Startlaphoz Csatlakozz!

Az Alkotmánybírósághoz, nemzetközi jogi fórumokhoz is fordulnak a érdekképviseletek

Csapdába estek a magyar hivatásosok

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2015. április 25. szombat, 09:03

Az Alkotmánybírósághoz, s ha szükséges nemzetközi jogi fórumokhoz is fordulnak az érintett érdekképviseletek, ha Áder János aláírja a szolgálati törvény módosítását, amely egyebek között betiltja a szakszervezetek működését a polgári titkosszolgálatoknál. Persze nem ez az egyetlen passzusa a törvénynek, amelyet az érdekképviseletek támadnak – írja a Népszabadság.

   A rendvédelmi ágazatban működő 13 érdekképviselet közül korábban már hat közös közleményben utasította vissza a hivatásosok jogainak újbóli megnyirbálását, emberi-állampolgári jogaik aránytalan és ellentételezés nélküli korlátozását. A törvény elfogadása óta folyamatosan egyeztetnek a további lehetőségekről.
 
   Kifogásolták egyebek között – mondta Pongó Géza, a Független Rendőrszakszervezet főtitkára –, hogy a jövőben három évente az eddigi hat hónap helyett akár egy évre is az ország másik végébe vezényelhetik a hivatásosokat, hogy a szolgálati nyugdíjat nem állították vissza, így aki 25-30 év szolgálat után 50 évesen alkalmatlannak bizonyul az egészségügyi vizsgálaton, egyszerűen az utcára kerülhet. Nem beszélve arról, folytatta a sort Bárdos Judit, a Belügyi, Rendvédelmi és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezetének főtitkára, hogy a jövőben a törvény felhatalmazása alapján az egyenruhásoknak előírhatják, hogy mihez és hogyan szólhatnak hozzá a világhálón. Vagy arról, hogy a törvény úgy kötelezi élethosszig tartó tanulásra és erőnlét-fenntartásra a hivatásosokat, hogy sem a sportolás, sem a tanulás feltételeit nem biztosítja.
 
   Csakhogy Pongó és Bárdos, csakúgy, mint a többi háborgó szakszervezeti vezető pillanatnyilag magára maradt.
 
  A hivatásosok egyelőre várakozásteljes közönnyel olvassák a törvényt – már aki olvassa –, amelynek köszönhetően július elsejétől átlagosan 30 százalékkal nő majd a fizetésük. Legalábbis a végrehajtó állománynak. Mivel egyidejűleg átalakul a pótlékrendszer, pontosan senki nem tudja, hogy a 30 százalékos illetményemelés után ténylegesen mennyi kerül majd a borítékba. Ez majd csak a nem túl távoli jövőbe megjelenő belügyi rendeletekből derül majd ki.
 
  „Csapdába estünk mindannyian, a rendőrök, a tűzoltók, a büntetés-végrehajtásiak, mind", mondta egy szakszervezeti tisztviselő. A törvény – a béremelést előíró passzusát kivéve – úgy rossz, ahogy van. Visszalépés a korábbi szolgálati törvényhez képest is. Még nagyobb jogfosztottságba taszítja a hivatásosokat, mint a korábbi szabályozás. Mégsem tehetnek ellene semmit. Aki a törvényt támadja a rendőrök, tűzoltók, és társaik régóta várt béremelését teszi kockára. Kimondva-kimondatlanul az ellenzék is csak a béremelés miatt szavazta meg a parlamentben a törvényt. De elfogadta, és ezzel a nevét adta a rendvédelmi dolgozók további kizsákmányolásához – ahogy ezt ők mondják –, emberi, állampolgári jogaik indokolatlan korlátozásához.
 
  Mert ugyan mi indokolja, hogy az internet és a mobiltelefonok korában a rendőrnek előre be kelljen jelentenie, hogy szabadidejében hol tartózkodik? És vajon melyek lehetnek azok az országok, ahová tömegesen utaznának a hivatásosok, ezért törvényben kell felhatalmazni a parancsnokaikat, hogy ezt megtilthassák nekik?
 
  Zsinka András, a Belügyminisztérium személyügyi helyettes államtitkára szerint a szakszervezeti kifogások zöme félreértésekre, az elfogadott jogszabály nem pontos ismeretére vezethető vissza. És persze arra is, hogy a szakszervezetek 2012 óta még mindig keresik a helyüket. Szerinte a jogszabály előkészítését és elfogadását alapos és széleskörű egyeztetés előzte meg, s ha nem is került be minden érdekképviselet valamennyi javaslata a törvénybe, felháborodásra okot adó meglepetés senkit sem érhetett.
 
  Zsinka tájékoztatása szerint a titkosszolgálatoknál a jövőben azért nem működhetnek szakszervezetek, mert az érdekképviseletnek munkájukhoz személyes adatokat is kezelniük kell, ami tarthatatlan egy olyan szervezetnél, ahol sokszor még az egy részlegen belül dolgozók sem tudják, hogy a kollégáik mivel foglalkoznak. Hasonló tiltást vezetett be korábban már Szlovákia és Lengyelország is.
 
A jövőben a titkosszolgák, ha szükségét érzik, ügyvédhez fordulhatnak
 
  munkavállalói jogaik védelme érdekében. Azt Zsinka kategorikusan cáfolta, hogy az egészségügyi alkalmassági vizsgálaton elbukó hivatásosok az utcára kerülnének. Továbbra is megmarad a könnyített szolgálat ma is meglévő lehetősége, illetve aki hivatásosként semmiképpen nem szolgálhat tovább, annak keresnek kormány alkalmazotti munka. Ha nem találnak annál a testületnél, ahol szolgált, keresnek valamelyik társszervnél.
 
  Arra a kérdésre, hogy mikor számíthat béremelésre a rendvédelmi szervek nem hivatásos állományú, ám nélkülözhetetlen munkát végző több ezer munkatársa, Zsinka azt mondta: keresik a forrásokat az ő illetményük emelésére is. De arról, hogy még az idén vagy csak jövőre kerül sor, nem kívánt találgatásokba bocsátkozni.

Forrás: Népszabadság


 

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - Csapdába estek a magyar hivatásosok.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector