Startlaphoz Csatlakozz!

Gyere haza, fiatal!

Megéri hazaköltözniük a külföldön dolgozóknak?

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2015. máj. 02. szombat, 13:50

Munkával, repülőjeggyel és albérlettel csalogatná haza a kormány a külföldön dolgozó fiatalokat. A kérdés csupán annyi: megéri-e hazaköltözniük?-  tette fel a kérdést a sonline.hu.
 
   A napokban elindult a Gyere haza, fiatal! program a Nemzetgazdasági Minisztérium működtetésében. A 100 millió forintos elképzelés első körben a Londonban élő és dolgozó magyarokat célozta meg. Az indokok közt szerepel, hogy itt a legalacsonyabb, 33 év a magyar munkavállalók átlagéletkora, 80 százalékuk 40 évnél fiatalabb, és nem utolsó sorban magas végzettségűek: 33 százalékuk diplomás, 43 százalékuk érettségivel rendelkezik. Emellett 49 százalékuk nőtlen vagy hajadon. Első körben 50 fiatal hazatérését segítenék.
 
   Somogyból hivatalosan félezren keresnek megélhetést, új otthont és boldogulást külföldön, valójában ennek többszöröséről lehet szó. Jellemzően Ausztria, Németország és Nagy-Britannia felé indultak el. Az egy éven túl külföldön dolgozók száma a KSH statisztikai számításai szerint a 350 ezret, de a ténylegesen ott munkát végzőkről nincs konkrét adat.

  Czomba Sándormunkaerőpiacért és képzésért felelős államtitkár a program bejelentésekor úgy fogalmazott: óriási szükség van ,,ügyes kezű, magas tudású szakemberekre", viszont szinte lehetetlen felvenni a versenyt a nyugat-európai bérekkel.
A Gyere haza, fiatal! program résztvevői munkahelyet kapnak, az állam fizeti a repülőjegyet, az egy évi lakbért, valamint a munkába járás költségeit. A stabil, biztos anyagi háttér és a lakhatási támogatás a somogyi fiatalokat is elgondolkodtatta, ám a legtöbben a fizetések nagy különbsége miatt válaszoltak nemmel kérdésünkre.

  – Honvágyam van, de egy élhetőbb országban élek és még a szüleimet is tudom anyagilag támogatni – mondta lapunknak az Oxfordban három éve mérnökként dolgozó Károly. – A fizetésem jelenleg a négyszerese az otthoninak, pedig a szakmámban helyezkedtem el. Úgy érzem, anyagilag és szakmailag is jobban megbecsülnek itt.

 – Jóval drágább az élet, de rendesen megfizetnek – teszi hozzá a Londonban asszisztensként elhelyezkedő Kovács Kati. – Kalandvágy és megélhetés, egzisztencia: ezek vonzottak annak idején. Ma már inkább csak a második kettő. Ráadásul körülbelül két óra alatt otthon vagyunk, a Skype, Viber segít a kapcsolatot tartani évközben.

 – Amikor először hallottam a programról, őszintén eljátszottam a gondolattal, hogy mi lenne, ha hazamennénk. Főleg a kislányom miatt, akinek nagyon jót tenne, ha a nagyszülei és unokatestvérei közelében nőhetne fel és imádná – meséli a sok éve Ausztráliában
rendezvényszervező Makay Zsófia. – Aztán a mérlegelés után mindig megbizonyosodom róla, hogy itt hosszú távon jobb helye van. És nekünk már Ő a legfontosabb. Ráadásul az otthoni mentalitástól már teljesen elszoktunk, és belekényelmesedtünk a stresszmentes hétköznapokba.

  Szerinte a fiatalok nagy része, akik úgy döntenek, hogy élnek a program adta lehetőséggel, előbb-utóbb úgyis megint külföldön fognak kikötni. Plusz kérdés, hogy a még messzebb (például Amerikában, Ausztráliában, Új-Zélandon) élő magyarok is megkapják-e a sanszot.
És kérdéseket vet fel benne a munkahely biztosítása, a lakbér költségtérítés is.

  – Én 31 éve élek itt Amerikában: jól, nyugodtan, biztonságban, gyönyörű környezetben – állítja a kamionozó Barnabás. – A hazám, ahol születtem, és ahol gyermek voltam, illetve az anyanyelvem mindig megmarad, amire büszke vagyok. De már itt maradok.

Több nagy cég is itt keresi a munkavállalóit

   A program együttműködő partnerei például az Alcoa-Köfém, Denso, Grundfos, IT Services Hungary, Lufthansa, Nestlé, Suzuki, és a Videoton. A programhoz készült felmérés szerint ugyanis a hazai cégeknél leginkább mérnökök iránti mutatkozik igény, de az IT, logisztikai, HR és pénzügyi területen is nagy a szakemberhiány. Olyan diplomás, hiányszakmát űző fiatalokat keresnek, akik jól beszélnek angolul, és legalább egy éve rendelkeznek külföldön állással, de szándékukban áll hazatérni.
 
Forrás: sonline.hu
 

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - Megéri hazaköltözniük a külföldön dolgozóknak?.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector