Startlaphoz Csatlakozz!

A közfoglalkoztatottak száma már eléri a 200 ezret

Czibere: jövőre a GDP egy százaléka jut közfoglalkoztatásra a tervek szerint

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2015. április 28. kedd, 16:20

Jövőre az ideinél több pénzt, várhatóan a GDP (bruttó hazai termék) egy százalékát fordítják majd közfoglalkoztatásra - közölte az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) szociális ügyekért és társadalmi felzárkózásért felelős államtitkára egy keddi budapesti szakmai konferencián.

    Czibere Károly a Kiút a szegénységből konferenciasorozat rendezvényén emlékeztetett arra, a közfoglalkoztatottak száma már eléri a 200 ezret, és tavaly 230 milliárd, az idén pedig 270 milliárd forintot biztosítottak a költségvetésben közfoglalkoztatási programokra.

    Az államtitkár a 2016-os költségvetés tervezésére utalva úgy fogalmazott, „az ideinél is jelentősebb növekedés van tervbe véve (...), jövőre a GDP egy százalékának megfelelő szintet fogja elérni, és azt meg is haladja a közfoglalkoztatási kiadások szintje”.

    Arról is beszélt, hogy szakmailag nem tartja jónak az alapjövedelem intézményét, mert annak szerinte a munkavállalással szembeni, ellenösztönző hatása van. Közölte, a munkavégzés az emberi méltóság fontos garanciája, és az önbecsülésnek, az önmegvalósításnak, az értékteremtésnek a fontos eszköze; szerinte ez az a filozófiai alaptétel, amely miatt az alapjövedelem nem helyeselhető.

    Czibere Károly azt hangoztatta, a társadalmi felzárkózás nem képzelhető el a foglalkoztatás növekedése nélkül, az alapvető cél az, hogy minél többen tudjanak munkát vállalni az elsődleges munkaerőpiacon. Ma 400 ezerrel többen dolgoznak, mint öt évvel ezelőtt, és a foglalkoztatottak száma megközelíti a 4,2 milliót, a munkanélküliségi ráta pedig a 7 százalékot - mondta.
    Arra is felhívta a figyelmet: fontos, hogy azok számára, akik nem tudnak az elsődleges munkaerőpiacra belépni, közösségi foglalkoztatási formák álljanak a rendelkezésükre, így például a közfoglalkoztatás.

    Az államtitkár azt mondta, a közfoglalkoztatás nem cél, hanem olyan eszköz, amely az átmenetet segíti a „segélyezettségből” az elsődleges munkaerőpiacra.

    Czibere Károly a közfoglalkoztatást jövedelempolitikai és szegénységenyhítő eszköznek nevezte, amelynek fontos céljai közé tartozik a foglalkoztathatóság és a munkavégző képesség fenntartása.

    Arról is szólt, a közfoglalkoztatás ösztönző rugalmasságát fenn kell tartani azért, hogy az így dolgozók tovább tudjanak lépni az elsődleges munkaerőpiacra.

    Az államtitkár azt hangoztatta, hogy a szolidaritás minden társadalompolitika alapja, ebből következik a szociális biztonság követelménye, az pedig olyan alapvető érték, amelyből minden társadalompolitikai eszközrendszert le lehet mérni. Hozzátette: a szociális biztonság első számú eszköze a foglalkoztatás, a munkahelyteremtés.

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - Czibere: jövőre a GDP egy százaléka jut közfoglalkoztatásra a tervek szerint.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector