Startlaphoz Csatlakozz!

. A problémát az eseti pótlékok megszüntetése okozza

Több tízezer forintos fizetéscsökkenést hozhat a béremelés a rendvédelmi dolgozóknak

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2015. április 30. csütörtök, 13:26

Bár július elsejétől átlagosan harminc százalékkal emelkedik a rendvédelmi dolgozók bére, mégis lesznek, akik több tízezer forinttal kevesebbet vihetnek haza. A problémát az eseti pótlékok megszüntetése okozza, mert azt nem pótolja az alapfizetések emelése. A testületnél lévők abban bíznak, hogy januárig rendeződik a helyzetük – tudta meg az Origo.

  A rendvédelmi dolgozók közül sokaknak komoly fizetéscsökkentést hoz majd a július 1-jei, átlag 30 százalékos fizetésemelés – értesült az Origo. A kormányzat hónapok óta az egyik legnagyobb sikernek nevezi, hogy júliustól 68 ezer rendőr és tűzoltó átlagosan 30 százalékkal több bért kap.
 
A nagy vesztesek
 
  A nagy átlagra ez igaz is, azonban vannak olyan rendvédelmi dolgozói csoportok, amelyek egyáltalán nem várják a júliust, például a búvárok vagy a helikopteresek. Ők ugyanis akár több tízezer forinttal kevesebbet vihetnek majd haza. Ennek az az oka, hogy az említett dolgozók fizetésének jelentős részét az eseti pótlékok teszik ki, így hiába emelkedik 30 százalékkal az alapfizetésük, az nem lesz elég arra, hogy a pótlékok kiesését kompenzálja.
 
  Például egy olyan rendvédelmi alkalmazott, aki helikopteres képzettséggel rendelkezik, az alapfizetése mellett a kiszállásokra kifizetett eseti pótlékokból tudja jelentősen növelni a jövedelmét. Ugyanez igaz a tűzszerészekre és a búvárokra is, akik néha akár napi 12-14 órát is dolgoznak, így számukra a pótlékok teszik ki a fizetés túlnyomó többségét, így azok megszüntetése komoly érvágást jelent.

Bérfeszültség
 
  Az Origónak nyilatkozó rendvédelmi dolgozók abban bíznak, hogy csak átmeneti lesz a mostani időszak, és januárig rendezik ezt az anomáliát. Többen azt mondták, nem maradnak a testületben, ha nem változtatnak a szabályokon. Problémának nevezték azt is, hogy a fizetésemelés révén növekedni fog a bérfeszültség az állományon belül, amit szintén kezelni kellene.

Van felháborodás
 
  Az Országgyűlés döntése értelmében az alapfeladatot ellátó tiszthelyettesek, zászlósok, tisztek 30 százalékos, a nem alapfeladatot ellátók 25, a parancsnokok pedig 15 százalékos emelésre számíthatnak júliustól. A béremelés egyébként egészen 2019-ig tartana, de évente csak 5 százalékkal emelnék a juttatásokat.
 
  A béremelés ellenére több szakszervezet elégedetlen. Felháborodást váltott ki az, hogy a rendvédelmi dolgozóknak, ha külföldre utaznának, azt jelenteniük kell a felettesüknek, aki szolgálati vagy nemzetbiztonsági érdekre hivatkozva megtilthatja az utat. Változás lenne az is, hogy több ezer ember közalkalmazotti státusza megszűnhet, és ezután munkavállalóvá válnának. Ez pedig azt jelentheti, hogy könnyebben lehet majd elbocsátani őket.
 
   Kérdéseinkkel megkerestük a Belügyminisztériumot is, de cikkünk megjelenéséig nem kaptunk választ.

Forrás: Origo

 

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - Több tízezer forintos fizetéscsökkenést hozhat a béremelés a rendvédelmi dolgozóknak.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector