Startlaphoz Csatlakozz!

A gyakorlatban szinte nem lehet munkabeszüntetést tartani

A magyar bér egy hetede az osztráknak

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2015. április 29. szerda, 08:43

Nem elég a munka, arra is szükség van, hogy a somogyi dolgozókat a jelenleginél lényegesen jobban fizessék meg. Az érdekvédők három nappal a munka ünnepe előtt kedden tartották rendezvényüket Kaposváron, ahol a hátrányos helyzetű, tehetséges diákok ösztöndíjat kaptak – írja a sonline.hu.

  – A társadalom sok mindent köszönhet a szakszervezeteknek, így a nemzetközi nőnapot, a nők egyenjogúságát, s a nők választójogát is – hangsúlyozta Svajda József, az MSZOSZ régiós elnöke. – Munka, bér, juttatások: ezek a követelések nemcsak korábban, hanem jelenleg is igen aktuálisak.
 
  Svajda Józsefszerint sok kéz emelkedne a magasba, ha azt kérdezné az ünneplőktől: mennyien dolgoznak naponta nyolc óránál többet? A bérek alacsonyak, közismert, hogy Somogy messze leszakadt az országos átlagtól. Az elmúlt időszakra utalva rámutatott: az első és egyik legfontosabb feladat az átlagkeresetek növelése, nemzetközi trendekre utalva megjegyezte, az EU-s országokat tekintve hazánkban rendkívül alacsony a mutató. Svajda József szerint bőven van mit javítani, s nemcsak országosan, hanem helyi szinten is. Összefogva a várossal mindent meg kell tenni annak érdekében, hogy minél több embernek legyen munkája, s a másik nagy eredménynek azt tartaná, ha pár éven belül minél kevesebb dolgozó lenne minimálbéres.
 
  – A szakszervezet következetesen kiáll a dolgozókért, a pénteki fővárosi felvonulásra Kaposvárról két buszt indítunk – jegyezte meg Svajda József. – Több fontos követelésünk van: a Munkatörvénykönyvének megváltoztatásán túl a sztrájktörvény felülvizsgálata is halaszthatatlan, mivel a jelenlegi előírások miatt a gyakorlatban szinte nem lehet munkabeszüntetést tartani. S bizonyos munkakörökben, szakterületeken fontosnak tartjuk a korkedvezményes nyugdíjazási lehetőséget is.

  Borhi Zsombor, Kaposvári alpolgármestere – a fiatalok helyzetére utalva – rámutatott: a munka és a tanulás révén lépésről lépésre haladhatnak előre, s ez teszi lehetővé azt, hogy újabb célokat tűzzenek ki maguk elé. A rendezvényen elismeréseket is átadtak, melyet az országban egyedülállóként 1995-ben a képviseleti-estület alapított. Horváth Zsuzsanna Ildikó, a Kaposvári Villamossági Gyár Kft. munkatársa kapta az Év szakszervezeti vezetője 2015. kitüntetést.

  – 1990-től dolgozik a gyárban, mint minőségi ellenőr, s azóta tagja a szakszervezetnek – hangzott el. – Munkája mellett becsületesen végzi a szakszervezeti feladatokat. 2002-től bizalmi, majd titkárhelyettes, 2010-től titkára az alapszervezetnek, s egyben tagja az üzemi tanácsnak is. Napi kapcsolatban van a gyár minden dolgozójával, kompromisszumkészsége jó, szociálisan érzékeny. A nehéz időszakokban a vasas átlag felett tartja a tagság szervezettségi szintjét. A gyárban van kollektív szerződés, a munkaügyi kapcsolatok rendezettek, a bértárgyalások minden évben megtörténnek és vannak béren kívüli juttatások. A másik díjat Balogh Péternek, az Alisca Terra Kft. Szekszárd HVDSZ 2000 alapszervezeti titkárának ítélték. Évek óta hagyomány, hogy a nehéz körülmények között élő, tehetséges diákok ösztöndíjat kapnak. Az idén 220 fiatal között közel 2,2 millió forintot osztottak ki, az ünnepség keretében csaknem 40-en vehették át az összeget.

Újra gondolná az adózási rendszert

  – Azért az abszurd, hogy ugyanazért a munkáért, a hasonló végzettségű, munkatapasztalattal rendelkező magyar dolgozó az osztrák bér nagyjából egyhetedét kapja – mondta lapunknak Svajda József. Hozzátette: sürgősen újra kell gondolni a hazai bérfizetési gyakorlatot, akárcsak az adózási rendszert. A társadalom 10 százaléka mérhetetlenül gazdag, 40 mérhetetlenül szegény, s újabb tömegek szakadnak le, fiatalok sokaságának jövője kilátástalanná válik. Átgondolt, sürgős lépésekre van szükség
 
Forrás: sonline.hu
 

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - A magyar bér egy hetede az osztráknak.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector