Startlaphoz Csatlakozz!

Elengedhetetlen a dolgozók összefogása

Kórházszövetség: előbbre kell helyezni az egészségügyet a prioritási sorban!

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2015. április 22. szerda, 16:32

A Magyar Kórházszövetség elnöke szerint vészjeleket kell küldeni a magyar társadalomnak, hogy értse meg: a prioritási sorban előbbre kell helyezni az egészségügyet - írja a Magyar Nemzet.

    Velkey György szerdán Debrecenben, a szövetség XXVI. kongresszusának megnyitóját követő szakmai fórumon kiemelte: a magyar egészségügy ahhoz képest rendkívül jól teljesít, mint amilyen pályán játszik.

    A fórumon a szakmai szervezetek vezetői egybehangzóan az egészségügyben dolgozók összefogására, a megosztottság felszámolására hívták fel a figyelmet az ágazat érdekeinek képviselete érdekében.

    Papp László (Fidesz-KDNP), Debrecen polgármestere kongresszusi köszöntőjében közös érdeknek nevezte egy olyan egészségügy létrehozását, amely a prevenciótól a végső stádiumú betegek gondozásáig, magas színvonalú ellátásra képes. Hozzátette: Debrecenben az egészségipar fejlesztése stratégiai kérdés, s ebben kiemelt szerepe van a város, az egyetem és a gazdaság együttműködésének.

    A megnyitót követő szakmai fórumon Molnár Attila, az Egészségügyi Gazdasági Vezetők Egyesületének (EGVE) elnöke üdvözölte, hogy az adósságrendezésre szánt 60 milliárd forint már az Emberi Erőforrások Minisztériumában van, de felhívta a figyelmet arra, hogy ez nem egyenlő a konszolidációval, ami biztosítaná, hogy hasonló helyzet ne forduljon elő.

    A szakember bértáblán alapuló, rendszerszerű béremelést sürgetett az ágazatban, külön rámutatva a gazdasági-műszaki területen dolgozók alacsony keresetére. A hálapénzt a magyar egészségügy súlyos terhének, szégyenfoltjának, de létező valóságának nevezte, amelynek a megszüntetéséhez nemcsak az egészségügyben dolgozók, hanem a lakosság szemléletváltása is szükséges.

    Lehoczki Péter, a Medicina 2000 Járóbeteg Szövetség elnöke rámutatott: a lakossági ellátás fejlesztése nem képzelhető el a járóbeteg-szakellátás fejlesztése nélkül, de a finanszírozás javítása nélkül nem lehet előrelépni.

    Gál János professzor, az Egyetemi Klinikák Szövetségének titkára a legfőbb problémának a megosztottságot és az állandó bizonyítási kényszert nevezte. Szerinte az egészségügy évtizedeken keresztül már bizonyított, eljött az ideje annak, hogy immár a társadalom és a politikai vezetés bizonyítson az egészségügynek, bizonyítsa, hogy fontos számukra az a csapat, amely a betegekért dolgozik.

    Éger István, a Magyar Orvosi Kamara (MOK) elnöke szerint nagy baj van, de „nem az egészségügy, hanem az egészségügy által Magyarország van veszélyben”. Kijelentette: be kell vezetni az egészségügyben „a tisztességes bérszínvonalat, s attól kezdve meg kell büntetni a paraszolvenciát adót és kapót is”. A MOK elnöke szerint ehhez 50 milliárd forintra lenne a szükség, s az most megvan a gazdaságban.

    Babovits Tamásné, az Egészségügyi Szakdolgozói Kamara elnökhelyettese szerint nagyobb baj van az egészségügyben annál, mint amire gondolnánk, s erre a „szakdolgozói lázadás” ráirányította a figyelmet. A kamara ugyanakkor a feketeruhás demonstrációt nem, kizárólag a fekete szalagos formát tudja támogatni, mert szerintük a betegeket nem szabad bevonni egy ilyen tiltakozási hullámba. Elfogadhatatlannak nevezte, hogy a paraszolvenciát törvényben legalizálják, s ezzel mellőzzék a béremelést, mint ahogy elfogadhatatlannak tartja a Raul Wallenberg szakképző „szétverését” is.

    Bugarszky Miklós, a Magyar Ápolási Egyesület elnöke emlékeztetett arra: szervezetük nyílt levélben fejezte ki aggodalmát a Wallenberg szakképző „tervezett szétverése” miatt, az szerintük olyan lépés, amely nem szolgálja az utánpótlás kérdését. Szervezetük követeli, hogy az egészségügyi szakképzés kerüljön vissza az egészségügyi tárcához.

    Dénes Tamás, a Magyar Rezidens Szövetség elnöke szerint az ágazat kiszolgáltatottságának alapja a bérrendezés hiánya, a megosztottságnak anyagi oka van, elsősorban a paraszolvencia rendszere. A rezidensek is ott lesznek május 12-én, az ápolás nemzetközi napján rendezendő demonstráción - jelezte.

    A Magyar Kórházszövetség háromnapos kongresszusán mintegy ezer szakember vesz részt a debreceni Kölcsey Központban.

Forrás: Magyar Nemzet

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - Kórházszövetség: előbbre kell helyezni az egészségügyet a prioritási sorban!.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector