Startlaphoz Csatlakozz!

Aranyat ér majd, ha valakinek ilyen szakképzettsége van

Az egészségügy jövője múlik az ápolókon

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2015. április 30. csütörtök, 09:42

Kihalóban van a szakma, egy évtizeden belül olyan kevés ápoló lesz Magyarországon, hogy aranyat ér majd, ha valakinek ilyen szakképzettsége van – jelentette ki a Magyar Kórházszövetség elnöke a héten az InfoRádióban. Velkey Györgyhöz hasonlóan fogalmaztak a Magyar Ápolási Egyesület tegnap befejeződött konferenciájának résztvevői is, amikor megbízták a szervezet vezetőit, hogy a jövő héten kormánytagoknak címzett levélben sürgessenek központi lépéseket a szakma kiürülése ellen. Volt, aki húszezerre tette a hiányzó ápolók számát, a kormány hatezer üres helyről beszél, az egyesület elnöke szerint a tízezres becslés lehet a helytálló, bár hivatalos országos összesítés nem létezik – írja a Népszava.

 Bruttó 600 -700 ezer forintos bérekkel érnénk el az uniós ápolói átlagbérek 70 százalékát, ezzel már meg lehetne állítani a fiatalok külföldre vándorlását, de nem kergetünk illúziókat – összegzi a véleményeket lapunknak Bugarszki Miklós. A visegrádi tanácskozáson egyetértés volt abban, hogy a nemzeti bérminimummal, vagyis bruttó 227 ezer forinttal már a pályán lehetne tartani a kezdő ápolókat. Ennél többet reálisan nem kérhetünk – fogalmaz az elnök.
 
   A Magyar Ápolási Egyesület rendszeresen bombázza levelekkel az ágazat vezetőit, de többnyire csak félmegoldásokat tudnak kiharcolni. Fontosnak tartanák, hogy az ápolók iskolarendszerű képzését ne a gazdasági tárca, hanem az egészségügyi államtitkárság felügyelje, sürgetik az életpályamodell bevezetését. Több mint húsz éve vannak a pályán az utolsók, akik a nyolcadik osztály elvégzése után választhatták a szakközépiskolai ápolói képzést, ezt követően már csak érettségizett fiatalok jelentkezhettek és drasztikusan visszaesett a pálya iránti érdeklődés. 2013-ban sikerült elérniük, hogy a 10. osztály befejezése után át lehessen lépni a szakképzésbe, de mostanra alig maradt képzési hely és kevés a szakoktató is. Lépni kell.
 
  A közelmúltban elindult tiltakozó akciókkal kapcsolatban a tanácskozás résztvevői úgy határoztak, hogy a fekete szalag viselését támogatják és csatlakoznak a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara május 12-re meghirdetett országos megmozdulásához is.

Forrás: Népszava

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - Az egészségügy jövője múlik az ápolókon .
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector