Startlaphoz Csatlakozz!

Sokan halnak meg 65 éves koruk előtt

Elmarad a várható élettartamunk az uniós átlagtól

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2015. április 28. kedd, 08:50

Magyarországon a várható és az egészségesen várható élettartam is jelentősen elmarad az uniós átlagtól. A férfiaknál sokan halnak meg 65 éves koruk előtt. 2012-ben az elhunyt férfiak több mint 20 százaléka a 40-59 évesek közül kerültek ki, és a 60-79 éves korosztályból minden második meghalt - derül ki a KSH legújabb, Egészségesen várható élettartam című elemzéséből.

  Az Európai Unióban a nők várható élettartama magasabb a férfiaknál, ám az egészségesen várható élettartam nem mindig a nőknél hosszabb. A KSH által idézett 2012-es adatok szerint Hollandiában például a férfiak 63,5 évet, várható élettartamuk 80 százalékát tölthetik korlátozásmentesen, és ez jelentősen (4,6 évvel) meghaladja a nők megfelelő mutatóit. Az egészségesen várható élettartam több országban is magasabb a férfiak körében, a legnagyobb különbség (1,5 évnél is több) Hollandián kívül Izlandon, Portugáliában és Norvégiában van. Noha a nők hosszabb életre számíthatnak a férfiaknál, életüknek csak 71 százaléka korlátozásmentes.
 
  Magyarországon 2012-ben a születéskor egészségesen várható élettartam a nőknél 60,5, a férfiaknál 59,2 év volt. Ezzel a 20. helyen állunk az uniós tagországok rangsorában. A szomszédos országok közül csak Ausztria volt nálunk jobb helyzetben, az uniós átlag a nőknél 62, a férfiaknál 61 életév.
 



  A legfrissebb, 2012-es adatok szerint az európai térség államaiban a leghosszabb egészségesen eltölthető élettartamra a nők Máltán (72,2 év), a férfiak Norvégiában (71,9 év) számíthatnak, legrövidebbre a férfiak Észtországban (53,1 év) a nők Szlovákiában (53,1 év). A legmagasabb és a legalacsonyabb élettartam közötti különbség a nőknél 19,1, a férfiak körében 18,8 év. Málta, Svédország és Norvégia esetében ez azt jelenti, hogy egy 2012-ben született nő átlagosan 70 évnél valamivel hosszabb korlátozottságtól mentes életre számíthat. Ezekben az országokban a várható élettartam is igen magas, a férfiaké megközelíti a 80, a nőké pedig eléri vagy meghaladja a 83 évet is.
 
  A 65 évesek közül az unióban mind a nők, mind a férfiak 8,5 évet remélhetnek még egészségi problémából fakadó korlátozottságtól mentesen. Egy norvég nő még 16 egészséges évre számíthat, szemben szlovák társával, aki csak 3,1 évre. A listavezető norvég férfiak és a lista végén álló szlovák férfiak között is hasonló, közel 12 év a különbség. Magyarországon, a veszélyeztetett életkoron túljutva a 65. életévet elérő férfiak és nők legalább még 6,4 egészséges életévre számíthatnak.
 


  Az egészségesen várható élettartamok születéskori értékeit összehasonlítva hazánk területe két egymástól jelentősen eltérő részre bontható. Nyugat-Dunántúl és Közép-Magyarország, illetve a további öt régió lényegesen különbözik. A kevésbé fejlett Észak-Alföld népessége számíthat a legrövidebb korlátozottság nélküli életszakaszra (54,2 és 54,8 év), míg a legfejlettebb régióban, Közép-Magyarországon egy férfi 62,4 évet élhet a mindennapi tevékenységeiben való korlátozottság nélkül, az utóbbi érték az EU-átlagát is meghaladja. A nők a Nyugat-Dunántúlon vannak a legjobb helyzetben, ők 64,3 egészséges életévre számíthatnak, míg Észak-Alföldön a nők ennél 10,1 évvel kevesebbre.
 
  Magyarországon a várható és az egészségesen várható élettartam is jelentősen elmarad az uniós átlagtól A férfiak közül sokan már 65 éves koruk előtt meghalnak. 2012-ben az elhunyt férfiak több mint 20 százaléka a 40-59 évesek közül került ki, és a 60-79 éves korosztályból minden második meghalt.
  


   A születéskor egészségesen várható átlagos élettartamok Észak-Alföld kivételévelvel a nőknél magasabbak, de a 65 évesek várható élettartamait vizsgálva már más régiókban (Közép-Magyarország, Észak-Alföld, Dél-Alföld) is előfordult, hogy a férfiak a nőknél valamivel hosszabb korlátozottságtól mentes életre számíthatnak. A legkedvezőbb helyzetben a Közép-Magyarországon élő férfiak és a nyugat-dunántúli nők (7,7 év) voltak, míg az egészséges életkilátásokat tekintve a legrosszabb esélyei az Észak-Alföldön élő nőknek voltak (4,2 év).
 

 



   Az európai országokkal összehasonlítva Magyarországon a korlátozottság előfordulásának mértéke 50 éves korig az uniós átlag alatti, 50 év felett azonban azt meghaladó mindkét nem esetében. Az egészségesen várható élettartam mindkét nem esetében mind időtartamát, mind a teljes várható élettartamhoz viszonyított arányát tekintve folyamatosan nő.
 
  Egy 65 éves magyar férfire rövidebb élet vár, mint egy azonos korú nőre, ugyanakkor a mérsékelt és a súlyos korlátozottságban töltendő életszakaszai is rövidebbek. A 65 éves nők a hosszabb életükből hosszabb időszakot, hátralévő életüknek mintegy kétharmadát (7,5 évet mérsékelt, 4,3 évet súlyos) korlátozottságban élik le. A népesség elöregedésével a gondozásra szorulók ellátását szolgáló intézmények fejlesztése megkerülhetetlen társadalmi kihívást jelent - hangsúlyozza a KSH elemzése.
 

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - Elmarad a várható élettartamunk az uniós átlagtól.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector