Startlaphoz Csatlakozz!

Lenne megoldás

Kivéreztetett munkanélküliek országa vagyunk

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2015. április 29. szerda, 16:28

A munkavállalók döntő része volt már munkanélküli, ötödük már háromszor volt álláskereső. Miután komoly tartalékokkal nem rendelkeznek, ezért a korábbi megtakarítások felélése után nőnek a fizetési késedelmek a hiteleknél, a rezsinél. Ilyen helyzetben meglehetősen nagy gond, hogy a megkérdezettek 82 százaléka nem is hallott a jövedelempótló biztosításokról – olvasható a Privátbankár oldalán.

 A képzett álláskeresők 25-29 év közötti korosztálya átlagosan már kétszer volt álláskereső – derült ki a BNP Paribas Cardif Biztosító, a Scale és a Medián közös felméréséből. A képzett álláskeresők egyötöde harmadszor keres munkát, s egy-egy alkalommal az átlagos munkakereséssel töltött idő 15 hónapra rúg. Ugyanakkor beszédes, hogy a dolgozók 21 százaléka legutóbb maga kezdeményezte a munkaviszonya megszüntetését, a kilépők harmada a jövedelmével nem volt elégedett.
 
Nem túl innovatív és kockáztató az álláskereső
 
  Az új munkahely keresésében a legtöbben családtagokra vagy ismerősökre támaszkodnak – amiben persze visszaköszönnek a korábbi munkahelyi kapcsolatok is. Az állást keresők 61 százaléka regisztrál a Munkaügyi Központokban, az érintettek 57 százaléka nézi is az ottani ajánlatokat, ám például az ottani tanfolyamokat nem tartják hasznosnak – a megkérdezettek tizede inkább saját költségre végez el tanfolyamokat.
 
  Az új állásért a pályájuk elején járók 41 százaléka költözni is hajlandó, a kor előrehaladtával ugyanakkor ez az arány zuhan, a 40-49 éves korosztályban már csak 21 százalékos a mobilizálhatók aránya.
 
Feketemunka helyettesíti a tartalékot
 
  Az álláskeresés mellett a magyarok több, mint tizede tudott nem hivatalosan dolgozni, ráadásul az érintettek 40 százaléka legalább 3 hónapot tudott nem bejelentett munkával enyhíteni pénzügyi helyzetén.
 
  Miközben viszonylag magas a munkanélkülivé válás aránya, a megkérdezettek csak 16 százaléka ké0szült arra, hogy esetleg munkanélküli lesz. Esetükben a a felkészülés főleg a más munkalehetőségek figyelését (47%) és pénz megtakarítását jelentette (9%). Az érintettek közül pénzügyi tartalékkal a munkanélküliség előtt csak 35 százalékuk rendelkezett, ráadásul ezeknek harmada azóta már felélte a tartalékait a felmérés időpontjában. A kényszerű takarékoskodás elsősorban a ruházkodási és a bevásárlási költségek csökkentését jelenti. Ennek ellenére a megkérdezettek 44 százaléka tartozik közös költséggel, 34-35 százalékuk víz- és áramszámlájával van megcsúszva, de hasonló, egyharmadot meghaladó a hiteltörlesztéssel, vagy a biztosítási díjjal megcsúszók aránya is a Cardif adatai szerint.
 
  A fentiek fényében igen érdekes, hogy a megkérdezettek 82 százaléka még csak nem is hallott arról, hogy az átmeneti időszak pénzügyi nehézségeit jövedelempótló biztosítással is lehet enyhíteni. Ez a Cardif számára - amely e terület biztosítási szakértőjeként aposztrofálja magát - komoly lehetőségeket rejt. Ami óvatos alapot adhat a bizakodásra az az, hogy a diplomás álláskeresők harmada legalább már hallott a „munkanélküliség biztosításról”.
 
Optimisták?
 
  A tájékoztatón bemutatták a BNP Paribas Cardif Munkavállalói Bizalmi Indexet, amelynek értéke a 2014. novemberi 60 pontról 62 pontra emelkedett, azaz – mondta el Bernáth Tamás, a biztosító vezérigazgatója – az emberek szerény mértékben bizakodóak saját munkaerőpiaci helyzetükkel kapcsolatban. Az index egyértelműen rámutatott arra, hogy a tanultabbak nagyobb biztonságban érzik magukat, esetükben a februárban mért 72 pontos indexérték már komoly tételnek számít. A felmérés az országrészek fejlettsége közötti különbségeket is visszaigazolta : míg az Észak-Magyarország régióban az index 47 ponton nyitott, addig a Dunántúlon 66-67 pont volt az érték.


Forrás: Privátbankár

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - Kivéreztetett munkanélküliek országa vagyunk .
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector