Startlaphoz Csatlakozz!

Csak a „papírral” rendelkezők állhatnak a pult mögé hétvégén

A vasárnap nagy vesztesei

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2015. április 27. hétfő, 09:50

Májustól a világörökségi területeken is be kell majd zárniuk vasárnaponként a 200 négyzetméter alapterületnél nagyobb kiskereskedelmi üzleteknek. Egyebek mellett erről is szavaznak az Országgyűlésben. A meglepetésként érte a kisvállalkozásokat, hogy a hétvégén csak „papírral” rendelkezők állhatnak a pult mögé. A VOSZ ismét kérdezne a vasárnapi zárva tartásról – írja a Népszava.

  Zárva lesznek május elejétől a 200 négyzetméternél nagyobb alapterületű üzletek a világörökségi területeken és a puffer zónáikban is, ha a parlamenti többség megszavazza holnap a vasárnapi munkavégzés tilalmáról szóló törvény módosításait. A jogszabály eredetileg felmentést ezeknek a boltoknak, de a kormány végül tovább szigorított a szövegen. A keddi szavazással lehetőséget kapnak a kiskereskedelmi boltok, hogy az eddigi 6 óra helyett már fél öttől kiszolgálják a vevőket. A korábbi elképzelések szerint a metrómegállókban levő boltok is bekerültek volna a kivételek, tehát a vasárnap korlátozás nélkül nyitva tartó üzletek közé, ám nem tudni miért, ez már nem szerepel a zárószavazáshoz beterjesztett változatban.
 
  Az örökségvédelmi területek boltjainak vasárnapi bezáratását éppen a nyári szezon kezdetére időzíti a kormánytöbbség. Holott az ezen a körön kívüli, ám a turisták által ugyancsak sűrűn látogatott helyek éppen a nyári időszakra kérnének felmentést a szigor alól. E nélkül például a Balatonra ellátogató vendégsereg - tavaly több mint 1 millióan voltak -, idén a főszezonban vasárnap már csak legföljebb a kisboltokat rohamozhatják meg. A szakemberek idejekorán figyelmeztették a törvényhozókat, hogy nem kívánatos retró érzés lehet úrrá a vendégeken, akik átélhetik, milyen volt a '70-es évek Balatonja a hosszú, kígyózó sorokkal. Természetesen ugyanez várható a Velencei-, a Fertő-, vagy a Tisza-tónál és a többi népszerű üdülőhelyen is. Az érintett települések vezetői azt remélik, a szezon első hónapja után talán módosít a kormány a tesztüzemmódon, ahogy tette például az útdíj esetében.
 
  Balassa Balázs, szigligeti polgármester, a Balatoni Szövetség (BSZ) elnöke a Népszavának elmondta, a 78 települést tömörítő szervezet levélben kérte a gazdasági tárca vezetőjét, Varga Mihályt, hogy legalább május 1-jétől szeptember 30-ig kaphassanak felmentést a vasárnapi zárva tartás alól. Hivatalos választ eddig nem kaptak. A BSZ elnöke elmondta, nem a multik, hanem a kormányzat által kedvezményezettnek mondott kisvállalkozók keresik egyre nagyobb számban a szövetséget. Ugyanis sokan közülük hiába tarthatnának nyitva a hét utolsó napján, mégsem tehetik meg, mert egy jogszabály előírja, hogy a boltban csak megfelelő szakképesítéssel rendelkező személy szolgálhatja ki a vevőket. Márpedig a 200 négyzetméteres korlátba még beleférő üzletben legalább 3-4 családtagnak kellene vasárnaponként a pult mögé állnia. Nagyon ritka az a család, amelyiknek ennyi kereskedelmi szakképesítéssel rendelkező családtagja van - jegyezte meg a BSZ elnöke. Balassa szerint az érintett kisvállalkozások kaphatnának legalább egy év haladékot.
 
  A jelenlegi jogszabály szerint elegendő, ha az üzletben legalább egy személynek van megfelelő szakképzettsége, de mindenképpen érdemes lenne ezt tisztázni, mert nagy a zavar ebben a kérdésben - mondta lapunknak Antalffy Gábor, a Kereskedők és Vendéglátók Országos Szövetségének (KISOSZ) elnöke. A szövetség évtizedek óta szervez kereskedelmi bolti és boltvezetői tanfolyamokat. A képzés ára 60-70 ezer forint. Ez persze nem vigasz azoknak a kisvállalkozóknak, akiknek több kis üzletük van, s korábban alkalmazottakkal oldották meg a hétvégi nyitva tartást.
 
  Balassa a visszajelzések alapján úgy vélte, a Balaton térségében az idei szezon nagy kockázatokat rejt, ha nem kapnak mentességet az alól, hogy alkalmazott nem állhat vasárnap a pult mögé. Már érkeznek hírek arról is, hogy a vasárnap kiesése miatt jó néhány kereskedő létszámleépítésen gondolkodik.
 
  A vasárnap is nyitva tartó kisebb boltok ugyan valamit nyertek a vasárnapi zárva tartással, de a nagyobb üzletekben egyre nagyobb a tumultus szombaton. A jogszabály egyértelmű vesztesei viszont a több kis éjjel-nappal nyitva tartó üzletek tulajdonosai, hiszen csak akkor nyithatnak ki munkaszüneti napokon és vasárnap, ha a tulajdonos és a segítő családtag áll a pult mögött. Sok kereskedő emiatt úgy döntött, hét végén éjjel nem tart nyitva - jegyezte meg lapunknak Vámos György, az Országos Kereskedelmi Szövetség (OKSZ) főtitkára. Némi pótlást jelenthet, ha elfogadja az Országgyűlés a boltok korábbi, fél 5-ös nyitásáról szóló módosítást. A korán munkába indulók így növelhetik a forgalmat.
 
 Vámos szerint a legnagyobbat a bevásárlóközpontok bukták a vasárnapi zárva tartással. Korábban úgy tűnt, hogy azok a plázák, amelyekben mozi is található, megúszhatják a drámai forgalomcsökkenést. Nem úszták meg. A vásárlók fejében a pláza, mint vasárnapi vásárlási hely, megszűnt, helyét a zárva tartás vette át. Ma már célzottan mennek a látogatók a bevásárlóközpontokba: moziba, egy kávézóba. A plázák kis boltjai a hömpölygő tömegből éltek. Mivel a vasárnap vásárlók eltűntek, számukra sem marad más, mint a zárva tartás és sokaknak az átkozódás.
 
A nemzeti konzultáció 13. kérdése
 
  A VOSZ és a Liga egy pluszkérdéssel egészítené ki a bevándorlásról szóló nemzeti konzultáció 12 kérdését - közölte a két érdekképviselet szombaton. Az javasolják, hogy a nyolcmillió példányban kiküldendő konzultációs íven 13. pontként szerepeljen a következő kérdés: „Egyetért-e Ön azzal, hogy ne korlátozzák a bolti kiskereskedelmi egységek vasárnapi nyitva tartását?” Az érdekképviseletek álláspontja szerint a csaknem egymilliárd forintba kerülő nemzeti konzultáció általuk javasolt kiegészítésével hitelt érdemlően megismerhető a bolti kiskereskedelmi egységek vasárnapi zárva tartásával kapcsolatos lakossági vélemény.
 
Forrás: Népszava

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - A vasárnap nagy vesztesei .
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector