Startlaphoz Csatlakozz!

A világörökségi területeken sem lehetnek nyitva az üzetek

Máris átírták a vasárnapi boltzáras törvényt

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2015. április 28. kedd, 13:47

Húzott is és engedett is a törvényhozás a vasárnapi boltzáron, ma megszavazta ugyanis, hogy a világörökségi területeken sem lehetnek nyitva a boltok vasárnap, a hét többi napján viszont minden bolt a törvényben előírt reggel 6 óra helyett már 4:30-kor kinyithat. A szavazás során egy fideszes képviselő szabotált és tartózkodott – tudta meg a HVG.
 
   Alig több mint egy hónap elteltével már itt is az első két módosítás a kiskereskedelem részleges lefagyasztásáról szóló törvényhez. A kormány és a kormánypártok meghallgatták a keményen dolgozó kisemberek panaszát, és lehetővé teszik, hogy a hajnalban munkába indulók bárhol megvehessék a friss kiflit vagy a tejet. Az eddigi 6 óra helyett a jövőben már 4:30-kor kinyithat minden üzlet. Az ehhez szükséges törvénymódosító javaslat megszavazása a parlament törvényalkotási bizottsága támogatását követően borítékolható volt, s ez be is jött, a törvényhozás ma megszavazta a móosítást.
 
  Ugyancsak átment a parlameten a világörökségi területeken való vasárnapi nyitva tartás betiltása, azaz pár nap múlva (a köztársasági elnöknek néhány nap áll rendelkezésére aláírni a módosítást, ami az ezt követő napon hatályba is lép) még kevesebb üzlet lehet nyitva a hét utolsó napján. Így kampec lesz például a Batthyány téri csarnokban működő Sparnak, a volt Úttörő Áruházban lévő Aldinak, nagyjából az egész ötödik kerületnek és a Tokaj környéki üzleteknek is.
 
  A vasárnapi zárva tartás szabályait lefektető törvény csak bő egy hónapja lépett életbe, és a rengeteg kritika ellenére a kabinet eddig még mindig kitartott amellett, hogy legalább két hónapnak el kell telnie, amíg az első tapasztalatokat értékelni lehet. Ez most borult, annál is inkább, mert a kormányzati kommunikáció további két kifogással kapcsolatban is engedékenységet jelez. Az egyik a Balaton környékén lévő üzletek kivétele a törvény szigora alól, mivel az ottani kisvállalkozások nagyon tartanak attól, hogy a vasárnapi boltzár rontja a térség turisztikai vonzerejét, és végső soron pont azoknak a megélhetését veszélyezteti, akiket a törvény előnybe akart hozni. A másik rést a kereskedelmi szakképesítések miatt háborgó vállalkozók üthetik a pajzson. A nyitva tartáshoz ugyanis nem elég tulajdonosnak vagy családtagnak lenni, bizonyos élelmiszerek értékesítéséhez a megfelelő szakképesítést is fel kell tudni mutatni. Mivel azonban ez sok esetben nincs meg a tulajdonosnak vagy a családtagjának, pusztán ezen is múlhat a vasárnapi nyitva tartás lehetősége.
 
  A szavazáson a fideszesek közül Bencsik János tartózkodott, a többiek megszavazták a módosítást. Ugyancsak megszavazta a KDNP, és a Jobbik is, míg a szocialisták, az LMP és a függetlenek nemmel szavaztak.
 
Forrás: HVG
 

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - Máris átírták a vasárnapi boltzáras törvényt.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector