Startlaphoz Csatlakozz!

Megalázottság, sztrájkbizottság

Szakszervezet-ellenes légkör Baranyában?

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2015. április 28. kedd, 10:07

Kirúgott szakszervezeti vezetők, rémes hangulat, megalázottság és sztrájkbizottság. Több baranyai vezető szerint egyfajta szakszervezet-ellenes légkör alakult ki a megyében. Van, aki szerint a Honsa büntetlensége az oka, más úgy látja: önkormányzati cégeknél sem különb a bánásmód, mit várjanak hát egy külföldi cégtől. Abban azonban teljes az egyetértés: nem igazán kedvelik a megyében az érdekvédelmi szervezeteket – tudta meg a pecsistop.hu.

Ha a Honsának lehet, akkor másnak is?

  Benke Norbert, az MSZOSZ baranyai vezetője szerint nagyon rossz tendencia indult el a megyében, és ezt nehéz függetleníteni az emlékezetes Honsa-esettől.

  A német tulajdonú pécsi Honsa azzal hívta fel magára a figyelmet 2013 novemberében, hogy hét szakszervezeti vezetőt és hangadót bocsátott el egyik napról a másikra. Mint kiderült: 2013 nyarán alapítottak a cégnél szakszervezetet, mert szerintük a munkáltató semmibe vette a dolgozókat. Miután elkezdték a tagtoborzást, felhívták a titkárt az irodába, és felmondtak neki, majd még aznap a szakszervezet másik hat tagjának is. Ezután elkezdték kiléptetni a szakszervezeti tagokat.
 
Az ügyből először tiltakozás, a cég telephelye előtti tüntetés, médiafelháborodás majd nemzetközi botrány lett: az IG Metall, a német vasas szakszervezet sem nézte jó szemmel, hogy mi történik a cégnél, amely többek között germán társaságok beszállítója is. Az ügy érintettjei munkaügyi bírósághoz és az Egyenlő Bánásmód Hatósághoz fordultak. Ám az előbbi ügy csigalassúsággal halad, az utóbbit, bár nem áll jól a szénája, bíróságra vitte a cég.

  És éppen ez a baj.

  - Főleg a hasonló profilú cégek HR-esei között folyamatos a párbeszéd, ezt tudjuk - mondta Benke Norbert. - Ha pedig a cégek azt látják, hogy legalább másfél évig következmények nélkül lehet szakszervezeti tagokat kirúgni, az aláássa az érdekvédelem tekintélyét, és azt üzeni: ha a Honsa megtehette, nekem ugyan mi bajom lehet belőle? Kirúgtak hét embert, nagy részük azóta sem tudott máshol elhelyezkedni, és mi történt eddig? Semmi.

  Az elmúlt időszakban elharapózott a szakszervezeti vezetők kirúgása. Nagy port kavart, hogy ismét eltávolították a pécsi buszos cég, a Tüke Busz Zrt. mellett működő szakszervezet vezetőjét, Hofekker Ferencet. Ennél csendesebben, de szintén kirúgták februárban a pécsi dohánygyár szakszervezeti titkárát, Benke Norbert ismeretei szerint érdemi vizsgálat nélkül. Mindkét esetből bírósági ügy lett vagy lesz.

 - A napi munkánk során is érezhető egy nagyon rossz tendencia, egyfajta szakszervezet-ellenes hangulat kialakulása, és ezt nem nagyon értem - így Benke Norbert. - A szakszervezet már csak azért is hasznos, mert ha van a cégemnek bármennyi munkavállalója, egyszerűbb, ha nem egyenként mennek a HR-eshez, hanem képviseli őket valaki. A fékek-ellensúlyok, köztük a szakszervezetek intézménye ahhoz is elengedhetetlen, hogy a dolgozó elkötelezett legyen, kell egy „másik fél”, ez nem a középkor. Az Európai Unióban ez fontos elv, annak kellene lennie nálunk is, de láthatóan nem így van.

   Benke Norbert szerint a rendezett munkajogi viszonyok, a munkabéke a munkáltató és a dolgozó érdeke is, ez Pécsen is számos alkalommal bebizonyosodott korábban, ahogy az is: az értelmes párbeszéd még soha nem volt egy cég kárára sem. Hozzátette, a szakszervezeti vezetőket érezhető, hathatós munkajogi védelemmel kell felvértezni, enélkül elvéreznek, olyan, mintha puska nélkül löknék őket a lövészárokba. Ez megy most Baranyában is.

  Fontos lenne az is, hogy elfelejtsük végre a nyolcvanas évek szakszervezeteit, és más szemmel tekintsünk rájuk - így Benke.

A probléma gyökere a politika, a múlt és a vezetés

  Nagy Erzsébet, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének pécsi ügyvivője szerint a probléma éppen a nyolcvanas években, vagy inkább az előző rendszerben gyökerezik, a szakszervezetek ekkor vesztettek a legtöbbet hitelükből a politika kinyújtott kezeiként. Részben ebből fakad a mai bizalmatlanság, részben pedig az alkalmatlan vezetőkből, akikből Nagy szerint jó pár van. Ha ezt felszorozzuk a kis létszámú tagsággal, szerinte meg is van, hogy mi a rákfenéje a szakszervezeteknek.

  Nagy véleményét például a LIGA vezetéséről mi sem tükrözi jobban, mint hogy 2013 őszén nem vette át a szövetség neki megítélt aranyjelvényét. Ezt egyebek mellett azzal indokolta, hogy már a kitüntetés odaítélése sem volt méltó egy demokratikus szervezethez. Valamint azzal, hogy nem kívánta magát és a PDSZ-t kompromittálni. - Úgy éreztem, hogy ha tőlük elismerést veszek át, a PDSZ-ben végzett több mint húszéves munkám hitelessége kerülne veszélybe - érvelt Nagy Erzsébet.

  - A Honsa-ügy egy kicsit más, itt inkább arról van szó, hogy amint a német munkáltató kitette a lábát az anyaországból, azonnal máshogy kezdett viselkedni - mondta Nagy. - Ez egyfajta kettős mérce, megkockáztatom, hogy ezzel a mentalitással Németországban nem nagyon rúgna labdába a társaság.

  Arra, hogy a szakszervezeti vezetőkkel való csuklózás nem új keletű, éppen Nagy és kollégája a legjobb példa. A PDSZ pécsi ügyvivőjét, valamint az egyik itteni középiskola bizalmiját szinte egy időben próbálták kitenni munkahelyükről. Nagy Erzsébetet négy bírósági per után helyezték vissza, állásáért 2002 és 2004 között küzdött. - A bíróság megállapította, hogy retorziószerű volt a kirúgásom és bosszúból történt - így Nagy. - Ez idő alatt volt, hogy az egyetemi tanári diplomámmal, amivel egyébként is általános iskolában tanítok, az uszodában szárítottam a gyerekek haját. Majd mikor minden pert megnyertem, összeválogatták a csoportomba az iskola minden tekintetben legrosszabb tanulóit, de ez sem jött be a munkáltatónak: sok akkori diákommal a mai napig baráti viszonyban vagyok.

  Kollégájának az óráit vették el, naphosszat ült a tanáriban, de végül nem bírta idegekkel, megvárta az ítéletet, amivel visszahelyezték az állásába. Jellemző, hogy ugyanez a kolléga újra veszélyben érezte az állását a napokban, bő tíz évvel a történtek után, és újra Nagynak kellett közbenjárnia.

  - Sokan kérdezték, hogy miként lehet a történtek után ugyanott tanítani - mondta Nagy. - Kellenek hozzá idegek, ez alkati kérdés, de mindenkinek azt mondtam akkor és most is: nem az igazgatót tanítom, a gyerekekkel meg nincs itt semmi baj.

„Ha ezt csinálja a város cége, mit várjunk egy Honsától?”

  Hofekker Ferenc, a pécsi buszos cég, a Tüke Busz mellett működő Független Demokratikus Szakszervezet elnöke kis túlzással kétévente testközelből éli meg: milyen az, ha valahol terhes a határozott szakszervezeti vélemény. Előbb a minden pécsi előtt - nagyjából - ismert 2012 decemberi események után távolították el a pécsi tömegközlekedési társaságtól, majd pár hónapja ismét. A 2012-es ügy vége a nagy városi lejárató sajtókampány és a kirúgás után egy rövid sajtóközlemény lett, amiben leírták, hogy „félreértések sorozata” miatt történt mindez. Hofekkert visszavették, ezzel mintegy beismerve a jogtalan kirúgást, és ezzel együtt sok mindent. Rejtélyes módon az nem került soha nyilvánosságra, hogy milyen eredménnyel zárult a vizsgálat, amelyet személyesen Páva Zsolt rendelt el az üggyel kapcsolatban. Hofekkert „rehabilitálták” - persze a nyilvánosságot szinte teljesen kizárva -, így ha utólag is, de a munkavállalóknak volt igaza. Már csak az a kérdés, hogy mennyibe is került ez a kaland a városnak.

  - A 2012-es ügyekben három ember volt érintett, azok, akik felismerték és el is mondták a problémákat - így Hofekker. - A nagy buszleállás előtt fél évig naponta szajkóztuk, hogy milyen bajok vannak, hogy balesetveszélyesek a buszok, de nem hallgattak ránk.

   Ahogy azóta sem, pedig az elnök szerint hasznos ötleteikkel nem csak a dolgozók munkakörülményei javultak volna, de megtakarítást is eredményeztek volna a cégnek, úgy, hogy az utasok is jól járnak.

  - A szakszervezet alapvetően hallgat, leginkább akkor szól, ha segítő, jobbító szándékú javaslata van - mondta Hofekker. - Ezen felül csak a törvénytelenségért emeli fel a hangját, a megromlott munkakörülmények, illetve a szerződések, a Munka Törvénykönyve be nem tartása miatt. Ezért a szakszervezet-ellenes magatartás az közvetve munkavállaló-ellenes magatartás is. Sajnos azt látjuk, hogy a munkáltató erőből gyűr le mindent, nem tárgyal.

   Hofekker szerint a munkavállalók a cégnél már félnek hangot adni véleményüknek. Ezen nem sokat segített az sem, hogy amikor felhívta a tulajdonos figyelmét olyan törvénytelenségekre, amelyeket azóta bíróság is megállapított, mondvacsinált ürüggyel kirúgták őt és a szakszervezet egy másik hangadóját is. Miközben felvette a város a pécsi tömegközlekedés felügyeletét végző céghez azt az ex-civilt, aki korábban nyilvános fórumon kijelentette, hogy megnehezíti a buszsofőrök életét. Árki Sándor is maradt a tömegközlekedés élén, csak egy másik cégnél, annak ellenére, hogy a munkavállalók túlnyomó többsége egyenesen a polgármestertől kérte a menesztését egy levélben. Hofekker Ferenc szerint mindez ékes bizonyítéka annak, hogy a városvezetés szemében mennyit ér a munkavállaló, vagy ha úgy tetszik, a pécsi polgár.

   - A félelem és a megalázottság az úr a dolgozók körében, de ez talán nem is furcsa a fentiek fényében - mondta Hofekker Ferenc. - Felállt az üzemi tanács, és a kirúgásunk óta nincs munkavállalói képviselő a cég felügyelőbizottságában. Azok után, hogy a bíróság is megállapította a törvénysértést, és hogy aki ezt jelezte, kirúgták. Nagy kérdés, hogy azóta helyreállt-e a törvényes rend a társaságnál.

  Hofekker szerint hosszú út vezetett odáig, hogy nemrég felállt a szakszervezet sztrájkbizottsága. Mint mondta: ezek mellett aligha lehet csodálkozni azon, ami a Honsánál történt. - Ha egy önkormányzati cég így jár el a munkavállalóival, akkor ugyan mit lehet várni másoktól - tette fel a kérdést a szakszervezeti vezető.
 
Forrás: pecsistop.hu
 
 

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - Szakszervezet-ellenes légkör Baranyában?.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector