Startlaphoz Csatlakozz!

A betegek nem bírnak ki még három évet

Áder házához vonulnak a tüntető ápolónők

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2015. április 25. szombat, 12:16

Tíz órától gyülekeztek szombaton az ápolónők és a velük szolidaritást vállalók a budai Normafánál – írja a Népszabadság.

  Az akció néhány hete a Péterfy Sándor utcai kórház „gyásztrikós" ápolónőjének, Sándor Máriának az ügyével kezdődött, aki először az RTL Klubnak beszélt a hazai szakdolgozók nyomorúságáról, majd munka közben fekete trikó viselésével kívánta erre felhívni a figyelmet, amihez utóbb többet is csatlakoztak. Ügyét felkarolta a Független Egészségügyi Szakszervezet is.
 
  – Nem bírunk többet vállalni. Nem bírjuk, hogy senki nem áll ki értünk, hogy fiz a kamarai tagdíjat, de nem látjuk, hogy az EBDSZ harcolna értünk, hogy hol vannak a szakiskoláink – kezdte a beszédét Sándor Mária a szombati tüntetésen. Bejelentette, hogy a köztársasági elnök házához vonulnak, hogy felhívják Áder János figyelmét arra, hogy az egészségügy „nem összeomlóban van, hanem összeomlott”. A megmozdulásra folyamatosan gyülekeztek a résztvevők – háromszázan lehettek, amikor 11 után elindultak Áder háza felé –, akik a helyszínen „Ápoló vagyok” vagy „Ápolt vagyok” feliratú pólókat kaptak.
 
  A séta hosszú a Normafától a Béla király útig. A tömeget két mentőautó kíséri. Sokan dudálnak, az arra haladó kocsik pedig ugyanígy fejezik ki a szimpátiájukat az üggyel. Sofőrjeik hálapénz bankókat kapnak ajándékba ezért.
 
  Országszerte több kórházból érkeztek demonstrálni, . A tömegben feltűnt Schiffer András, az LMP társelnöke, Kökény Mihály (MSZP) egészségügyi miniszter, és eljött Dénes Tamás, Magyar Rezidens Szövetség elnöke is. Sándor Mária a beszédében megköszönte két munkatársának Kiss Erikának és Kohut Ildikónak, hogy elsőként álltak a mozgalma mellé.
 
  Kiss László, a Független Egészségügyi Szakszervezet titkára hangsúlyozta békés sétáról van szó, nem a kormány ellen harcolnak, hanem a betegek érdekében, mert ők nem bírnak ki még három évet. Kiss László bejelentette, hogy hétfőn a szakszervezet székházában az érdekképviselők összegyűlnek egyeztetni arról, hogyan csatlakozzanak a május 12-i nagy demonstrációhoz.
 
  Szombatra a FESZ hívta az egészségügyben dolgozókat a Normafához, hogy közösen vigyék tovább Sándor Mária tiltakozását. A Fekete hétvége nevű kezdeményezés szélsebességgel terjed, ápolók sora ölt fekete ruhát, hogy demonstrálja, tarthatatlan körülmények között, szánalmas fizetésért dolgoznak. Mostanra megannyi fekete pólós dolgozóról készült fotó érkezett a Független Egészségügyi Szakszervezet közösségi oldalára. A mozgalomhoz az összes hazai egészségügyi intézmény csatlakozott, sőt, az amszterdami mentőállomásról, valamint svájci és németországi egészségügyi intézményekből is bejelentkeztek, hogy szolidaritásukat fejezzék ki.
 
  A Magyar Kórházszövetség hétvégi kongresszusán az ágazati szervezetek fórumán többen közös fellépést szorgalmaztak, és indítványozták azt is, hogy valamennyi szakmai kamara és egyesület csatlakozzon a szakdolgozók május 12-re szervezett demonstrációjához, az Egészségmenethez. Ez utóbbit, a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamarának a rendezvénye. A szervezet márciusi nagygyűlésén 12 pontban fogalmazta meg, hogy elvárásait a kormánynak, amelyben egyebek közt azonnali 50 ezer forintos béremelést kértek az ápolónőknek.
 
  A Magyar Rezidens Szövetség már pénteken jelezte, hogy ott lesz a Normafánál. Dénes Tamás, a szervezet elnöke szerint a többi közt az érdekvédelem hiánya is oka annak, hogy mára kilátástalan helyzetbe jutott az egészségügy, és a benne dolgozók, ezért „mutassuk meg, hogy egységes a szakma”.

Forrás: Népszabadság
 

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - Áder házához vonulnak a tüntető ápolónők.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector