervezete bíróságra vinné a Raoul Wallenberg Szakközépiskola megszüntetését

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2015. április 21. kedd, 17:25

 A sajtót nem engedték be a Raoul Wallenberg Szakközépiskola és Szakiskola tiltakozó fórumára. A KLIK állítja, még nem döntöttek, a pedagógusok szerint ez rossz duma – írja a hir24.hu.

  Több száz sikoltozó és fütyülő diák, tanácstalan szülők, tehetetlen KLIK-osztályvezető és kitiltott sajtó - ezzel nagyjából le is írtuk, mi történt a Raoul Wallenberg Szakközépiskola és Szakiskola megmentéséért tartott megmozduláson hétfő délután. A (most úgy tűnik, hogy) bezárásra ítélt intézmény előtt több száz diák gyűlt össze transzparensekkel és kérdésekkel, hogy aztán bemenjenek az udvarra, ahol elvileg szülői fórum zajlott, a fenntartó KLIK egyik képviselőjével, szakszervezetisekkel és a sajtó kizárásával.
 
  Elvileg, hiszen - a távozó szülők beszámolója szerint - az esemény csak nyomokban emlékeztetett fórumra: a mikrofonba kiabált kérdésekre (ki döntött a diákok és tanárok szétkergetéséről, volt-e hatástanulmány, mi a helyzet az alaptörvényben rögzített jogokkal, mi lesz a már felvételt nyert tanulókkal) a fenntartó KLIK képviselője mind kitérő választ adott azzal, hogy nagyszerű dolog a véleménynyilvánítás, gyűjtsék hát össze őket, adják oda neki, ő meg majd továbbítja a vezetőségnek. Végleges döntés ugyanis még nem született, felesleges tehát dühöngeni.
 
  Galló Istvánné, a Pedagógusok Szakszervezetének elnöke is felszólalt. Persze, nem született döntés - mondta -, „csupán” elfogadtak egy jelentést a jogutód megszüntetés lehetőségéről, úgy, hogy már ki is jelölték az átvevő intézményeket. Azaz dehogynem döntöttek. Az iskola véleményét persze nem kérdezték, szakmai anyagot nem láttak, tehát nincs mi ellen érvelni. 
 
   Az pedig végképp rejtély, miért kellett kitiltani a sajtót az okostelefonok korában egy több száz fős eseményről. Ezzel azt biztosan nem érik el, hogy nem számolunk be róla, legfeljebb azt, hogy kénytelenek vagyunk másodkézből származó információkkal és mobillal készült fotókkal beérni.
 
Mi történt?
 
  „Itt az álmaim tanulhatom, amit a minisztérium egy tollvonással vesz most el tőlem és 1200 diáktól meg a tanárainktól.”
 
  Nagy Emőke 9b osztályos, wallenberges diák szerint a most megszüntetésre ítélt iskolában olyan képzést kap, amit biztosan tud majd az életben hasznosítani. Szerinte, ha bezárják az iskolát, akkor az álmainak is lőttek. Emőke azt mondja, aggódik a tanárokért is. Mi lesz azzal a 70 pedagógussal, akik most magas színvonalon oktatják a wallenberges diákokat?

Bezárják
 
  A kormány márciusban döntött arról, hogy a fővárosi egészségügyi képzés bázisának számító intézmény megszűnik – a tanárokat és a diákokat hat másik, állami fenntartású intézménybe irányítják át. A Ludovika főépülete melletti megüresedő épületet a Nemzeti Közszolgálati Egyetem kaphatja meg.
 
  A diákok mellett tiltakozik a kormány döntése ellen a Raoul Wallenberg Egyesület is. Ők azt írják, hogy: a határozat azt jelenti, hogy a svéd embermentő neve végleg eltűnik Budapest oktatási térképéről – ezért azt szeretnék, ha az intézmény ugyanezen a néven egy másik fővárosi üres épületbe költözne át.

Perre mennek
 
  A Pedagógusok Szakszervezete is tiltakozik. Ők egyenesen bíróságra vinnék az iskola megszüntetését. Szerintük ugyanis így intézményt megszüntetni, a hatályos törvények ilyen súlyos megszegésével nem lehet. A Pedagógus Szakszervezet szerint a kormány nem tartotta meg a nemzeti köznevelésről szóló törvényben meghatározott eljárási szabályokat az intézmény megszüntetésével kapcsolatos döntéshozatali eljárásban. Mivel először meghozta a döntést az iskola bezárásáról, és ezután kérte csak ki az intézmény véleményét.
 
  Az intézményfenntartó Klik múlt héten azt közölte, hogy, a kormány korábban már tárgyalt a Ludovika téri fejlesztésekről. A Klik ezért elkezdte az érdemi egyeztetést a Raoul Wallenberg Szakközépiskola és Szakiskola jövőjével kapcsolatban, mindvégig szem előtt tartva azt a célt, hogy az oktatás zavartalan legyen, a diákok helyzete pedig rendezett maradjon. Az, hogy pontosan mikor kezdték az egyeztetéseket, és hogy az iskolából kivel tárgyaltak, a Klik közleményéből nem derül ki.

Forrás: hir24.hu

 
 

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - A Pedagógusok Szakszervezete bíróságra vinné a Raoul Wallenberg Szakközépiskola megszüntetését.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector