Startlaphoz Csatlakozz!

Határozottabban, következetesebben, hangosabban

Nem lesz közös majális

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2015. máj. 01. péntek, 08:34

Határozottabban, következetesebben, hangosabban kell a munkavállalói érdekeket megjeleníteni – állítja Kordás László, a ma legnagyobb, 180–200 ezer tagot tömörítő érdekszövetség, a Magyar Szakszervezeti Szövetség elnöke. Tehát proaktív fellépést ígér, s az emberek véleményének megismerése érdekében kitelepülnek majd a gyárkapukhoz és a forgalmasabb csomópontokhoz is - írja a Népszabadság.

  Mindenkit be kell vonni a döntéshozatalba – mondta –, és ennek érdeké­ben valamennyi lehetséges eszközt meg kell ragadni. Most azt tartja a legfontosabbnak, hogy megmutassák magukat, a tavaly decemberben alakult új konföderációt.
 
  Kordás szerint a dolgozók korábban szerzett jogait az utóbbi néhány esztendőben folyamatosan korlátozták a sztrájktörvény és a munka törvényköve módosításával, s azzal is, hogy a munkanélküliek egyre kevesebb juttatásra számíthatnak. Az érdekképviseletek nem tudták megakadályozni – ismerte el –, hogy a munkavállalók helyzete romoljék. Az kevés, ha valaki otthon, a fotelben ülve követel magasabb fizetést – hangoztatta. Az eddiginél sokkal kreatívabbaknak kell lenniük azonban, ha mozgósítani akarnak – véli Kordás. Ezért úgy gondolja, a szakszervezetnek minden fontos, akár a gyárkapukon is túlmutató kérdésben véleményt kell nyilvánítania. Ugyanakkor új szövetségi politikára van szükség, a tagság mellett együtt kell működniük a többi érdekképviselettel, de a civil kezdeményezésekkel is. Ma fiatalok sora szervezkedik a Facebookon, és ha a közösségi tér kínálta lehetőségeket már kinőtték, a szakszervezet – hiszen ők is dolgoznak vagy dolgozni fognak valahol – újabb terep lehet a számukra.
 
  Az érdek-képviseleti struktúra átalakítását is szükségesnek tartja az elnök. Szerinte az ágazati szerveződés a jó megoldás: az iparban, a szolgáltatási szektorban és a közszférában dolgozók alkothatnának egy-egy részszövetséget, s az MSZSZ-en belül ezt a rendszert támogatják. A ma részben önállóan működő munkahelyi szakszervezetek önmagukban sokat nem tudnak elérni, ezért az integráció lehet a megoldás – véli Kordás. Ha pedig elég sokan vannak – tette hozzá –, a hatalom felett erős kontrollt gyakorolhatnak, s megkerülhetetlen tényezővé válhatnak a munkavállalókat érintő döntések előkészítése során.
 
  Gaskó István Liga-elnök még merészebb elképzeléseket fogalmazott meg: szerinte hosszabb távon egyetlen szakszervezeti szövetség jöhet létre Magyarországon. Ma ennek a feltételeit nem látja biztosítottnak, azt viszont elképzelhetőnek tartja, hogy belátható időn belül kétpólusú rendszer alakul ki, s az egyik oldalon a Liga, a másikon az MSZSZ áll majd. Hangsúlyozta: ez nem politikai szembenállást jelentene, inkább csak azt, hogy a két szövetség különböző szervezetfilozófiája és eltérő múltja okán egyelőre nem érett meg a helyzet az egyesülésre.
 
  A Liga egyébként 1996 óta két alkalommal tett kísérletet arra, hogy a hat konföderációt közös ernyőszervezetben egyesítse, de kudarcot vallottak – emlékeztetett Gaskó. Így 2005-ben felhagytak a próbálkozással, de az elnök szerint ezzel nem ők jártak rosszul, mert azóta kilencven szervezet csatlakozott hozzájuk, tíz más konföderációból. Ugyanakkor a megyei szervezeteikbe ezres nagyságrendben léptek be a kis- és közepes vállalkozások dolgozói.
 
  Ennek ellenére sem elégedett Gaskó: bár folyamatosan erősödnek, a 120-130 ezres taglétszámuk elenyésző a mintegy négymillió foglalkoztatotthoz képest. Az alacsony szervezettség egyik okát abban látja, hogy az elmúlt huszonöt esztendőben valamennyi kormány igyekezett elérni, hogy ne legyen hatékony érdekvédelem. Vagyis a hatalom szerinte mindig a szakszervezetek megosztására törekedett – s ezzel a kijelentésével mindjárt cáfolta azt a vélekedést, amely szerint kivételesen jó kapcsolatokat ápolna a jelenlegi miniszterelnökkel –, mert jobb, ha egymással foglalkoznak. Ennek a tapasztalatnak a birtokában lehetőséget lát viszont arra, hogy az ilyen szándékkal szembemenjenek.
 
  Ezért ajánlott korrekt együttműködést az MSZSZ-nek, és sajnálja, hogy a baráti jobbot nem fogadták el – mondta Gaskó. Pedig nem akart egyebet, mint hogy a munkavállalókat érintő fontosabb kérdésekben jussanak egyezségre, s idén május 1-jén együtt majálisozzanak. A szakszervezeti vezető nemigen érti, hogy ez utóbbi ajánlatát azzal utasították vissza, hogy a sátorhelyeket már lefoglalták, és emiatt a Ligának nem jut hely.
 
  Ennek ellenére vallja, hogy véget kellene vetni a rivalizálásnak, s a belharcok helyett az alapfeladatukra, a munkavállalók érdekképviseletére kellene koncentrálni.

Forrás: Népszabadság
 

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - Nem lesz közös majális.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector