Startlaphoz Csatlakozz!

Nyakó István, a Közmunkás-szakszervezet társelnöke:

A ringlispíl már a múlté

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2015. április 30. csütörtök, 16:26

Régi majálisozónak számítok, az elmúlt több mint negyven évben egy kezemen meg tudnám számolni hányat hagytam ki. Én még voltam felvonulni, először nagyapám brigádjával a Diósgyőri Gépgyár munkásaival, aztán anyukám munkahelye a Semmelweis Kórház dolgozóival. Az igazi ünnep nekem azonban a majális volt. Ringlispíl, vattacukor, céllövölde, bográcsgulyás – írja Nyakó István, a Közmunkás-szakszervezet társelnöke a Népszavában . 

  Szülővárosomban Miskolcon a Csanyik völgy volt a majálisok hagyományos helyszíne, ahol a rendszerváltást követően is mindenki jól érezte magát. A fideszes városvezetés megszüntette a csanyiki majálisokat, úgy érzem, legszívesebben az egész ünnepet betiltanák. A NER-től idegen baloldali Május 1, a dolgozó emberek ünnepe.
 
  Lehet, hogy az ünneppel együtt nekik a dolgozó emberek is idegenek. Az az aljas és brutális támadás, amivel gyakorlatilag betiltották a sztrájk lehetőségét, dolgozó ellenessé változtatták a Munka törvénykönyvét, és falhoz állították a szakszervezeteket azt mutatja, hogy az Orbán rezsim munkavállaló és szakszervezet ellenes.
 
  Régen a majálison a mozgalmi dalok mellett végig hangos bemondón mondták az aktuális politikai üzeneteket. „Éljen május elseje a munkásosztály nemzetközi ünnepe!”. Ma azt kell ordítani: „Követeljük a sztrájkhoz való jogot! Követeljük, hogy a Munka törvénykönyve a munkavállalókat védje, a munkáltatókkal szemben! Követeljük, hogy azonnal állítsák vissza a korkedvezményes és korengedményes nyugdíjat! Követeljük, hogy a mindenkori minimálbér mértéke érje el a létminimum összegét! „Munkát, kenyeret, tisztességes béreket!”.
 
  Vannak, akik a régi hagyományokat tiszteletben tartják, ápolják, védik, aktualizálják. Miskolcon most is lesz ünnep és lesznek ünneplők, lesz felvonulás is. A Magyar Szocialista Párt továbbra is ott tartja rendezvényét. A felvonulók soriban én is ott leszek közmunkás barátaimmal, azután Ózdon folytatom az ünneplést. Ringlispíl, vattacukor már nem lesz, de a bográcsgulyással jól lakhatunk.

Forrás: Népszava

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - A ringlispíl már a múlté.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector