Startlaphoz Csatlakozz!

Sztrájkolnak Európa legnagyobb egyetemi klinikáján, a berlini Charitén

Elfogadhatatlanul túlterheltek az ápolók

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2015. április 28. kedd, 11:22

Kétnapos figyelmeztető sztrájk kezdődött hétfőn Európa legnagyobb egyetemi klinikáján, a berlini Charitén, a munkabeszüntetéssel több száz ápoló felvételét akarják kikényszeríteni a dolgozók.

    A szolgáltató ágazat vezető német munkavállalói érdekképviselete, a ver.di szakszervezet szerint a klinikán elfogadhatatlanul túlterheltek az ápolók.

    Jelenleg egy ápolóra átlagosan 12 beteg jut a Charitén, míg a megfelelő minőségű ellátáshoz és a munkavállaló optimális terheléséhez intenzív ellátás esetében egy ápolóra legfeljebb két betegnek szabad jutnia, a nem intenzív osztályokon pedig 1:5 a megfelelő arány - érvel a szakszervezet.

    A ver.di követelése alapján 600 új ápolót kellene felvenni, ami évente legkevesebb 30 millió eurós kiadást jelent, amit nem lehet kigazdálkodni  - állítja a klinika vezetősége.

    A szakszervezet a 4 ezer ápoló mellett az intézmény további 6 ezer dolgozóját - a gyógyító, oktató és kutató orvosokat, és az üzemeltetésben részt vevő valamennyi alkalmazottat - sztrájkra szólította fel. Az akció hétfőn jelentősen hátráltatta a klinika működését, 400 betervezett műtétet már előre töröltek. A munkabeszüntetés a sürgősségi és az intenzív ellátás területeit is érinti.

    A Charité több mint 3200 ágyat üzemeltet, ezzel az első számú egyetemi klinika Európában. Az intézményben 2014-ben 660 ezer ambuláns beteget és 140 ezer fekvőbeteget láttak el. A klinika tavaly 7,6 millió euró (2,2 milliárd forint) nyereséget ért el.

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - Elfogadhatatlanul túlterheltek az ápolók.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector