Startlaphoz Csatlakozz!

Az esetek többségében ez egy összetett munkaszervezet

A munkáltatói jogkör gyakorlásának rendje

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2015. április 29. szerda, 12:31
 
 A munkáltatói jogkör gyakorlása egy sajátos képviselet, a munkáltató képviseletében jognyilatkozat tételére ugyanis a munkáltatói jogkör gyakorlója jogosult. Természetesen előfordul, hogy a munkáltató és a munkáltatói jogkör gyakorlója azonos személy, például természetes személy munkáltató esetén (egyéni vállalkozó). Az esetek többségében azonban egy összetett munkaszervezettel találkozunk, ahol ez a két minőség szétválik – írja a munkajog.hu.

  A jognyilatkozat joghatás kiváltására csak akkor alkalmas, ha az a megtételére irányadó szabályoknak megfelelő módon született meg. Így a jognyilatkozatok érvényességének minden esetben feltétele, hogy azt az arra jogosult személy tegye meg. Vannak olyan jognyilatkozatok, amelyek csak személyesen tehetők meg, míg mások képviselő útján is.
 
  A munkavállalói jognyilatkozatok főszabály szerint személyesen tehetők, de meghatalmazott képviselő is eljárhat a munkavállaló nevében. A munkáltatói jognyilatkozatok tekintetében figyelemmel kell lenni arra, hogy a munkáltatói minőség tulajdonképpen egy jogalanyiságot fejez ki, amelynek képviselete a munkáltatói jogkör gyakorlásában jelenik meg.
 
 2012. július 1-jétől a Munka Törvénykönyve jóval egyszerűbbé tette a munkáltatói jogkörgyakorlás meghatározását, és ezzel párhuzamosan hatályát vesztette a gazdasági jogban fellelhető, a gazdasági társaságok munkavállalói feletti munkáltatói jogkörgyakorlásra vonatkozó rendelkezés. Utóbbi ugyanis előírta, hogy a társaság legfőbb szerve a munkáltatói jogkört a gazdasági társasággal munkaviszonyban álló személyre ruházhatta át, a munkáltatóval munkaviszonyban nem álló személyre tehát nem. Ezt a szabályt a bírói gyakorlat is megerősítette, és egy eset kapcsán kifejtette, hogy a munkáltatóval munkaviszonyban nem álló ügyvéd a felmondásról szóló döntés érdemi meghozatalára nem kaphat megbízást, legfeljebb a munkáltató felmondását közölheti a munkavállalóval.
 
  A korábbi gyakorlattal ellentétben a Munka Törvénykönyve azonban úgy rendelkezik, miszerint a munkáltatói joggyakorlás rendjét - a jogszabályok keretei között - a munkáltató határozza meg. Ebből tehát az is következik, hogy munkáltatói jogkör gyakorlójaként a munkáltató meghatalmazása alapján immár eljárhat olyan személy is, aki nem áll a munkáltatóval munkaviszonyban. Például az ügyvezetést megbízási jogviszonyban ellátó vezető tisztségviselő, de akár a munkáltatóval semmilyen összefüggésben nem álló személy.
 
  A munkáltatói jognyilatkozat jogalapja törvényi felhatalmazás, a munkáltatói joggyakorlás rendjét azonban a munkáltató, és nem a jogszabály határozza meg részletesen. Utóbbi legfeljebb kereteket adhat. Ilyen például az a polgári jogi előírás, miszerint cselekvőképes személyt korlátozottan cselekvőképes vagy cselekvőképességében részlegesen korlátozott személy is képviselhet.
 
  A munkáltatói jogkör gyakorlás rendjének meghatározása alapvetően függhet a munkáltató szervezetétől. A munkáltató vezetését elláthatja például egyetlen természetes személy, aki valamennyi munkáltatói jogkört gyakorol. Ha a munkáltató élén egy általános vezetést ellátó testületi szerv működik, a testület eloszthatja tagjai között az egyes munkáltatói feladatokat.
 
  Ha a munkáltató szervezetén belül több kisebb szervezeti egység található, a munkáltató ezen szervezeti egységek vezetőire is delegálhat bizonyos munkáltatói jogokat, vagy akár a teljes munkáltatói jogkör gyakorlását is átadhatja. Mivel ez a meghatározás a munkáltatói jogkörgyakorlás állandó jellegére vonatkozik, célszerű ezt munkáltatói szabályzatban rögzíteni. A meghatalmazás azonban lehet ideiglenes, meghatározott időre szóló is. Például, ha a munkáltatói jogokat a gazdasági társaság egyetlen ügyvezetője gyakorolja, aki elmegy nyaralni 2 hétre, akkor azért, hogy távolléte alatt se álljon meg az élet a munkáltatónál, a munkáltatói jogok gyakorlására feljogosítható más személy is. Fontos azonban, hogy az átruházás során a meghatalmazásból minden esetben pontosan kiderüljön, hogy milyen munkáltatói jogok, kire és mennyi időre kerülnek átruházásra, valamint annak gyakorlásának van-e valamilyen korlátja, például meghatározott személy jóváhagyása.
 
  A munkáltató tehát gyakorlatilag szabad belátása szerint dönthet a munkáltatói jogkör gyakorlásának módjáról, annak esetleges megosztásáról, azonban ennek megfelelően a munkavállalót is tájékoztatni kell. A munkáltatói jogkörgyakorlásról való munkavállalói tudomásnak különös jelentősége van abban az esetben is, ha a munkáltatói jognyilatkozatot nem az arra jogosult személy, szerv, testület tette meg. Ilyen esetben a jognyilatkozat érvénytelen, kivéve, ha a jogkör gyakorlója a jognyilatkozatot jóváhagyta.
 
  Jóváhagyás hiányában is érvényes a jognyilatkozat, ha a munkavállaló a körülményekből alappal következtethetett az eljáró jogosultságára (például hosszabb időn keresztül, rendszeresen, a tájékoztatóban közölttől eltérő személy gyakorolta a munkáltatói jogokat).
 
  Ha a munkavállaló a körülményekből nem következtethetett alappal az eljáró jogosultságára, a munkáltató nem hivatkozhat arra, hogy képviselője jogkörét túllépve járt el. A jóváhagyásra, mint az érvénytelenség orvoslásának módjára, a Munka Törvénykönyve semmilyen határidőt, illetve alaki feltételt nem határoz meg, viszont annak a munkáltatói jogkör gyakorlására feljogosított személytől kell származnia. Feltehetően a bírói gyakorlat fogja értelmezni és kialakítani a jóváhagyás szabályait. Ezért nyitott kérdés még, hogy kialakítanak-e a bíróságok valamilyen időkeretet - például elévülési idő - a jóváhagyás megtételére. Vagy lehetséges olyan korlát is, miszerint munkaügyi perben az érdemi védekezés előadását követően jóváhagyást már nem lehet előterjeszteni, figyelemmel a jóhiszeműség és tisztesség, valamint a joggal való visszaélés tilalmának elvére.

Forrás: munkajog.hu

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - A munkáltatói jogkör gyakorlásának rendje.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector