Startlaphoz Csatlakozz!

Minden ötödik napon meghal egy ember munkavégzés közben

NGM: a balesetek megelőzése fontos része a munkahelyi biztonságnak

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2015. április 28. kedd, 14:57

A balesetek megelőzése rendkívül fontos része a munkahelyi védelemnek - hangsúlyozta Nesztinger Péter, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) munkafelügyeleti főosztályának vezetője kedden Budapesten a munkában megrokkantak és elhunytak nemzetközi emléknapján rendezett konferencián.

    Magyarországon minden ötödik napon meghal egy ember munkavégzés közben, hetente pedig több mint 400 olyan munkabaleset történik, amely 3 munkanapon túl gyógyuló sérüléssel jár.

    A Főcze Lajos Alapítvány a Munkavédelmi Képviselőkért elnevezésű szervezet a „Biztonságos és egészséges munkát mindenkinek!” címmel rendezett szakmai konferenciát.

    A főosztályvezető szólt arról, hogy az elmúlt harminc évben mintegy negyedére csökkent a 3 napon túl gyógyuló munkabalesetek száma, de az elmúlt két évben a csökkenés megállt.

    Nesztinger Péter rámutatott arra, hogy a nyugdíjkorhatár emelkedésével a munkavédelemnek még inkább nő a szerepe.

    A főosztályvezető kitért arra, hogy a munkavédelmi hatóság a munkavédelemben érintett szereplőket több területen is segíti, köztük ingyenes tanácsadással, célvizsgálatokkal, akcióellenőrzésekkel, különböző intézkedésekkel, a jogszabályváltozások közzétételével és informatikai fejlesztéssel.

    Mandrik István, az Országos Munkavédelmi Bizottság munkáltatói oldalának ügyvivője beszélt a versenyszféra konzultatív fórumán múlt év végén született megállapodásról, amely egyebek között érinti a munkavédelemhez kötődő korkedvezményes nyugellátás témát is.

    Az ügyvivő hangsúlyozta, hogy a megállapodásban nem a korkedvezményes nyugdíjrendszer felújításáról, hanem a fokozott egészségkárosodási kockázatok kezeléséről van szó.

    A munkáltatók a törvénynek megfelelően kötelesek ugyan biztosítani a munkavállalók egészséges és biztonságos munkavégzéséhez szükséges körülményeket, de ez nem valósítható meg teljes körűen minden területen, például a szénbányászatban - tette hozzá.

    Mandrik István kiemelte, úgy látják, hogy a korkedvezmény esetében a megelőzés szempontjai fontosabbak, mint a kártalanítás, az új rendszerben meg kell állapítani azt a kört, amely ki van téve a fokozott egészségkárosító kockázatoknak. Ennek a meghatározása egzakt mérőeszközök hiányában nem lehetséges, ezért új protokollokat kell megállapítani, hogy foglalkozás-egészségügyi és munkavédelmi műszaki szempontból is elemezni lehessen az érintett munkaköröket - mondta az ügyvivő.
 
 

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - NGM: a balesetek megelőzése fontos része a munkahelyi biztonságnak.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector