Startlaphoz Csatlakozz!

A taktika: ígér, fenyeget, kitér, végül lecsap

Nagy felháborodást váltott ki a felsőoktatás átalakításával kapcsolatos kormánytervezet

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2015. április 25. szombat, 17:00

 Csak részben, s java részt félrevezetően táncolt vissza az Orbán-kormány legújabb felsőoktatási terveiből a hallgatók és oktatóik hét eleji tiltakozásainak hatására. Hasonló meghátrálásra az utóbbi időben már többször volt példa. Az egyetemi autonómiát, s a diákok tanuláshoz fűződő jogait korlátozó elképzelések azonban továbbra is fenyegetőek, éppen ezért - valamint a kormány szakmai- és érdekegyeztetést nélkülöző döntéshozatali gyakorlata elleni tiltakozásul - holnap újabb tüntetés lesz Budapesten. A fő kérdés, megmozdul-e akkora tömeg a következő generáció jogaiért, amely meghátrálásra késztetheti a kormányt - írja a Népszava.
  „Nem vagyunk kommunisták, nem az emberek ellen kormányzunk, hanem velük közösen. Ha az embereknek ez nem teszik, ésszerűtlennek tartják, nem lehet megvalósítani.” (Orbán Viktor a Kossuth Rádióban a netadóról)
 
  „Tiltakozunk a közelmúltban bejelentett iskolabezárások és szakmegszüntetések ellen, valamint minden olyan korábbi intézkedés ellen, amely előzetes, valódi és nyílt szakmai egyeztetés nélkül, emberek életét megkeserítve, párbeszéd hiányában lett bevezetve” - írják a vasárnap délután négy órára meghirdetett, „Nem tűrhetünk tovább!” című esemény meghívójában. A Szabad Oktatást nevű Facebook-közösség holnap a fővárosi József nádor téren várja azokat a felsőoktatási hallgatókat és oktatóikat, akiket „nem vert át” a kormány a héten bejelentett „engedményeivel”, valamint mindenki mást is, akik változást szeretnének elérni az országban.
 
  A civil csoport nemcsak a köznevelési és felsőoktatási kormányzati tervek ellen tüntet, hanem konkrét követeléseket is megfogalmazott. Ezek között szerepel, hogy alkotmányos jogállamot akarnak, valamint a jelenlegi parlament feloszlatását kezdeményezik, követelik a korrupció felszámolását, továbbá az ügyészség függetlenedését a kormánytól és Polt Péter legfőbb ügyész lemondását. El akarnák érni a - már említett - iskolák bezárásával kapcsolatos tervek visszavonását, az érintettekkel való egyeztetést, a felsőoktatás autonómiáját, nyilvánosságot, átláthatóságot, a döntések hátterének ismeretét, valódi és előzetes szakmai egyeztetést,. Mindezeken túl továbbra is tántoríthatatlanul követelik a felsőoktatási szakok megszüntetésére vonatkozó előterjesztés és a felsőoktatási törvénymódosítási terv visszavonását. Egyúttal célul tűzték ki a vasárnapi zárva tartás megszüntetését is.
 
  Nagy felháborodást váltott ugyanis ki néhány napja a felsőoktatás átalakításával kapcsolatos kormánytervezet, és annak is főleg azon része, amellyel meg akarják szüntetni a nemzetközi és a társadalmi tanulmányok, a műszaki menedzser, valamint az ipari termék- és formatervező mérnöki BA/BSc szakokat. Az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) mindössze három órát adott az egyetemeknek arra, hogy megújítsák az érintett szakokat, ellenkező esetben a kormány azok akkreditációjának megvonásáról dönt. Ezt utasították el az ELTE Társadalomtudományi Karának hallgatói és tanárai, akik tiltakozó fórumot szerveztek hétfő estére, amelyhez nemcsak más képzések diákjai és oktatói, hanem több más felsőoktatási intézmény is csatlakozott.
 
  Noha a Felsőoktatási Kerekasztal keddi ülése után a szaktárca már azt állította, okafogyottá vált minden tiltakozás, valójában a tüntető hallgatókat teljes joggal nem nyugtatta meg, hogy a hétfői tiltakozások hatására Palkovics László felsőoktatási államtitkár valamennyit puhított a korábbi javaslaton. A látszólagos engedmények és az ellentmondásos kommunikáció ellenére ugyanis az Orbán-kormány nem lépett vissza attól a tervétől, hogy meghatározza, milyen szakokon tanulhat egyáltalán - akár a saját költségén - a következő generáció. Az egyetemi autonómia korlátozására vonatkozó elképzeléseik sem módosultak, csupán annyit jelentettek be: annyira már nem biztos, hogy megszüntetik azokat a szakokat, amelyeket nemrég még meg akartak.
 
  Az államtitkár a nemzetközi tanulmányok esetében a megszüntetés helyett már arról beszélt, hogy a Magyar Rektori Konferencia az oktatókkal együtt dolgozzon ki egy javaslatot, milyen átalakításokkal javítanának a képzés színvonalán. Erre azonban csak hétfőig kaptak időt, azaz négy nap alatt kellene átalakítaniuk az egész képzést, mert jövő szerdán már szavazni akar róla a kormány. Egy szak akkreditációja általános ügymenetben évekig is eltarthat, így az újabb kommunikációs blöffnek a tiltakozók nem ültek fel. Sőt, az érintett karok hallgatói szerda estére is tüntetést szerveztek, ahol világossá tették: elégedetlenek a kormány engedményeivel, a javaslat teljes visszavonását kérik és azt, hogy vonják be őket is a folyamatba.
 
  Erre márpedig a kabinet nem mutat hajlandóságot, így lényegében ugyanazokat a cseleket alkalmazza, mint minden korábbi esetben, amikor tömegek vonultak az utcára. Magyarán: ígér, fenyeget, kitér, s végül lecsap. Az elmúlt öt év márpedig bebizonyította: e taktikával szemben kizárólag a több ezres utcai demonstrációk, s a civilek, az ellenzék és szakma egységes fellépése lehet hatásos.
 
Magyarázat és ellenlépés
 
  A felsőoktatásért felelős helyettes államtitkár szerint kényszerűségből kellett nekik előállniuk a szakok megszüntetésével, pedig korábban felkérték már a rektori konferenciát is a saját javaslat kidolgozására. Maruzsa Zoltán felsőoktatásért felelős helyettes államtitkár az ELTE Pedagógiai és Pszichológiai Kar Tanulás, tudás, innováció elnevezésű konferenciáján adott elő, ahol a VS.hu-nak azt mondta, már 2013-ben felkérték az Országos Rektori Konferenciát, dolgozzanak ki egy javaslatot arról, hogyan lehetséges a szakok optimalizálása.
 
  A rektori konferencia ekkor 10 százalékos leépítést is vállalt – mondta Maruzsa –, majd ezek után egy olyan javaslatot adott át az államtitkárságnak, amely szerint a képzési szerkezet alapvetően jó, csak egy-két szaknál vissza kellene állítani az osztatlan képzést. Maruzsa azt mondta: a felsőoktatási államtitkárság emiatt volt kénytelen maga rendezni az ügyet, ennek az eredménye a mostani, társadalmi vita alatt álló tervezetük. Állította: „a szak megszüntetése nem fogja azt jelenti, hogy kevesebb hallgatót fognak felvenni az adott karra, hanem ugyanannyit”. Az adott intézmény többi szakán bővítik a keretszámokat, így például ott, ahol volt társadalmi tanulmányok, több diákot vehetnek jövőre fel a szociológia, szociális munka képzésre. Csakhogy ez egyértelmű hazugság, hiszen bizonyos, most megszüntetni tervezett képzések már eddig is kizárólag önköltséges formában voltak elérhetőek a hallgatók számára, s az ebből befolyt tandíj az egyetemi karok legfőbb bevételeként garantálta más képzések működését.
 
   Nemcsak a szakok megszüntetése miatt, hanem a felsőoktatási törvény egyetemi autonómiát érintő módosítása okán is állásfoglalást kér az Európai Bizottságtól a Demokratikus Koalíció, mert úgy látja, hogy a kormány felsőoktatás átalakítására vonatkozó elképzelési több ponton is szembe mennek az Európai Uniót jellemző értékekkel - közölte Niedermüller Péter. A párt EP-képviselője szerint a kormányzat megpróbálja a lehető legszigorúbb állami, kormányzati kontroll alá vonni a felsőoktatást, aminek ékes bizonyítéka az, hogy a kancellárok kinevezése után létre akarják hozni a konzisztórium elnevezésű intézményt, amely lényegében teljhatalmat kapna a rektorok és az egyetemi szenátusok fölött.
 
Forrás: Népszava
 
 

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - Nagy felháborodást váltott ki a felsőoktatás átalakításával kapcsolatos kormánytervezet .
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector