Startlaphoz Csatlakozz!

Az ország egyik kitörési lehetősége az ágazat fejlesztésében lehet

Autóipari vállalkozások a szakképzett munkaerőt hiányolják

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2015. április 23. csütörtök, 08:10

Az autóipari vállalkozások és a járműgyártás sikeresek Magyarországon, az ágazat számára azonban problémát jelent a szakképzett munkaerő hiánya - derült ki az Országgyűlés vállalkozásfejlesztési bizottságának ülésén részt vevő autógyártók és beszállítók beszámolóiból szerdán Budapesten.

    Az ülésre meghívottak, a Magyar Suzuki Zrt. , a Mercedes-Benz Manufacturing Hungary Kft., és az Opel Szentgotthárd Kft. egyaránt eredményes működésükről és kedvező idei kilátásokról számoltak be, de rámutattak: a szaktudást igénylő munkakörök nehezen betölthetőek, a szakképzett munkaerő hiánya nagy problémát jelent.

    Az ülésen részt vevő pártok képviselői egyetértettek abban, hogy az ágazat sikeréhez a beszállítói hálózat növelése mellett szükséges a duális szakképzés fejlesztése is. A képviselők leszögezték: a magyar autóipar sikeres, az ország egyik kitörési lehetősége az ágazat fejlesztésében van.

    Volner János, a bizottság jobbikos elnöke rámutatott: minden párt abban érdekelt, hogy az autóipari cégek megfelelő profitkilátások mellett, kiszámítható jogi környezetben tudjanak működni, amelyhez rendelkezésre áll a szakképzett munkaerő. Hozzátette: a pártok abban is egyetértenek, hogy az országban vonzóbb, versenyképesebb gazdasági környezet legyen, az adóteher ne emelkedjen és a munkaerő versenyképessége növekedjen. Jelezte, hogy rögzítették a cégek javaslatait, és a következő hetekben bizottsági állásfoglalásként az Országgyűlés elé terjesztik majd. Hangsúlyozta: kormányzási ciklusokon átívelő ügyekről van szó.

    Szatmáry Kristóf (Fidesz) alelnök arról beszélt, hogy a kormány célja hosszú távon az ausztriai és magyarországi bérek közötti, egyes szektorokban 3-4 szeres különbség csökkentése.

    Glattfelder Béla, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) gazdaságszabályozásért felelős államtitkára előadásában kiemelte: az autóipari vállalkozások sikeresek, az autóipar jövője biztató, a vállalkozások fejleszteni szeretnének. Magyarország számára fontos feladat a vállalkozások előtt álló akadályok leküzdése. Hozzátette: a magyar autóipar 40 százaléka német piacra irányul, ahol 15 százalékos megrendelésállomány-bővülés látszik márciusban. Az a kormányzati célkitűzés, hogy az ipar arányát a GDP-n belül 2020-ra a jelenlegi 22 százalékról 30 százalékra emeljék, nem lehetséges az autóipar fejlesztése nélkül - mutatott rá. Elmondta, hogy uniós forrás csak a kis-, és középvállalkozások (kkv) fejlesztésére lesz felhasználható, így a beruházás-ösztönzés, és a Nemzeti Befektetési Ügynökség (HIPA) szerepe megnő. A gazdaságfejlesztés legfontosabb fókusza a feldolgozóipari kapacitások bővítése, részben a munkahelyteremtésen, ipari parkok fejlesztésén, és a beszállítói kapcsolatok erősítésén keresztül.

    Szabó László, a  Külgazdasági és Külügyminisztérium parlamenti államtitkára elmondta, hogy a járműgyártás  bruttó hozzáadott értéke 2013-ban a teljes nemzetgazdasági hozzáadott érték 4,2 százalékát érte el, ezzel az autóipar a magyar gazdaság legjelentősebb szegmense, a gyógyszeripar és az elektronika mellett. A járműgyártás termelési értéke elérte tavaly a 6600 milliárd forintot, 23 százalékkal nőtt. A foglalkoztatottak száma 2014 utolsó negyedévében meghaladta a 132 ezret, ami 16 százalékos növekedés az előző évhez képest - ismertette. Az ágazat adja Magyarország külkereskedelmi forgalmának 20 százalékát, az export súlya a cégek árbevételében 93 százalék, 100 gyártott autóból 93 elhagyja az országot. Az iparágat támogató kormányzati lépések közé sorolta a stratégiai partnerségeket, az összes 59 megállapodás több mint egyharmada, 21 a járműipari szektorhoz kötődik.

    Tájékoztatása szerint jelenleg 28 döntés előtti járműipari beruházási projektet kezelnek mintegy 1,6 milliárd euró értékben, amelyekkel 7600 új munkahely létesülhet. A világ 20 legnagyobb autóipari beszállítójából 15 jelen van Magyarországon, az ország európai szinten is jelentős központnak számít - emelte ki.
 

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - Autóipari vállalkozások a szakképzett munkaerőt hiányolják.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector